Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Antalya Kültürlerarası Diyalog Merkezi’nin Belek Rixos Premium Hotel’de düzenlenen diyalog iftarına katıldı. Çok sayıda davetlinin yer aldığı iftarın sunuculuğunu Vatan Şaşmaz yaparken geceye Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Ak Parti Antalya Milletvekilleri Menderes Türel, Gökçen Özdoğan Enç, Hüseyin Samani, Rixos Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, sanatçılar Murat Kekilli, Reyhan Karaca gibi isimler de katıldı. 7 yıldızlı otelde çok zengin bir iftar menüsünün sunulduğu diyalog iftarında Bosna Hersek Fatih Sultan Mehmet Korusunun ilahi dinletisi sunuldu.

İNSAN ÇOK AMA İNSANLIK KIT

Yaşadığımız dünyaya baktığımızda 7 milyar insan olduğunu belirten Bakan Faruk Çelik, insanın çok olduğunu, ancak insanlığın ise maalesef olmadığını kaydetti. İnsanın çok ama insanlığın kıt olduğu bir çağda yaşadığımızı dile getiren Bakan Çelik, herkesin etrafında kalabalıklar olduğunu ama yalnızlığın, sefahat ve sefaletin hüküm sürdüğü bir çağda yaşadığımızı kaydetti. Bu tabloları kin, nefret ve şiddetten beslenenlerin oluşturduğunu belirten Bakan Faruk Çelik konuşmasına şöyle devam etti: “Bir utanç tablosudur ve bu tablo karşısında tüm insanlık bunların sürdürülür veya sürdürülemez olduğu konusunda bir imtihanla karşı karşıya. Sınavda başarılı olmak istiyorsak hoşgörüyü, sevgiyi, diyaloğu esas alan anlayışı hakim kılmak durumundayız.

İNSANLIĞIN FABRİKA AYARLARINA DÖNMESİ GEREKİYOR

İnsanlığın fabrika ayarlarına dönmesine gayret göstermemiz gerekiyor. Fabrika ayarlarına dönmediğimiz sürece bu sıkıntıların devam edeceğini belirtmek istiyorum. Yalnız 780 bin kilometrekare Türkiye için değil, bütün dünya insanlığı için gönüllü ve gönüllülere ihtiyaç var. Onun için, dünya insanlığının aç, eğitimsiz, sağlıksız kalmaması için canla başla mücadele eden bütün mücahit fedailerini buradan selamlıyorum.

21 YÜZYIL KANLA, ACILARLA BAŞLADI

Tarihi öğrenemeyenler onu tekrar yaşamak zorunda kalırlar. 20’nci yüzyıl en çok insanın katledildiği dönemdir. 2 büyük dünya savaşı, bölgesel savaşlar ve bölgesel çatışmalar. Ne acıdır ki 21’inci yüzyılda savaşlarla, acılarla, kanla, başladı. Temennimiz inşallah böyle devam etmez. Kötü bir başlangıç oldu çünkü miras kötü bir mirastı. Tarihi öğrenmek gerekir. Tarihi öğrenmeyenler onu tekrar yaşar. Böyle bir tabloyla karşı karşıyayız. 

BİRLİKTE YAŞAMAK ARTIK BİR ZORUNLULUK

Medeniyetlerin ihtilafı değil, medeniyetlerin ittifakından yana olmalıyız. Medeni demek yeni şeylere ulaşmak demek. Medeniyet sevdalılarının farklı medeniyetleri olması çatışmayı ortaya çıkarmamalıdır, ihtilafları değil ittifakları rehber edinmek durumunda ve mecburiyetindeyiz. İnsan toplumsal bir varlık. Toplumlar özellikle günümüzde homojen bir yapıya sahip değiller. Çok dinli, çok kültürlü, dilli bir yapıya sahip insanlık. Bundan sonra birlikte yaşamak artık bir tercihten öte zorunluluk.”

ALEVİ VE ROMANLARLA DİYALOG

Var olan sorunların demokrasi geliştikçe ve çıtası yükseldikçe azaldığını da ifade eden Bakan Çelik, “Bir topluluk ve coğrafyada fiili bir durumu görmemezden gelmek çözümleri ertelemek demektir. Fiili durumu görmüyorsanız eğer barışı da çözümü de öteliyorsunuzdur. Diyalog masasındayız. Alevi vatandaşlarımızla bir araya geldim. Bu vatandaşlarımızla bin 200 yıldır bir araya gelinmemiş veya cumhuriyet tarihi boyunca söylenecek olursa 90 yıl boyunca bir masa etrafında oturup ne devlet ne başka kimse ile konuşulmamış, kimse konuşmamış. Benim inancıma göre son derece önemli mesafeler katedildi. Diyalog yoksa kin, nefret, ötekileştirmek vardır. Bizim inancımızda ötekileştirmek yoktur. Halk arasında çingeneler denen romanlarla bir araya geldim. Romanların düşmanlıkları mendil kuruyana kadardır, ama romanların dostlukları okyanuslar kuruyana kadardır. Bunu bir insan söylüyor. Ama bazılarına göre roman dediğinizde ‘hadi be’  denir mi bir insana. Ama bir masa etrafında oturup dertleşmeyi yeğlememişiz. Yeryüzünde hiçbir şey bir insanın kalbini kırmaya değmez” diye konuştu.

BAKANA PLAKET

İftar yemeğinin ev sahibi Rixos Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e plaket verildi. Bakan Çelik tarafından da diyalog iftarına konuk olarak katılan bazı davetlilere plaket veridi.



MÇ (SU/RT)