Bakan Faruk Çelik, Mustafakemalpaşa İlçesi’nde bulunan Bükköy Maden'de 19 işçinin öldüğü maden kazasından sonra, ölen işçilerin aileleri tarafından kurulan, Maden Şehitleri Aileleri Dayanışma Derneği’nin açılışına katıldı. Burada konuşan Bakan Çelik, 10 Aralık 2009 tarihinin Mustafakemalpaşa'ya ateş düşürdüğünü söyledi. Kaza sonrası göçükten bir kişinin bile canlı çıkması için ellerinden geleni yaptıklarını belirten Bakan Çelik, madenciliğin, ekmeğini taştan çıkartma mesleği olduğunu, büyük fedakarlık ve cesaret gerektirdiğini bildirdi.

Türkiye'de, maden ocaklarında görülen kazalarda ölen işçilerin sayısında büyük azalma olduğunu belirten Çelik, şöyle devam etti:

"1990 yılında 547 maden işçisini şehit verirken bu rakam 2010 yılında 131’e düştü. Bakanlık olarak iş güvenliği konusunda çalışmalarımız sürdürülüyor. Bildiğiniz gibi İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası Meclis'ten geçti."

Konuşmasının ardından Bakan Çelik'e, kurulan Maden Şehitleri Aileleri Dayanışma Derneği Başkanı Nihat Hanay tarafından üzerinde göçükte yaşamını yitiren 19 madencinin fotoğrafı bulunan plaket verildi. Tören, madenciler için duanın okunmasının ardından sona erdi. 

ÖLEN İŞÇİLERİN YAKINLARIYLA BİR ARAYA GELDİ.

Mustafakemalpaşa Etibank Sosyal Tesisleri'nde yapılan törenden sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, daha sonra aynı tesiste Bükköy Madencilik A.Ş.'nin Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Ercan'ın düzenlediği yemeğe, Ercan'ın verdiği tazminatı kabul eden ölen madencilerin yakınları ile birlikte katıldı. Yemekten önce kürsüye gelen ve ellerinin titrediği gözlenen Bükköy Madencilik A.Ş.Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Ercan konuşma yaptı.

Zaman zaman ağlayan Ercan, 50 yıldır madencilik sektörü içinde yer aldığını söyledi. "Ben kömür madenciliğinin, işçisi oldum mühendisi oldum ama patronu olamadım." diyen Nurullah Ercan, şöyle dedi:

"İşlerimin yoğunluğu nedeniyle madenleri 3-4 ayda bir ziyeret edebiliyordum. Geldiğimde bende aynı işçilerim gibi işyerimin her noktasına girerdim. Onların içlerinden biriyim. Bundan sonrada böyle olacak. 2009 yılının 10 Aralık akşamı, hepimiz için bir matem oldu. 50 yıllık iş hayatımda bu kadar büyük bir acı yaşamadım, bu kadar büyük bir elim kaza ile karşılaşmadım. 'Ateş düştüğü yakar' derler. Bizim ocağımıza 19 ateş düştü. Yaşanan elim kaza sizleri eşlerinizden çocuklarınızdan, babalarınızdan ayırırken bizi de 19 manevi evladımızdan ayırdı. 2 bin 800 çalışanım var. Bunların hepsi benim kardeşim. Bundan sonra geride kalanlar benimde ailem. Geride kalan tüm çocukların eğitim masraflarını kendi çocuklarım gibi karşılayacağım. Mezun olan çocukları yeteneklerine uygun olarak işyerlerimizden birinde çalıştıracağımı kabul ve tahüt ediyorum. Bu yara beni çok kanattı. Olanları değiştirme olanağımız yok. Tüm hayatını kaybeden kardeşlerime, çocuklarıma Allah'tan rahmet diliyorum. Geride kalanlara başsağlığı diliyorum. Allah izin verirse bundan sonrada yan yana olmayı istiyorum."

Yemek sırasında göçük altında yaşamını yitiren Ali Kazan'ın kızı Hanife Kazan gözyaşlarını tutamayarak ağlamaya başladı. Maden işletmesi sahibi Nurullah Ercan'a "Allah belanı versin" diyen Kazan, yakınları tarafından ağazı kapatılarak uzaklaştırıldı.

"SINIR İHLALİ BAHANE EDİLEMEZ"

Yemeğin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Suriye tarafından düşürüldüğü iddia edilen F4 Türk Askeri uçağı ile ilgili değerlendirmede bulundu. Olayın araştırıldığını belirten Çelik, şöyle devam etti:

"Eğer sınır ihlali olduysa uçağı düşürmek mi gerekli ? Sınır ihlalinde uçak düşürülürse komşu ülkeler arasında bir dostluk olmaz. Bizim Yunanistan ile devamlı sınır ihlali sorunumuz var. Bu konu diplomatik yollarla çözülüyor. Bu eylem kabul edilemez. Bu konu araştırılacak ve her türlü diplamatik uygulama harekete geçirilecek. Türkiye'nin bunu içine atması mümkün değil. Sınır ihlali mi oldu, ne olduğu henüz kesin değil. İhlal bahane edilerek uçak düşürülemez. Yoğun bir diplomasi trafiği devam ediyor."

Bakan Çelik, Eskişehir'de bir imalathanede meydana gelen ve 4 kişinin öldüğü patlamayla ilgili soru üzerine, "Makine imalatı için ruhsat alan işyerinin patlayıcı imal etmesi sonucu kaza meydana geldi. Patlama nedeniyle 4 kişi yaşamını yitirmiştir" diye konuştu.



SÇ,FK,SE(FK/İD)