Orhaneli’ye bağlı Başköy ve çevre köylerinde gündeme gelen mermer ve taş ocaklarının tarım arazilerine verdiği zararlarla ilgili CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan’ın, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e verdiği soru önergesine cevap geldi. Bakan Eker imzalı yanıtta, bahsi geçen konudan, Bursa İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne herhangi bir şikayet gelmediği için habersiz olduğunu belirten Bakan Mehdi Eker şöyle dedi:

"Bakanlığımızca 5403 sayılı 'Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu' kapsamında, tarım alanlarının zarar gördüğünün tespit edilmesi durumunda söz konusu kanun çerçevesinde gerekli yasal önlemler alınmakta ve ilgili mevzuat çerçevesinde gerekli çalışmalar ve denetimler yapılmaktadır."

'ÇOK GARİP BİR OLAY'

Bakan Eker ayrıca konunun Bakanlık Merkez Birimi tarafından Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne iletildiğini, inceleme ve tespit yapılması konusunda gerekli talimatların verildiğini kaydetti.

Başköy'de mermer ocaklarının özellikle içme suyu kaynaklarında yarattığı kirlilik nedeniyle köylü kadınları eylem yaparak, olayı protesto etmişti. Bursa Valiliği de konuyla ilgili açıklama yaparak, köye arıtma tesisi kurulması için çalışmalar yapıldığını açıklamıştı.