Bakan Mehdi Eker, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak ve yatırımcı kamu kurumlarının yöneticileriyle bir toplantı yaptı. DSİ 10'uncu Bölge Müdürlüğü tesislerinde yapılan toplantıda, Diyarbakır'a yapılması planlanan yatırımlar gözden geçirildi. Toplantı sonunda habercilere açıklama yapan Bakan Eker, şöyle dedi:

"Yatırımcı kuruluşlarımızın bitirmeye çalıştıkları projelerle ilgili detaylı bilgi aldık. Ödenek durumlarını, gelişme seyrini konuştuk. Diyarbakır'la ilgili yatırımları ve hizmetleri bütün ayrıntılarıyla masaya yatırdık. Yılsonu itibariyle anakanal inşaatından Dicle, Kralkızı barajlarının sulama sahasında bulunan alanlardan 218 kilometrelik ana kanal inşaatı bitmiş olacak. Bu ana kanal çerçevesinde yaklaşık 54 bin hektar alanda cazibe merkezi projesi kapsamında buradan şebeke olmazsa bile sulanabilecek hale gelecek. Özellikle yeni olarak Karacadağ bölgesinde sulama göletleri planlanıyor. Ayrıca 13-14 kilometre arasında olan çevre yolunun birinci etabının en geç 2 ay içerisinde bitmesi için yoğun çaba sarfediliyor. Demiryolu köprüsü yapıldı. Haziran sonuna kadar Şanlıurfa-Elazığ yolu arasındaki kısmı hizmete girmiş olacak. 26 kilometrelik ikinci kısımla ilgili Şanlıurfa-Mardin-Batman karayolu arasındaki bölgeye itiraz olmadığı taktirde 15 Nisan'a kadar kazma vurulacak. Eğer ihale ile ilgili bir itiraz olmazsa 700 gün içerisinde bitmesi planlanıyor."

Diyarbakır'da Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin bulunduğu bölgede 600 dekarlık yeni  alanda 1500 yataklı yeni bir kampus yapılması projesi ile ilgili bilgi aldıklarını belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, şöyle devam etti:

"Diyarbakır'da vakıf ve tarihi eserlerin restorasyonunun hızlı bir şekilde yapılması için cezibe merkezleri projesinden 20 milyon lira ayrıldı. İki yıl daha 20'şer milyon ayrılması gündemde. Toplam 60 milyon lira tarihi eserlerin restorasyonunda kullanılacak. Arkadaşlara bu konularla ilgili talimatları verdik. Bu toplantıları bundan sonra zaman zaman yapacağız. Sulama yatırımları bittiğinde ortaya çıkacak üretim ve yaratacağı istihdamla bölgedeki işsizlikle etkili bir şekilde mücadele edilir. Ekonomik olarak bölgenin kalkınmasına ciddi etki yapacak bu yatırımlar."



FB,BB(GG/İD)