Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Gümüşhane Aydın Doğan Spor Salonu'nda düzenlenen, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından yürütülen Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde istihdam edilecek 850 işçinin kura çekimi ile belirlenmesi törenine katıldı. Bakan Çelik, kura çekiminde yaptığı konuşmada, "Türkiye geçen sene 135 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu ne demek? Ürettik, demek. Türkiye'nin 81 ilinde ürettik, ürettiklerimizi dışarı sattık ve sattıklarımızdan da 135 milyar dolar gelir elde ettik. Şimdi 6 ayı geride bıraktık. 6 ayımızdaki ihracatımıza bakıyoruz, 88 milyar dolarlık ihracat yapmışız. Geçen seneki 6 aya göre yüzde 12.5 artış gerçekleştirdik" dedi.

Daha çok çalışıldığını ve üretildiğini ifade eden Bakan Çelik, "Ülkemize daha çok girdi sağlama konusunda büyük bir gayretin içerisindeyiz. Biz, işsizlerden oy istediğimiz zaman, '24 saatimizi milletin hizmetinde kullanacağız, zamanı israf etmeyeceğiz' dedik. Başbakanımızın önderliğinde canla başla işsiz kalmayıncaya kadar, bu milletin yüzü gülünceye kadar çalışacağımızın sözünü verdik. İşte tüm bu çalışmaların neticesinde bu başarılar elde ediliyor" dedi.

Bakan Çelik sözlerini şöyle sürdürdü: "Geçen yıl Mayıs ayında işsizlik yüzde 9.4 iken, bu Mayıs ayında işsizlik yüzde 8.2'ye geriledi. Dünyadaki rakamlara bakıyorsunuz; dün biz onlara imreniyorduk, bugün onlar bize imrenir noktaya geldi. AB ortalamasındaki işsizlik yüzde 10.4, ABD'de yüzde 8.3, Fransa'da yüzde 10.3, Yunanistan'da yüzde 21.9, Portekiz'de yüzde 15.7. Türkiye'de yüzde 8.2 işsizlik var. Yunanistan'da ve İspanya'da genç işsizlerin oranı yüzde 51'i buldu. Yani genç nüfusun yarısı işsiz durumda. Ama Türkiye'de genç işsiz oranı yüzde 16 oranlarında. Genç işsizler oranını daha aşağıya çekmek istiyoruz. 'Yüzde 8'lik işsizlik oranı bizim için büyüktür' diyoruz. Onun için 2023, yani Cumhuriyetimizin 100'ncü yılına dönük projelerimizi yaptık. İnşallah işsizliği yüzde 5'e indireceğiz, planımız böyle. Bundan 10 yıl öncesini düşünmenizi istiyorum. 10 yıl önce bir aylık plan yapamayan bir hükümet, bir devlet anlayışından bugün çok şükür 12 yıl sonrasının planını yapan bir noktaya geldik."

TERÖRÜN AMACI KARDEŞLİĞİMİZİ BOZMAK

Bakan Çelik, şehitlere Allah'tan rahmet, ailelerine ve millete başsağlığı dileğinde bulunarak şunları söyledi: "Terörün amacının, kardeşliğimizi bozmak olduğunu aklımızdan çıkarmayalım. Adamların amacı, Çanakkale'de beraber mezara defnedilen Diyarbakırlı Ahmet ile Gümüşhaneli Mehmet'in arasını açmaktır. Oysa biz bu vatanı birlikte vatan yaptık. Bunun için Gümüşhaneli hiçbir kardeşim gelecekten ümitsiz olmasın. Devletimiz güçlüdür, milletimiz imanlı ve inançlıdır, bir günde bitirilir. Millet arasında kesinlikle bir husumet olmamalıdır ama teröristle mücadele konusunda bugün yine sayın başbakanımız söyledi, kesinlikle en ufak bir yalpalama olmayacaktır. Sonuna kadar gidilip, hesap sorulacaktır."

Konuşmanın ardından Bakan Çelik, beraberindeki İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı, Ak Parti illetvekili Feramuz Üstün, Vali Vekili Cahit Karatepe ile kura çekimini gerçekleştirdi. Bakan Çelik, kura çekiminde ismi çıkanlara başarılar diledi.

VALİLİĞİ ZİYARET ETTİ

Kura çekiminden sonra Gümüşhane Vali Vekili Cahit Karatepe'yi valilik makamında ziyaret eden Bakan Çelik’e, üzerinde Osmanlı İmparatorluğu döneminde ilde basılan para figürlerinin yer aldığı tabak hediye edildi. Valilik ziyaretinin ardından yeni tadilat yapılan Sosyal Güvenlik Kurumu İl binasının açılışını yapan ve İŞKUR İl Müdürlüğü'nü ziyaret eden Bakan Çelik, Gümüşhane Belediye Başkanı Mustafa Canlı’yı makamında ziyaret etti. Bakan Çelik son olarak Ak Parti İl Başkanlığı'na giderek partililerle görüştü.

KONVOYDA KAZA: 3 POLİS MEMURU YARALI

 Bu arada Bakan Faruk Çelik'in Trabzon'dan Gümüşhane'ye gelişi sırasında konvoyu takip eden polis aracının merkeze bağlı Mescitli Mahallesi'nde kaza yaptığı ve 3 polisin yaralandığı öğrenildi. Bakan Çelik de Ak Parti'yi ziyaretinin ardından Gümüşhane Devlet Hastanesi’nde tedaviye alınan Emniyet Amiri Sıddık Çimencan, polis memurları Oğuzhan Akça ve Hakan Yurt’u ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerinde bulunup, kazanın nasıl meydana geldiği hakkında bilgi aldı.



 HY (TM/RT)