Karayoluyla İstanbul’dan Edirne’ye gelen Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’i, TEM Otoyolu Edirne girişinde Edirne Valisi Hasan Duruer, CHP’li Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, AK Parti Edirne Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu, daire müdürleri ve partililer karşıladı. Karşılama töreninin ardından Edirne Valiliği’ne geçildi. Valilik girişinde kendisini karşılamak için bekleyen polis mangasını selamlayan bakan Eker, ardından Vali Duruer’i makamında ziyaret etti.

Burada bir gazetecinin, "Geçtiğimiz yıl dağıtılan sütlerden rahatsızlanan öğrenciler oldu, bu yıl süt dağıtımı devam edecek mi ?" şeklindeki sorusuna Bakan Eker, şu yanıtı verdi:

”Hiç öyle bir sıkıntı olmadı. Zehirlenme vakası hiç olmadı. Hiçbir zaman olmadı. Çocuklarımızın bazılarının rahatsızlanması söz konusuydu. Ama asla zehirlenme vakası olmadı. Tıbbi olarak hiçbir kayda giren ve kayıt altına alınan bir tek zehirlenme vakası yoktur. Basında maalesef birçok şeyde olduğu gibi o konuda ortalık şeye verildi. Doğru değildir. Bu sene tekrar başlanacak vakti geldiğinde”

TRAKYA ŞAP HASTALIĞINDAN ARINDI, İHRACAT ÜSSÜ OLACAK

Türkiye'nin tarihinde ilk defa şap hastalığından ari (arınmış) hale geldiğini belirten bakan Eker, “Bu bizim çalışmalarımız sonucunda oldu. Son 4 yıldır bu konumunu muhafaza etti. Bu çok önemli gelişme. Aldığımız tedbirlerle oldu. Peki bununla Trakya ne kazandı ? Edirne’de sığır varlığı 10 yılda yüzde 20 artış gösterdi. Kalite artı ve sayısal artış oldu. Koyun, keçi sayısında yüzde 35’lik bir artış oldu. Kalite ve verim artı. Amacımız şu: Türkiye’nin Trakya bölgesini hayvan hastalıklarından ari hale getirdiğimiz zaman daha önce ihracat imkanımız olmayan dünyanın değişik bölgelerine bu bölgeyi ihracat üssü yapmak suretiyle buradan ihracat yapma imkanımız olur. Bunun Trakya’ya kazandıracağı en önemli fayda bu. Son derece önemli. Burası hastalıktan ari olunca, dünyada şap hastalığı olmayan ülkelere sizin ihracat yapmanızın şartı şu: Size diyecek ki, sen bu hayvanı ve hayvansal ürünü nereden getiriyorsun. Şap hastalığının olmadığı bir bölgeden yapman lazım. Türkiye’nin böyle bir bölgesi olması lazım. Bu bölgenin bu statüsü uluslararası kuruluşlar tarafından kayıt altına alınmış, belgesi düzenlenmiş olması gerekiyor. Dünya sağlık teşkilatı, hayvan sağlığı teşkilatı Trakya’nın bu durumunu 3 sene önce kayıt altına aldı. Sertifiye etti ve biz sertifikasyonla elimizde böyle bir imkan var. Buradaki verimi dünyanın başka ülkelerine ihracat etme imkanımız olacak ”dedi.

Ardından bakan Eker, Vali Duruer ile basına kapalı görüştü. 

Bakan Eker, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde düzenlenecek olan ‘Tarla Günü’ programına katılacak.



FK(LK/AK)