Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bugün Bursa'da, Demirtaş Organize Sanayii Bölgesi'nde işadamları tarafından düzenlenen, 'İş Sağlığı ve Güvenliği' konulu toplantıya katıldı. Gazetecilerin, MİT'teki son gelişmelerle ilgili sorularını yanıtlayan Bakan Çelik, MİT'te son günlerde önemli olaylar olduğunu söyledi. "Yargı bizim çok önemli bir kurumumuz" diyen Çelik, şöyle devam etti:

"Yargı ile ilgili bir şey söylemeyi doğru bulmuyorum. Ama, bahse konu olan kurum MİT. Bu kurum bu masada konuşulacaksa, adı MİT olmazdı. Devletler için çok önemli bir teşkilat. MİT'in faaliyetleri yasalar çerçevesinde düzenlenmiştir. Bu yasalar kapsamında faaliyetlerini sürdürmek zorundadırlar. Bu derece önemli bir kurumun faaliyetleri, başkanı ve eski yöneticileri ile ilgili değerlendirmeyi bir siyasetçinin yapmasını ben doğru bulmuyorum. Çünkü yargının bir uygulama kararı, ortaya koyduğu tavırlar var. Devletimizin bekaasının korunması için önemli olan MİT var. Bu süreç önümüzdeki günler içersinde netlik kazanır. 24 saat içersinde böyle bir görüntüye, bir siyasetçi gözüyle baktığımda vatandaşlar rahatsız. Umarım milletimizin moralini bozacak bu tablo uzun sürmez. Bu, üst düzey kurumlar arasında hızlı bir şekilde çözülmesi gereken bir durum. Bu konuyla ilgili yasal düzenleme salı günü komisyona geliyor. Yasal mevzuat eksikliğinden kaynaklanıyorsa onların çözümü önümüzdeki haftalarda gelir. Konunun içeriğine hakim değiliz. Bu konuda değerlendirme yapamıyoruz. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgimiz yok." 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, katıldığı toplantıda, çalışma hayatının önündeki sorunları diyalog ile çözdüklerini, 250 bin işçi ile toplu sözleşme yaptıklarını söyledi. Bakan Çelik, şöyle konuştu:

"İşçilerin sokaklarda değil, masa başında olması önemliydi. İşveren ve sendikaları aynı masada bir araya getirdik. Sağlık alanındaki sorunlarını da çözdük. Memurların maaşlarına henüz zam yansımadı. Ama toplu sözleşme ile maaşlarına zam verilmesi, Anayasa ile değişti. Meclis gündemine geldi. Komisyonlarda görüşülüyor. Bu bir demokratik açılım. Memurlar, masa etrafında kendi maaşlarını kendi belirleyecek. Sendikal baraj ile ilgili doğru olmayan söylentiler var. Bu konu meclise gitti. Alt komisyonlarda hızlı bir şekilde görüşülüyor. 'Türkiye'de 3 milyon 200 bin sendikalı işçi var' diyorlar. Bu doğru değil. Türkiye'de 880 bin sendikalı işçi var. Türkiye'de çalışanların yüzde 60'ı değil, yüzde 8.5'u sendikalıdır. Bunun, gerçek rakamlara gelmesi için sendikalar yasanın çıkartılması gerekiyor. Bazıları bu rakamların sanal olduğunu söylüyor. Devletin bakanı yalan söyler mi? 'İş kolu barajlarını makül bir seviyeye çekelim' dedik. İşyeri barajını ellemedik." 

Konuşmasında çalışanların işyerindeki sağlık koşulları ile ilgilide açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, dünyada 3 milyar kişinin çalıştığını, her gün 1 milyon iş kazası meydana geldiğini anlatırken, şöyle devam etti:

"Her dakika iş kazası ve meslek hastalıklarından 4 kişi hayatını kaybediyor. 1 yıl içerisinde Kosova kadar nufus, hayatını bu şekilde kaybediyor. Türkiye'de çok parlak bir görüntü yok. Ülkemizde ayda 172 iş kazası meydana geliyor. Hergün 4 kişi hayatını kaybediyor. 6 kişi iş göremez hale geliyor. 1990 yılından itibaren iş kazası ve meslek hastalıklarında kademeli bir düşüş var. 2002 yılından itibaren işyeri sayısı yüzde 82, işçi sayısı yüzde 92 artmasına rağmen, meslek hastalıkları ve iş kazalarında yüzde 13'lük bir azalma oldu. Yüz bin işçide ölüm oranı 16.8'den, 14.5'e geriledi. AB ortalamalarında bu sayı 2.5, iken İngiltere'de bir, Almanya'da ise 2'dir. Almamız gereken önlemler var. İşgüvenliği yasası bakanlar kurulundan geçti. Meclis'e geliyor. Bu yasa zorlayıcı bir yasa değil. Olaylar olduktan sonra 'Niye' dememek, önceden tedbir ve önlem almak gerekiyor. Bu yasa her kesimi kapsıyor." 

Türkiye'de halen 1 milyon 425 bin işyeri bulunduğunu belirten Bakan Çelik, en fazla iş kazalarının yüzde 56 ila 1-49 işçi çalışan işyerlerinde meydana geldiğini açıkladı. Çelik, "Bununla ilgili yasal mevzuat geliyor. Kaç kişi çalıştırırsa çalıştırsın, işyerleri, iş sağlığı güvenliğini gerçekleştirmek zorundadır" diye konuştu.



SÇ(FK/İD)