Bakan Mehdi Eker, yanında Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak ile birlikte Türkiye Jokey Kulübü Diyarbakır Hipodromu'nda incelemelerde bulundu. Görevlilerden bilgi alan Bakan Eker, seyirci tribünlerini de gezdikten sonra Diyarbakır'ın Çınar ilçesine gitti. Burada bir taziye evini ziyaret eden Bakan Eker, daha sonra Çınar Ziraat Odası'nda çiftçilerle buluştu.

Bakan Eker burada yaptığı açıklamada, ABD'de yaşanan kuraklığı değerlendirdi. Eken, şunları söyledi:

"Amerikan buğdayında yüzde 35, Fransız buğdayında yüzde 15, Rusya buğdayında yüzde 15 oranında bir artış meydana geldi. Dolayısıyla buğdayda dünya genelinde bir düşme yok. Ama spekülatif maksatla borsalarda anormal oranlarda bir yükseklik söz konusu. Türkiye'de bu sene Orta ve Doğu Anadolu'da bahar yağmurlarının gecikmesi sebebiyle bir kısım kuraklık yaşandı. Oralardaki buğday üretimini yüzde 10 civarında etkiledi. Ama gerek Çukurova, gerek Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve gerekse Trakya ile diğer bölgelerde üretim oldukça iyi."

Türkiye'nin ihtiyacından daha fazla buğday üretiminin söz konusu olduğunu dile getiren Bakan Eker, "Buğday, ekmek, bulgur, yem, tamamında ihtiyacımız yaklaşık 18 milyon ton buğdaya denk geliyor. Bu seneki buğday üretimimiz yaklaşık 19.5 milyon tonun üzerinde. Dolayısıyla ihtiyacımızdan daha fazla bir üretimimiz var" dedi.

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin elinde 1.5 milyon tonun üzerinde stok bulunduğunu, ve yeni hasat döneminde alımlara devam ettiğini ve fiyatların piyasanın üzerinde olduğunu belirten Bakan Eker, "Bizim üreticimiz açısından da endişe edilecek bir durum söz konusu değil. ABD'deki krizin bizi etkilemesine izin vermeyeceğiz. Biliyorsunuz bu krizler hep ABD kaynaklı. Küresel mali kriz de oradan tetiklendi. Sonra dünyanın diğer bölgeleri etkilendi. Hamd olsun Türkiye etkilenmedi ondan" diye konuştu.

ABD'de başlayan ve Avrupa ülkelerini sallayan ekonomik krizin Türkiye'yi etkilemediğini kaydeden Bakan Eker, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir çok ülkede ciddi sıkıntılar oldu. Büyümelerini olumsuz bir şekilde etkiledi. Ama Türkiye bundan çok şükür olumsuz bir manada etkilenmedi. Hem ihracatımızda, hem büyümemizi dünyanın en üst ülkeleri arasında yer almak suretiyle ve hatta rekorlar kırmak suretiyle sağladık. Bu senede tarımsal üretimimiz yine ABD'deki problemlerden etkilenmeyecek. Türkiye son dört yıldır sağladığı tarımsal üretim değeriyle dünya ülkeleri içerisinde 11'nci sıradan 7'nci sıraya yükseldi. Avrupa'da da 2008'den beri birinci sırada. Birinci en büyük tarımsal gücüz. Tarımsal üretim gücü sıralamasında daha önce 4'ncü sıradaydık. Verimliliğimiz de, üretimimiz de artıyor. Bizim açımızdan şu anda dünyadaki olumsuz etkilerin bizi etkilemesini beklemiyoruz. Bununla ilgili her türlü tedbirlerimizi aldık."

FB,BB(GG/ESM)