Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu'nca (TUSAF) Antalya'nın Serik İlçesi'ne bağlı Belek Beldesi'ndeki Susesi Otel'de düzenlenen 'Buğday, Un ve Ekmek' temalı 2012 Uluslararası Kongresi'nin açılış oturumuna katıldı. Pazar gününe kadar devam edecek kongrenin açılışında konuşan Bakan Eker, Anadolu'nun yeryüzünde bugün dünyanın 3 temel gıdası, 3 hububat unsurundan biri olan buğday için vazgeçilmez olduğunu söyledi.

Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin buğdayın anavatanı olduğunu kaydeden Bakan Mehdi Eker, "Bu topraklarda buğdayın 27 çeşit yabani akrabası var" dedi. Anadolu'da çok kullanılan "Buğday ile koyun, gerisi oyun" sözlerini hatırlatan Bakan Eker, yeryüzünde 1 milyar aç insan olduğunu söyledi.

2010 yılında sebebi çok iyi açıklanamayan gıda ürünlerinde bir fiyat artışı yaşandığını kaydeden Bakan Eker, bunun gıdasını ithalata yoluyla temin eden ülkelere faturasının ağır çıktığını ve açlıkla bir çok bölge insanlarının kırıldığını kaydetti. Bu süreçten en büyük zararı yaşlılar, kadınlar ve çocukların göndüğünü belirten Bakan Eker, "1 milyar insan eğer yerkürede aç ise geride kalan 6 milyar için o küre güvenli değildir" diye konuştu.

Bu dünya tablosu içinde Türkiye'de gerek tarımsal üretimin kalite itibariyle geliştirilmesi, gerek miktar olarak tarımsal üretimin artırılması yönünde bir takım tedbirlerin alındığını kaydeden Bakan Mehdi Eker, "Türkiye öteden beri tarım ülkesi olarak bilinir. Bu konuşulur ama Türkiye'nin bir tarım kanunu yoktu. Türkiye bir tarım ülkesi ama kanununa cumhuriyet kurulduktan 83 yıl sonra 2006 yılında kavuştu" diye konuştu.

Türkiye'de 9 yıl önce 24 milyon hektar arazide tarım yapılırken üretilen tarım ürünlerinin değerinin 23 milyar dolar olduğunu belirten Bakan Eker, alınan önlem ve uygulanan teşvik sistemiyle birlikte ortaya çıkan verileri şöyle anlattı:

"Türkiye, 23 milyar dolarlık tarım hasılasıyla Avrupa ülkeleri içinde sıralamada 4'üncü, dünya ülkelerini içinde 11'inci sıradaydı. Türkiye 2010 yılında 62 milyar dolarlık tarım hasılasına ulaştı. Avrupa ülkeleri içide artık Türkiye birinci ülke, dünya ülkeleri içinde de 11 değil 7'nci sıraya yükseldi."

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'de 9 yıl önce 9.3 milyon hektar alanda yapılan buğday üretiminin 7.9 milyon hektar alana gerilediğini ama bu gerileme yaşanırken buğday üretiminin 21.8 milyon tona yükseldiğini kaydetti. Türkiye İstatistik Kurumu TUİK'in dün açıkladığı tarımsal üretim kesin rakamlarına göre Türkiye'de 2011 yılında 35 milyon ton hububat üretimi yapıldığını kaydeden Bakan Eker, bunun 21.8 milyon tonunun buğday olduğuna dikkat çekti. Türkiye'nin bu üretimin 18 milyon tonunu buğday ve buğday mamulü ürünler olarak tükettiğini kaydeden Bakan Eker, "Burada üç milyon tonun üzerinde fazlalık var. Türkiye bunu kullanıyor, dışarıya satıyor" dedi.

Türk ekonomisinin cari açık problemi yaşadığı bir süreçte Türkiye'nin gıda ve tarım alanında dış ticaret açığı veren değil dış ticaret fazlası veren bir sektör olduğuna dikkat çeken Bakan Mehdi Eker, "4 milyon dolara yakın bir dış ticaret fazlası vardır. Bunun önemli bir kısmını hububat mamulleri oluşturmaktadır" dedi.

