Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Harran Üniversitesi’nin Osmanbey Kampusü’ndeki Yeni Akademik Yılı açılış programına katıldı. Programa, Bakanı Dinçer'in yanı sıra Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil Mutlu, Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, akademisyenler ve isimleri üniversite yönetimi tarafından belirlenen öğrenciler katıldı.

Müzik dinletisinin ardından Öğrenci Konseyi Başkanı Osman Kabasin, ilk konuşmayı yaptı. Kabasin, "Üniversitede okuyan öğrencilerinin yurt problemlerinin bulunduğunu ve ulaşım konusunda da sıkıntı çektiklerini belirterek, yıllardır yapılması düşünülen raylı sistemin bir an önce hayatı geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Rektör Prof. Dr. Halil Mutlu ise Suriye’deki iç karışıklıklar nedeniyle bekledikleri yabancı uyruklu öğrenci sayısına ulaşamadıklarını söyledi. Rektör Mutlu, "Geçtiğimiz eğitim yılında ilk defa 13 yabancı uyruklu öğrenci üniversitemize kayıt yaptırmıştır. Bu yıl ise değişik ülkelerden 26 öğrenci kayıt yaptırmıştır. Sınır komşumuz Suriye üniversiteleri ile yaptığımız işbirliği kapsamında bu yıl daha fazla öğrenci beklerken, yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle kayıt yaptıran yabancı uyruklu öğrencilerin beklenen sayıda kayıt yaptırmadı. Suriye’de yaşanan katliamın en kısa sürede bitmesi ve Suriyeliler'in barış içinde yaşamasını istiyoruz" dedi.

Üniversitedeki eksikliklere de değinen Rektör Mutlu, "Öğrencilerin sayısının hızla artmasıyla pansiyon eksikliğinin yaşanması ve ulaşım konuşundan öğrencilerin rahatlaması için raylı sistemin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi" dedi.

Vali Celalettin Güvenç de yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Tarihi ve stratejik konuma sahip olan Şanlıurfa’da nüfusun yüzde 45’i kırsalda yaşıyor. Fakirliğin ve feodalitenin baskın olduğu Şanlıurfa, GAP ile sulamanın gelmesiyle zenginliğe kavuştu. İşte böyle bir ilin Milli Eğitim Bakanı’na ihtiyacı var. Ülkemiz zor bir süreçten geçmekte; toplum, üniversite ve öğrenciler olarak yükümüz ağır. Üniversite yaşanan üzücü olayın ardından elime geçen bir notu okudum. Öğrencimizin yazdığı dil 1970’lerin diliydi. Zulümden ve sıkıntıdan bahsetmekteydi. Devletin ve hükümetin temsilcisi olarak sizlere sesleniyorum, Türk’ün Kürt’e, Arap’ın Çerkez’e üstünlüğü yoktur. Sorunlar masada tartışarak çözülmekte. Geçmişin sıkıntıları geçmişte kalmıştır. Sizin Türkiye’nizde kan akmamalı, ülkeniz barış içinde olmalı. Millet bu noktada, Kürdü, Türkü, Alevisi, Çerkezi ile bir noktada olmalı. Kendisi hedef edip, kullandırmasını istemiyoruz. Bir tek evladımızın bile tırnağının kanamasını istemiyoruz. Hz. İbrahim’in şehrinde bu tip olayların gerçekleşmemesini istiyoruz."

Ardından kürsüye çıkan Bakan Dinçer, "Tarihte ve bilimde önemi olan Harran ismi ile Şanlıurfa’da üniversite kurulmasından gurur duyuyorum. Şanlıurfa ve Harran geçmişten belli insanlığın ortak noktasıdır. Üniversite eğitimin tek işlevi sizleri istihdama hazırlamak değil, nitelikli insan gücü yetiştirmektedir" dedi. Bakan Dinçer, "Başarısızlık yaşayan ve gelişmiş ülkeler ilk olarak eğitim stratejilerini değiştirmiştir. Japonya, Güney Kore, Amerika ve Avrupa ülkelerinin hedefi toplumun yüzde 40’ının üniversite mezunu olması. Ülkemizde ise yüzde 4’lük kısım üniversite mezunudur. Küresel dünyada üniversiteler, insan gücü bakımından rekabet oluşturmakta" diye konuştu. Bakan Dinçer, şöyle devam etti:

"2009 yılında orta öğretimde dünya yüzde 88 konumunda okullaşmaya giderken, 2011 yılında bu rakam ülkemizde ise yüzde 67.7 oranındaydı. Toplumlar arasında kıyaslamanın en yegane etkeni eğitimdir. Dünyada hayat boyu eğitimin oranı yüzde 16 iken ülkemizde ise bu rakam yalnızca yüzde 2'dir. Harran Üniversitesi, Şanlıurfa’nın göz bebeği olarak her geçen yıl öğrenci sayısı artmaktadır. En büyük zenginliğimiz ve değerimiz gençlerimizdir."

Konuşmalarının ardından Rektör Mutlu, Bakan Dinçer’e hediye verdi. Bakan Dinçer, Şanlıurfa’da ki programlarını iptal ederek Akçakale İlçesi’nde gitti.

KAMPUS İÇERİSİNDE YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in Akademik Yıl açılışı için geldiği Harran Üniversitesi Osmanbey Kampusü içerisinde polis ekipleri yoğun güvenlik önlemi aldı. Geçen salı günü aynı üniveristede Ziraat Fakültesi'nde okuyan Serdal Yektaş, kampuste üzerine bir şişe tiner dökerek kendini yakmıştı. Bugün üniveriste öğrencileri tarafından bir protesto gösterisinin düzenleneceği ihbarını alan ekipler, Bakan'ın bulunduğu alanlarda kuş uçurtmadı. Öğrencilerin yumurtalı saldırısına karışı ise korumaların yanlarında şemsiye bulundurması dikkat çekti.