Bu yıl 13’ncüsü düzenlenen “CeBIT Eurasıa 2012 Bilişim Fuarı"nda “Eğitim, İletişim, Medya Zirvesi"nin açılışına Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer katıldı. Öğrencilerin kılık kıyafetlerinin serbest olmasına ilişkin soruları yanıtlayan Bakan Dinçer, "Tek tip kıyafet çocuklara otoriter bir tavırla karar alma kabiliyetini körelten kendi yeteneklerinden çok kendisine verilen bilgiyi öne çıkaran bir tavır koymalarını sağlıyordu"


Dinçer, kılık kıyafet değişikliğinin çocukları psikolojik olarak rahatlatacağını kendilerine bir özgüven geleceğini ve onların potansiyellerini açığa çıkartacağını düşündüğünü söyledi.


"DÜNYADAKİ DEĞİŞMEYE PARALEL BİR ŞEKİLDE BİZ DE ESNEK BİR EĞİTİM SİSTEMİNE DOĞRU KAYIYORUZ"


"Kişilerin birbirlerinden farklı olabileceği farklı bilgilerinin ve yeteneklerinin potansiyelinin olduğu görülmüyor" diye konuşan Bakan Dinçer sözlerine şöyle devam etti:


"Toplumun farklı kesimlerinin farklı istek ve ihtiyaçlarının olduğu kabul edilmiyor. Bizim eğitim sisteminde yapmaya çalıştığımız şey de bu. Türkiye’de eğitim sisteminin paradigmasını değiştirmeye çalışıyoruz. Bu paradigmanın odağında da az önce dünyadaki ortaya çıkan değişmeler yer alıyor. Biz de talep odaklı eğitim sistemini kurmaya çalışıyoruz. Biz de esnek bir yapı kurmaya çalışıyoruz. Yönetim sistemi veya siyasi yapısı giderek demokratikleşiyorken eğitim sisteminin bulunduğu yerden katı, otoriter ve statükoyu koruyan bir tavır içerisinde kalması beklenemez. Bu yüzden eğitim sisteminin de demokratikleşmesi lazım. Tüm dünya esnek bir şekilde eğitim sistemi kurgulamaya çalışıyorken, Türk eğitim sistemini yine katı değişmez sadece ufak tefek taktiklerle durumu idare etmeye çalışan bir yapıda alıkoymaya çalışmak çok bir yaklaşım değil. O yüzden dünyadaki değişmeye paralel bir şekilde biz de esnek ve çeşitlendirilmiş bir eğitim sistemine doğru kayıyoruz. Aslında otoriterliği ve statükoyu temsil eden tek tip kıyafet aynen kalırsa meydana gelen değişmelere ve gelişmelere biraz tezat teşkil edecek bir sonuç doğurmaz mıydı sizce? Aslında kıyafet meselesini ekonomik ve hatta sosyo kültürel olmaktan önce siyasi olarak düşünmek zorundayız "


 


“ÇOCUKLAR PSİKOLOJİK OLARAK RAHATLAYACAK"


Bakan Dinçer, kılık kıyafet değişikliğinin çocukları psikolojik olarak rahatlatacağını belirterek sözlerine şöyle devam etti:


“Zamana göre ben bu boyutuyla yani çocuklarımızın serbest kıyafet giyme boyutuyla bakıldığında demokratikleşmeye ve esnekleşmeye paralel ve onu pekiştiren bir karar olmuştur. Onun dışındaki faktörlere stratejik faktörler olarak bakılmamalı, değerlendirilmemeli. Gerçekten çocuklar arasındaki fakir ve zengin arasındaki farklılığı kapatıyor muydu önlük? Onu kaldırdığımız zaman bu açığa mı çıkacak? Onun sosyo ekonomik olarak hatta sosyo kültürel olarak doğru olmadığını düşünüyoruz. Tek tip kıyafet çocuklara otoriter bir tavırla karar alma kabiliyetini körelten kendi yeteneklerinden çok kendisine verilen bilgiyi öne çıkaran bir tavır koymalarını sağlıyor."


"FORMA CİDDİ ANLAMDA FAKİR AİLELER İÇİN BİR MALİYET GETİRMEKTE KÜLFET OLUŞTURMAKTADIR"


Üniformanın fakir aileler için çok ciddi bir maliyet getirdiğine dikkat çeken Dinçer, şöyle konuştu:


 “Fiili uygulamaya baktığımız zaman da bu doğru mu, doğru değil? Fiili uygulamalara baktığında siz içinde bulunduğunuz bir çevreye bakın. Hangi okulda mavi önlük giyiliyor. Şehirlerin pek çoğunda mavi önlük kalmadı. Sadece köylerde çocuklar giyiyorlar. Şehirlerin pek çok okullarında forma giyilmeye başlandı. Forma ciddi anlamda fakir aileler için bir maliyet getirmekte külfet oluşturmaktadır. Köylerde ise önlük bu kez ailelere maliyet getirmektedir. Çok sayıda çocuğu olan bir aileye mutlaka çocuk sayısı başınca başına önlük almaya zorladığımızda aslında günlük kıyafetlerinin dışında bir şeyi giymeye zorluyorsunuz o da bir maliyet getiriyor. Okul içinde zaten önlük giyse durumu kapatmış olsa bile zamanın çok daha büyük bir bölümünü okul dışında ve günlük kıyafetler geçiren çocuklar arasında bir farklılık varsa onları görmediğini mi düşünüyorsunuz? Okullarımızda aslında çok zengin olanlar çok fakir olanın aynı okula gittiğini mi düşünüyorsunuz? Bütün bu sorunları tekrar gözden geçirin lütfen."


OU (MK) (FOTOĞRAF)