Çocuklara trafik bilincini kazandırmak için Karaman İl Emniyet Müdürlüğü tarafından hazırlanan 'Selim ve arkadaşları trafikte' adlı animasyon filmin galası, bugün Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in katılımıyla Karaman’da Piri Reis Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Galada konuşan Bakan Dinçer, trafiğin modern dünyanın çok önemli olgularından birisi olduğuna dikkat çekerek bu olgunun beraberinde bir kültür gerektirdiğini vurguladı.

"EN FAZLA CAN KAYBI OLAN ÜLKELERDEN BİRİYİZ"

Türkiye'nin trafik kazalarında en çok can kaybı olan ülkelerden olduğunu hatırlatan Bakan Dinçer şunları söyledi:

"Çok sayıda can kaybımız oluyor. 1 ila 15 yaş arasındaki çocuklarımızın trafik kazalarında hayatlarını kaybetme oranı, dünyadaki trafik kazalarıyla mukayese edildiğinde en fazla can kaybı olan ülkelerden birisiyiz. Çok sayıda insan kaybetmiş olacaksınız, bunun kişiye ve kişinin ailesine yönelik sıkıntı ve ezaları, hüzünleri hesap edebiliriz. İkincisi pek çok insan yaralanacak, hatta önemlli bir kısmı özürlü kalacak engelli hale gelecek. Hastaneye giden yaralıların da sağlık, sigorta masrafları ve çevreye verilen masrafları da olacak, 10 yıl üst üste bu iki ülkeyi mukayese edecek olursanız, 10'uncu yılın sonunda trafik kültürü olmayan ülke, diğer herşeyi aynı olduğu halde inanılmaz derecede yüksek maliyetler sebebiyle geri kalacaktır. İnsanların çektiği sıkıntılar ve ezalar hariç."

Trafik kültürünü geliştirmeye ihtiyaç olduğunu kaydeden Bakan Dinçer, bunun temelinde de sevgi, saygı, insanlar arası iletişim ve kurallara uyma gibi çok önemli temel insanı değerlerin yattığını ifade etti. 

TRAFİK EĞİTİMİ ÖNEMLİ

Trafik konusunda eğitimin önemine dikkat çeken Bakan Dinçer, "Karayolları Kanunu'nda trafik kurallarını öğreten ders konulacağına dair hüküm var. Biz de 1 ve 3'üncü sınıflar arasında daha çok hayat bilgisi derslerine trafik kurallarıyla ilgili bilgiler veriyorken, 4 ve 5’inci sınıfta doğrudan trafik dersi veriyoruz. Maksadımız çocuklarımıza küçükten trafik kullarını öğretmeye çalışmak ve onlara bir kültür sahibi nesiller olarak yetiştirmek. Bunun için yoğun bir çaba sarf etmeye ihtiyacımız var. Bu tip çalışmalarda bu sürece katkı sağlıyor" diye konuştu.

Öte yandan Bakan Dinçer, galada gazetecilerin okullardaki süt dağıtımının ardından çeşitli kentlerde yüzlerce öğrencinin hastanelere kaldırılmasının ardından alınan numelerinin sonuçlarıyla ilgili sorusuna, "Süt numuneleriyle ilgili raporun bugün kamuoyuyla paylaşılmasını bekliyorum" yanıtı verdi.

 

MKY,SÖ(İA/SS)