Şanlıurfa'da, DSİ Konferans Salonu'nda düzenlenen 'Yeni Yatırım Teşvik Sistemi Tanıtım Toplantısı'na, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş ile bölge saniyicileri ve kent dışından gelen yüzü aşkın işadamı katıldı.

Yeni teşvik sisteminde en avantajlı grup olarak değerlendirilen 6'ncı bölgede yer alan Şanlıurfa'da yapılan toplantının açılışında konuşan Şanlıurfa Ticaret Odası Başkanı Eyyüp Sabri Ertekin, yeni teşvik sistemi ile en avantajlı kent olan Şanlıurfa'ya tüm işadamlarını yatırım yapmaya davet etti.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise Şanlıurfa'da yapılan bu toplantıda yeni teşvik sistemiyle bölgeler arası farklılıkların ortadan kalkacağını söyledi.

Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç ise Türkiye'nin en huzurlu kentlerin başında yer alan Şanlıurfa'da yeni yatırımcılar için alt yapı sorunu olmadığını, kentin yabancıya yatırımcıya karşı da sevecen olduğuna dikkat çekti.

BAKAN ÇELİK: HERKES DOĞDUĞU YERDE DOYSUN

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik konuşmasında, her kentin ayrı bir potansiyele sahip olduğunu ve herkesin doğduğu yerde doymasını istediklerini ifade etti.

Türkiye'nin önemli bir süreçten geçtiğini ve yeni sistem ile bölgeye yatırımı teşvik ederek göçün engellenmesi yönünde adım atılacağını söyleyen Bakan Çelik şöyle konuştu:

"Urfalı kardeşim kalkıp İzmir'de ekmek arayışına gitmesin. Tam tersine gitmişse İzmir'deki Urfalı kardeşim, gelsin Şanlıurfa 'da yatırımını yapsın veya gelip şehrinde çalışsın. Yeni sistemde amaç herkesi kendi bölgesinde istihdam etme ve mutlu etme anlayışına da hizmet edecek büyük bir ölçüde bu ve benzer teşvik uygulamalarıdır. Önümüzdeki süreç içerisinde Türkiye'nin daha sağlıklı, daha dengeli bir kalkınma hamlesini bu çalışmalarla gerçekleştireceğine inanıyorum. Doğu'ya baktığımız zaman biraz ürktüğümüz, biraz endişeyle izlediğimiz bir süreç yaşanıyor. Türkiye'nin demokratikleşmede 90 yıllık bir süreci tamamlamasına rağmen halen demokrasideki eksikliklerin konuşulduğu bir süreç içerisinde, Arap Baharı'nın hangi zaman diliminde ve ne şekilde rayına oturacağını, bölgenin, coğrafyanın sulh ve sükuna ereceğini herkesin merakla ve ibretle izliyor."

HUZURUN YOLU BU BÖLGEDEN GEÇER

Bakan Çelik, krizlere karşı dirençli hale gelen Türkiye'nin gelişimi noktasında yatırım ve istihdam sağlayan iş dünyasının katkısının çok önemli olduğunu da vurgulayarak şöyle devam etti:

"Şanlıurfa'da; Türk, Arap, Kürt ve Türkmen kökenli insanlar bir arada ve kardeşçe yaşıyor, Yöre insanı bir başkasının huzurunu temin etmenin gayreti içindedir. Şanlıurfa'da 1 milyon 800 bin nüfustan bahsediyoruz. 1 milyon 800 bin nüfusun yüzde 72'si 30 yaş altında olan bir nüfusu sanayicimiz görmez, siyasetçimiz görmezse bir başkası görür. Bir başkası görünce de sorunlar yumağını beklersiniz. O zaman, 'İstanbul'da, Bursa'da huzurlu olurum' zannedersiniz ama yanılırsınız. Bursa'da da İstanbul'da da huzurlu olamazsınız. Huzurlu olmanın yolu Diyarbakır'da, Şanlıurfa'da, Şırnak'ta, Van'da huzurlu olmaktan geçer."

BAKAN ÇAĞLAYAN; SALONU ARAPÇA VE KÜRTÇE SELAMLADI

Yeni teşvik yasasının faydalarının anlatıldığı toplantıda kürsüye çıkan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, salonda bulunanları önce Arapça ve Kürtçe selamladı. Türkiye'nin önemli işadamları ve girişimcilerinin Şanlıurfa'da toplanmasından dolayı mutlu olduğunu anlatan Bakan Çağlayan, bölge illerinin valilerinin yatırım için gerekli altyapı ve kolaylıkları sağlamasını istedi.

Geçmişte sanayici olarak, bölgeler arası gelişmişlik farklılıklarını dikkate almayan sistemin başarılı olamayacağını her zaman dile getirdiğini ifade eden Bakan Çağlayan, "Bugüne kadar dört teşvik sistemi yapıldı ve her biri bir öncekinden daha iyiydi. Yeni teşvik yasasıyla birlikte Türkiye'yi bugün şampiyonlar ligine taşıma gayreti içerisindeyiz. Bu teşvik sistemi, 2023'e Türkiye'yi götürecek olan sistemin önemli bir ayağıdır. Bölge illerinin valilerinden beklentimiz yatırımcıların yatırım yapacakları alanları süratle hazırlamalarıdır. İllerinizdeki yatırım alanlarını çıkarıp TİM'e gönderin, TİM'de bunları yatırımcılarımıza anlatsın" dedi.

"EN BABAYİĞİT TEŞVİK"

Hükümet olarak Cumhuriyet tarihinin en babayiğit teşvik yasasını çıkarttıklarını da dile getiren Çağlayan, yatırımcılardan da aynı babayiğitliği beklediklerini vurgulayarak salondaki aşadamlarına şöyle hitap etti:

"Gelmiş geçmiş en cömert ve babayiğit teşvik sistemini yaptık. Bununla birlikte Türkiye'yi 100'ncü yıla taşıyacak bölge, Şanlıurfa'nın da içinde bulunduğu 6. bölgedir. Hükümet olarak teşvik yasasını çıkardık ve yatırımcılardan da babayiğitlik bekliyoruz. Bir çoğunuzun Türkiye'de gerekli yatırım ortamını bulamadığı için dünyanın çeşitli ülkelerine yatırıma gittiğinizi biliyorum. Şimdi biz tekrar öze dönüyoruz, 6. bölgeye dönüyoruz. Onun için sayın valilerimiz altyapı yatırımları, güvenli alanlar, iş gücü eğitimlerini koordine etmelidir. Her türlü altyapının hazırlanmasının ardında yatırım için sizlere büyük görevler düşmektedir."