Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bir takım ziyaretlerde bulunmak için memleketi Konya'ya geldi. Bakan Davutoğlu, ilk olarak Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nı ziyaret etti. Ziyaret çıkışında gazetecilerin Ürdün'e gidecek misiniz? sorusu üzerine Bakan Davutoğlu, bugünlerde programında olmadığnı, ama en kısa sürede görüşme gerçekleşeceğini, Suriye'deki kriz başladıktan sonra Ürdün hükümetiyle sürekli koordinasyon halinde olduklarını söyledi. 

HALEP'E HAVA OPERASYONU ULUSLARARASI SUÇ 
 

Bakan Davutoğlu, Suriye yönetiminin Halep kentine yönelik yaptığı operasyonları değerlendirdi. Sivil yerleşim yeri olan Halep'e, hava saldırısının uluslararası bir suç olduğunu kaydeden Bakan Davutoğlu, şunları söyledi: "Biraz öncede sayın Başbakanımızla Londra'dan görüştük. Halep’deki gelişmeler kaygı verici. Ağır silahlarla ve en önemlisi hava kuvvetleri kullanımıyla Halep üzerindeki baskı artırılıyor. Sivil bir yerleşim merkezine dönük olarak hava kuvvetlerinin kulanılıyor olması, bunu açıkcası uluslararası bir suç haline dönüştürür. Şu ana kadar da kullanılıyordu, ama Halep'e yoğun bir yığınak yapıldığı istihbarat bilgisini alıyoruz. Önümüzdeki birkaç gün içinde Halep'de çok insanı kayıpları artıracak gelişmelerin olmasından kaygılıyız. Bu konuda da Birleşmiş Milletler Genel Sekreteriyle görüşme yapmayı planlıyorum. Zaten kendisininde, bu konuda uyarıcı mesajları vardı. Diğer ilgili ülkelerlede yakın temas halindeyiz."

ATILMASI GEREKEN ADIMLARI ATACAĞIZ


Halep'in Suriye açısından önemli bir kent olduğunu vurgulayan Bakan Davutoğlu, "Böyle bir saldırı büyük bir göç başlatır. Hem Halep gibi büyük bir ekonomik ticare merkezin tahrip edilmesi Suriye'nin can damarının kesilmesi anlamına gelir. Bir yönetimin kendi ülkesini böyle hoyratca tahrip etmesi, gerçekten artık bir insanlık suçu haline dönüşmekte. Bu konuda da biz gerekli girişimlerde bulunacağız. Atılması gereken adımları atacağız. Türkiye ile Halep arasındaki gelişmeleri de yakından takip ediyoruz. Halep'in istikrarı içinde yeni bir döneme hazırlanması bizim için hayati öneme sahip. Bütün güney sınırlarımızda Halep'in ayrı bir önemi var. Onun için Genelkurmay, Dışişleri Bakanlığı ve MİT Müsteşarlığı olarak yaptığımız koordinasyon toplantısındaki en önemli gündem maddelerden biri Halep'deki gelişmelerdi" diye konuştu.

BARZANİ İLE GÖRÜŞECEĞİM
 Bakan Davutoğlu, önümüzdeki  çarşamba günü Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani ile görüşme yapacağını, görüşmede terörle mücadele bağlamında yürütülmesi gereken faaliyetler, Suriye ve bölgedeki gelişmeleri ele alacaklarını söyledi.

MYANMAR'DAKİ ÇATIŞMALARIN DURDUĞU YÖNÜNDE BİLGİLER ALIYORUZ

Bakan Davutoğlu, 'Myanmar Dışişleri Bakanı ile görüşeceğinizi belirtmiştiniz, görüştünüz mü?' sorusu üzerine iki ülke arasındaki saat farkı nedeniyle henüz görüşemediklerini belirtti. Sabah saatlerinde Myanmar Büyükelçimizle görüştüğünü ifade eden Davutoğlu, şunları söyledi: "Geçtiğimiz haftada Myanmar Dışişlerı Bakanı'na durumu bir mektupla ifade etmiştik. İslam İşbirliği Teşkilatı çerçevesinde bir girişim başlattık. Ayrıca Asean Bölgesel örgütü ile bizde diyalog ortağıyız. Onlarla da diyaloğumuz sürüyor. Ayrıca Bangladeş ile de sürüyor. Myanmar Dışişleri Bakanı ile de en kısa zamanda görüşeceğim. Dün Diyanet İşleri Başkanımızla da görüşüp, Myanmar'daki mazlumlar için, Arakan'daki kardeşlerimiz için bir yardım kampanyası bugün başlatıldı. İnşallah bu yardım kampanyasının Myammar'a en kısa zamanda iletilmesi için elimizden gelen her türlü çabayı göstereceğiz. Büyükelçimizden ve Myanmar'daki müslüman toplumun liderlerinden aldığımız bilgiler, çatışmaların durduğu yönünde. Ama büyük bir insanı trajedi var. Büyük bir yardıma ihtiyaç var. İlaç ve yiyicek yardımı gibi. Bunların karşılanması için Myanmar ile temas halindeyiz."