Balıkesir’de bulunan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Valilik ziyaretinin ardından Balıkesir Üniversitesi’nin Akademik Yıl açılış törenine katıldı. Açılışa, Bakan Dinçer'in yanısıra AK Parti Balıkesir milletvekilleri Tülay Babuşçu ile Cemal Öztaylan da katıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da üniversiteye birer kutlama mesajı gönderdi. Törende Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Müzik Bölümü küçük bir dinleti sundu.

Bakan Dinçer, Vali Ahmet Turhan, BAÜ Rektörü Prof. Dr. Mahir Alkan ve Balıkesir Belediye Başkanı MHP’li İsmail Ok'un kısa konuşmalarının ardından kürsüye çıktı. Üniversitelerin gelişme ve kalkınmanın en önemli dinamiklerinden olduğunu belirten Bakan Dinçer, "Memnuniyetle belirtmek isterim ki, her ile bir üniversite kurma hedefinin sonuçları bile geleceğe dünük umutlarımızı ve inancımızı çoğaltan bir durum olarak görmemiz şimdiden mümkün. 2002-2003 eğitim öğretim yılında toplam 73 üniversite, 1 milyon 198 bin 623 gencimiz öğrenim görüyordu. 2011-2012 eğitim öğretim döneminde ise toplam 168 üniversitemiz var ve 4 milyon 112 bin 687 öğrencimiz öğrenim görüyor. Bir başka ifadeyle daha çok gencimiz yüksek öğretime erişim olanağına kavuştu. 10 yıl içinde öğrenci sayısındaki artış yüzde 129 oldu. Öğretim elemanı sayısında da yaklaşık yüzde 56'lık bir artış sağlandı. Yüksek öğretimde okullaşma oranımız yüzde 14.6'dan yüzde 35.5'e yükseldi" dedi.

"ÜNİVERSİTE OKUMAK İSTİHDAM EDİLMEK İÇİN DEĞİLDİR"

Son yıllarda üniversiteden mezun olan gençlerin iş, istihdam ve özellikle Milli Eğitim Bakanlığı'nda öğretmen olarak çalıştırılmaları ile ilgili spekülasyonlar ve tartışmalar yapıldığını anımsatan Bakan Dinçer, bu gençler üzerinden çok yanlış bir siyaset yapıldığını ileri sürdü. Bakan Dinçer, şöyle devam etti:

"Bizim ülkemizde üniversite mezunu olup istihdam edilen gençlerin oranı ortalama yüzde 72'dir. Bu oran kızlarda yüzde 71, erkeklerde yüzde 73'tür. Ülkemizde üniversite mezunu olan gençlerimizin istihdam edilme oranları Avrupa Birliği oranlarının üstündedir. Aslında üniversitede okumak sadece ve sadece istihdam edilmek için değildir. Artık pek çok ülkede üniversite mezunu olmak bile istihdam edilebilmek, tek başına ayakta kalmak ve iş dünyasında rekabet gücüne sahip olmak için yeterli bulunmamaktadır. Aslında tüm dünya artık rekabetini eğitilmiş ve uzmanlaşmış insanlar üzerinden yaparken, belirli bir şekilde uzman yetiştirme çabası içine girmiştir. Bu bakımdan özellikle 2010'lu yıllardan sonra eğitim stratejisini değiştiren ülkeler üniversite eğitimini ön plana almıştır. Belki de 'Onların bir çoğu lise eğitimi gibi bir sorunu aştığı için üniversite eğitimine önem verdi' diyebilirsiniz. Nitekim bu ülkelerin bir çoğunda lise eğitimi sorunu kalmamıştır. Mukayese için bazı rakamlar vermek istiyorum. 2009 yılında tüm dünyada lise çağındaki çocukların okullaşma oranı yüzde 88'dir. Türkiye'de ise 2002 yılında lise çağındaki çocuklarımızın okullaşma oranı yüzde 51'ken 2011'de bu oran yüzde 69'a çıktı. Türkiye'nin stratejik olarak eğitim açığını görmek mümkündür."

"TÜRKİYE'NİN YÜZDE 5'İ ÜNİVERSİTE MEZUNU"

Ülkelerin gelecekte neyi planladığına bakmak gerektiğini ifade eden Dinçer, "Japonya 2020 yılına kadar çağ nüfusunun yüzde 100'ünü üniversite mezunu yapmak istiyor. Aynı hedefi Güney Kore de koyuyor. Yine ABD ve AB ülkeleri yeni stratejik planları içine toplam nüfusun yüzde 40'ını üniversiteli yapma planını koydu. Bugün Türkiye'nin toplam nüfusunun yüzde 5'inin üniversite mezunu olduğunu söylersem yine aradaki stratejik açığı görmeniz mümkün olacak. Bunu da bir tarafa bırakın Türkiye'nin mevcut çağ nüfusunun yüzde 35'i üniversitelerde okuyor. Öyleyse Türkiye'de her ilde bir üniversite açmanın eleştiriliyor olmasını anlamak mümkün değildir. Daha da önemlisi üniversiteden her mezun olanın devlet taraftan istihdam edileceği fikrine dayalı bir anlayışı da anlamak mümkün değildir. Tüm nüfusunun yüzde 5'i üniversite, yüzde 28'i lise mezunu olan bir toplumda uzman sayısının ne olduğunu tahmin edebilirsiniz. Akademi camiasının desteklemesi gereken hedefler olduğu kanaatindeyim" dedi.

"ADIM ADIM BÜYÜK HEDEFE İLERLİYORUZ"

Eğitime önem veren ülkelerin geriden bile başlasalar çok hızlı bir şekilde gelişimlerini tamamlayıp dünyada söz sahbi olduklarını savunan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, "Türkiye'nin de 2023'de dünyanın ilk 10 ülkesinden biri olmak gibi bir büyük hedefi var. Adım adım bu büyük hedefe ilerliyoruz. Türkiye 10 yıl öncesinin Türkiyesi değil. Her alanda olduğu gibi eğitimde de durum böyle. Eğitim ve bilim teknoloji alanındaki gelişmeler artık tüm kurumların, üniversitelerimizin ve özel sektörün gündeminde ağırlıklı bir yer tutuyor. Girişicimliğe, araştırmaya ve geliştirmeye verilen önem her geçen gün artıyor. Ülkemizin içinde olduğu bu dönüşüm sürecinden hedeflerimizi gerçekleştirmiş olarak çıkmak istiyoruz. İnanıyoruz ki her birinizin nitelikli insan gücü olarak toplumdaki yerini almanız da böylece mümkün olacak" diye konuştu.

Bakan Dinçer, üniversitedeki açılışın ardından Balıkesir Belediye Başkanı MHP’li İsmail Ok'u makamında ziyaret etti.

Cuma namazını Zağnospaşa Camii'nde kılan Bakan Dinçer, DSİ tesislerinde kaymakam, belediye başkanları ve milli eğitim müdürleri ile biraraya geldi.

Hilmi DUYAR, Coşkun YAMAN/BALIKESİR,