Bakan Faruk Çelik, partisinin Kars milletvekilleri Ahmet Arslan, Yunus Kılıç ve Belediye Başkanı Ak Partili Nevzat Bozkuş ile birlikte dün akşam saatlerinde Vali Ahmet Kara’yı makamında ziyaret etti. Burada gazetecilerin, 'İstihdama yönelik halkı ne tür yenilikler bekliyor?' sorusu üzerine Bakan Çelik, dünyanın sıkıntı yaşadığı konulardan birinin büyüme olduğunu, istihdama yansımayan büyümenin de kabul edilmediğini söyledi. Tüm yatırımların amacının insanları mutlu etmek olduğunu belirten Bakan Çelik, "Türkiye çok şükür son 4 yıldır, krizden bugüne, 3 milyon 700 bin kişiyi istihdam edecek noktaya geldi. Yüzde 8.5 büyüme dediğin zaman bu büyümenin karşılığını almış bulunuyoruz. Bundan dolayı tek haneli rakamlara doğru işsizlik gerilemiş bulunuyor" diye konuştu.

Bakan Çelik, teşvikle ilgili kararların Kars, Iğdır ve Ardahan gibi kentlerin bulunduğu 5'inci ve 6'ncı bölgede yoğun bir hareketlilik yaratacağını ifade ederek, "Diğer bölgelerimiz zaten geçmiş yıllarda yoğun bir şekilde yatırımdan pay almışlardır. Bu bölgelerdeki sosyo ekonomik durum da iyi geçince istihdama yine olumlu yansıyacak. O zaman da yüzde 8’lerde işsizliği görmüş olacağız" dedi.

2023 hedeflerine de değinen Çelik, "Biz Çalışma Bakanlığı olarak 2023 hedefleri doğrultusunda istihdam stratejisini tamamladık. 2023'te Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında işsizliğin yüzde 5’e çekilmesi konusunda, her kurum her yıl ne yapacak, sorumlulukları nelerdir, bunları da belirlemiş bulunuyoruz. Önümüzdeki günlerde bunları yayınlayacağız ve çalışmalar resmiyet kazanmış olacak. Böylece hedef yüzde 5 işsizlik. Türkiye’ye yakışan da bu" diye konuştu.

'İŞADAMINA İSTEDİĞİ ELEMANI BULACAĞIZ'

İşsizliğin giderilmesi noktasında çok önemli adımlar attıklarını da kaydeden Bakan Çelik, iş ve meslek danışmanlarını devreye koyduklarına dikkat çekti. Kars’a 8 iş ve meslek danışmanı geldiğini kaydeden Bakan Çelik, "Bunlar bizzat işgücü talebinde bulunan işadamlarımızla, sanayi bölgelerimizle, tarım kesimimizle direkt irtibatlı olacaklar. Hangi iş talep ediliyorsa onu İşkur bünyesinde yetiştirip o işadamımızın, o işgücü talebinde bulunan işverenimize bizzat teslim edilecek. Artık gazetelere ilan vermek ve benzeri yollardan eleman arama değil, işinin, tezgahının başında yetiştirecek bir eleman vereceğiz. O elemanın 6 aylık ücretini devlet olarak biz ödeyeceğiz veya iş ve meslek danışmanı bizzat işverenle irtibatlı bir şekilde talep ettiği elemanı yetiştirip işverene teslim edecek. Amacımız şu: İşsizliği yüzde 5’e çekeceğiz diyoruz. Yüzde 9’lardan 8’lere inecek diyoruz. Bununla ilgili bir taraftan işgücüne talep var, bir taraftan aranan eleman bulunamıyor. Bu sıkıntıları ortadan kaldırmak için devreye koyduğumuz argümanlar. İnşallah daha da iyi olur" dedi.

'İSTANBUL, İZMİR, BURSA GİBİ ŞEHİRLERDE HUZURLU YAŞAM ÇOK ZOR'

Gazetecilerin, işsizliğin yoğun olduğu Kars'tan son 1 yılda 3 bin kişinin göç ettiğini belirtmesi üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, şunları söyledi:

"Kars yoğun göç veren illerimizden birisi. Bunu nereden biliyoruz? Ben Bursa milletvekilliği yaptım. Bursa’da oturuyorum. Karslı hemşerilerimiz var, kalabalık bir nüfus var. Dolayısıyla bu göçün olmaması, insanların doğdukları yerde doymaları için teşvik paketleri onun için uygulanıyor. Yararlarını ben Kars’ın da göreceği inancı içerisindeyim. Çünkü 6’ncı bölgeye 10 yıllık, 12 yıllık bir teşvik uygulanıyor. Bu az bir süre değil. Bugüne kadar uygulanan teşviklerin çok çok üstünde bir teşvik. Yeter ki biz burada yerel yöneticiler olarak başta milletvekillerimiz, valimiz, belediye başkanımız, bu konuda altyapıyı hızlı bir şekilde hazırlayıp müteşebbislerimizi buraya çekecek ortamın oluşması konusunda el birliği yapalım, ki bu konuda da gayretlerin, çalışmaların olduğunu görüyorum. Artık İstanbul, İzmir, Bursa gibi şehirlerde huzurlu bir yaşam çok zor. Nüfus kalabalık ve emekliyse buradan giden vatandaşımız en güzel emekliliği yaşayacak yer burası. Çalışıyor ise önümüzdeki süreçte burada çalışma imkanları olabilir. Dolayısıyla tersine göç de olma ihtimali bazı illerde var. Daha da yoğunlaşacağı inancı içerisindeyim."

Öte yandan, Bakan Çelik, valilikte ikram edilen Kağızman dutu ve kayısısının çok lezzetli olduğunu ve değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.



BA(KS/CK)