Toplantıya katılan 610 buğday unu üreticisine "Kendi içimizde yarışmamız lazım" diye seslenen Bakan Eker, 900 milyon dolar ihracat gelirine sahip buğday unun gelecek yıl Türkiye'nin en fazla ihracat gelirine sahip olduğu fındığı geçmesini istedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, buğday unun en büyük ürünlerinden olan ekmeğin tüketiciler açısından sağlıklı olması ve olabildiğince daha çok besin elementi taşıması için bakanlık olarak çalışmaları sürdürdüklerini kaydetti. Sağlık Bakanlığı ile birlikte obeziteye karşı mücadelede ekmek içindeki kepek miktarının artırılması, ekmekteki tuz oranının azaltılması ve ekmek satış noktalarında tam buğday ekmeğinin satışının mecburi hale getirmek gibi aldıkları önlemlerin devam edeceğini kaydeden Bakan Mehdi Eker, şunları söyledi:

"Gerek dünyadaki gerekse Türkiye'deki önemli bir sorun, zengin ülkerlerde daha fazla ortaya çıkıyor, israf. İsraf, son derece de önemli bir konu. Önümüzdeki günlerde yakın bir gelecekte büyük bir kampanyayla ekmek israfını önleme kampanyası başlatacağız. Yaptığımız araştırmanın sonuçlarına göre Türkiye'de çok büyük bir israf olduğunu tespit ettik. Türkiye'de günlük olarak 101 milyon adet 250 gramlık ekmek üretiyor ve günde 5 milyon 900 bin, 6 milyon ekmek israf ediliyor. Bu günde 1500 ton ekmek demek. Yıllık yaklaşık 550 bin ton israf demek. Bunun değerine baktığımızda bunun sadece ne kadar büyük bir miktar olduğunu anlaşılması için söylüyorum, bir yılda bütün Türkiye'nin ihraç ettiği buğday kadar biz yılda israf ediyoruz."

Bakan Eker, ekmek israfının önlenmesine yönelik kampanyada TUSAF'ı yanlarında görmek istediklerini belirterek konuşmasını tamamladı.

UN İHRACATINDA LİDER ÜLKE TÜRKİYE

Türkiye'nin dünyanın un ihracatınının lideri konumunda bulunduğunu kaydeden TUSAF Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Özmen, "75 milyon nüfusun beslenmesi, 25 milyon turistin ağırlanması ve yaklaşık 15 bin kişiye istihdam sağlaması ile sektörümüz Türkiye'nin tarım alanında katma değeri yüksek sektördür. Bu istikrarın sürdürülebilmesi için bakanlığın buğday politikası olması ve kararlı politikalarını sektörümüzle istişare içinde gerçekleştirilmesi gerekmektedir" şeklinde konuştu.

TÜRKİYE AVRUPA'NIN İKİ KATI EKMEK TÜKETİYOR

Avrupa Değirmenciler Birliği Başkanı Hubert Françhois, Avrupa'da sektörün un üretiminin 45 milyon tona ulaştığını söyledi. Üretimin yüzde 80'nin iç pazarda tüketildiğini belirten Başkan Françhois, Avrupa'da un öğütümünün 3 bin 800 değirmende gerçekleştiğini kaydetti. Avrupa Birliği'nde (AB) son 30 yıl içinde ekmek tüketim anlayışının değiştiğine vurgu yapan François, "Türkiye, AB üyesi ülkelere nazaran iki kat daha fazla ekmek tüketiyor" diye konuştu.

TUSAF ONURSAL ÜYE

TUSAF 2012 Uluslararası Kongresi'sinin açılış oturumunun sonunda başta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker olmak üzere konuşmacılara plaket takdim edildi. Bakan Eker, kongrede TUSAF'ın onursal üyesi de oldu. TUSAF rozetini Bakan Mehdi Eker'e Federasyonun Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Özmen taktı. Plaket takdim töreninin ardından Bakan Eker ve beraberindekiler buğday, ekmek ve un temalı serginin açılışının gerçekleştirdi.



EB(SU/SS)