Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Kırsal Kalkınma Projeleri kapsamında organik çilek üretimi yapan Seydişehir İlçesi'ne bağlı Ketenli Beldesi ile Yaylacık ve Mesudiye Köylerinde incelemelerde bulundu. Üretilen organik çileklerder tadan Bakan Yılmaz, üretim yapan köylüleri tebrik etti.

Kırsal kalkınmanın önemine değinen Bakan Yılmaz, şunları söyledi: "Buradaki insanlarımız tabiatın verdiği nimetleri en iyi şekilde değerlendirmeye başlamışlar. Organik dediğinimiz tamamen doğal meyve üretiyorlar. Özellikle çilekte ileri safhaya gelmiş durumda. Bir dönüm arazisi olan bir insanımız bile oradan 2,5-3 ton çilek üretecek şekilde tarım faaliyetini başlatmış durumda. Bu da tabii buradaki yaşam şartlarını iyileştirmiş ve refahını arttırmış. Geçmişte bu bölgelerden çok göç olurken, insanlar geçim şartları nedeniyle buraları bırakıp giderken, şimdi yavaş yavaş nüfusun arttığını görüyoruz. Bu programlar çok derece önemli. Bu bölgelere KOP dediğimiz Konya Ovası Projesi kapsamında programları destekliyoruz. Kalkınma Bakanlığımız olarak bu programlara destekler veriyoruz. Önümüzdeki yıllarda bu desteklerimiz devam edecek. O yüzden bir çok köyümüz eskiden hiç sahip olmadığı geçim şartlarına sahip olacak. Esas olan burada pazarlanabilir kaliteli üretim yapmak. Bu yöredeki insanlarımızda buna çok iyi sahip çıkmışlar. İnşallah buraları daha iyi yerlerde göreceğiz."

 BAKAN YILMAZ, HASTANENİN TEMELİNİ ATTI

Bakan Yılmaz, daha sonra 100 yataklı Seydişehir Devlet Hastanesi'nin temelini attı. Törende konuşan Bakan Yılmaz, sağlığın çok önemli olduğunu ve insan hayatını birebir etkileyen bir alan olduğunu söyledi. 10 yıl önce insanların ilaç ve doktor kuyruğu beklediğini ifade eden Bakan Yılmaz, "Ama hükümetimiz döneminde sağlıkta dönüşüm programı uyguladık. Bugün gerçekten dünyanın örnek aldığı bir hizmet seviyesine ulaştı. Dünya Bankası bir rapor hazırladı. Türkiye'deki sağlıktaki dönüşümü anlatan bir rapor. Artık Türkiye'deki uygulamayı diğer ülkelere anlatıyorlar. Biz bunu yaparken çok büyük maliyetlerle yapmadık. Kaynaklarımızı etkili kullandık. Çok yoğun bir mesai ile yoğun mesai harcanarak yapıldı. Az para ile çok iş yapıldı. Bütün Türkiye'de en ücra köşelere kadar belli standartta sağlık hizmeti sunuyoruz. Kışın paletli ambulanslardan, ambulans helikopterlere kadar bir çok hizmet sağlanmaya başlandı. Hastaları tedavi etmektense nasıl daha az insan hasta olur düşüncesinde yoğunlaşıyoruz. Artık her vatandaşımızın aile doktoru var. Bu sistemi tüm Türkiye çapında kurduk. Bunların üstünde sosyal güvenlik şemsiyemiz var. Hiç bir imkanı yoksa, devlet vatandaşın primini ödeyerek genel sağlık sigortası sistemini çalıştırıyoruz" diye konuştu.

 

MKY,ÖÇ (İA/RT)