Suruç ilçesinde güvenlik güçlerinin sıkı önlemleri altında vatandaş ve esnaflarla bayramlaşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Dünya’da ve Avrupa’da işsizlik yükseliyor. Çok şükür Türkiye’de işsizlik, diğer ülkelere mukayese edilmeyecek düzeyde aşağıya doğru düşüyor” dedi.

Suruç Öğretmenevi’nde vatandaşlarla bir araya gelen Bakan Çelik, Türkiye’nin en önemli sorunlarından birisinin işsizlik olduğunu ifade edip, bu sorunu çözmek için hükümet olarak çok ciddi çalışmalar içerisinde olduklarını söyledi. Çelik, konuşmasına şöyle devam etti. “Dünya’da ve Avrupa’da işsizlik yükseliyor. Avrupa’da bu oran yüzde 50’leri buldu. İspanya’da yüzde 50, İtalya’da yüzde 35, Yunanistan’da yüzde 45 oranında gençler arasında işsizlik var. Çok şükür Türkiye’de işsizlik, diğer ülkelerle mukayese edilmeyecek düzeyde aşağıya doğru düşüyor. İşsizlik düşüyor, ama dünyanın sorunu bizim de sorunumuz. Çalışmalarımız çok yoğun. Dünya’da gelişmiş ülkelerde işsizlik yükselirken bizde düştüğünü görüyoruz. Yüzde 8,2’lere kadar düştüğünü görüyoruz. Gençler arasında bizde yüzde 15’lere düştü. Ama diğer ülkelerde yüzde 50’lerde şimdi bunu daha da aşağılara çekmek için çalışmalarımız var. Gençlerimizin iş sahibi olabilmesi için İŞKUR bünyesinde kurslar açıyoruz. Bu kurslara katılanlar 6 ay içerisinde yetişecek, bu gençlerimiz bu kurslarda yetiştirilirken hem maaşları he sigorta primini ödüyoruz” diye konuştu. 

Bakan Çelik ve beraberindeki heyet daha sonra Suruç ilçesinden Akçakale’ye geçti. Bakanın Akçakale ziyareti sırasında yağışların başlamasıyla birlikte bakanın programı zaman zaman aksadı. Akçakale ilçesinde bulunan Süleyman Şah İlköğretim Okulunda bayramlaşma törenine katılan Bakan Çelik, vatandaşlarla tek tek tokalaşıp bayramlaştı.

BU ACI DAYANILACAK BİR ACI DEĞİLDİR

Okul salonunda bayramlaşmak için toplanan Akçakaleli vatandaşlara hitaben bir konuşma yapan Bakan Çelik, şunları söyledi: "Burada bazı sıkıntıları hep birlikte yaşadık. Biz Ankara’daydık, ama sizin acınız, bizim acımızdır. Sizin buradaki sıkıntınızı anında hisseden insanlarız ve koşa koşa o zamanda geldik. Yapılması ve atılması gereken adımlar neyse yerine getirmeye çalıştık. Gerek TBMM’de, gerek Akçakale ve Şanlıurfa’da gereken adımları attık. Komşu ülkede meydana gelen huzursuzluk bayram dolayısıyla 3-5 günde olsa kanın akmaması, bir kişinin hayatını kaybetmemesi son derece önemli bir hadisedir. İnşallah bu daimi bir süreç kazanır. Orada kan akışı durur. Netice itibariyle orada mağdur olan yaralanan ölenler bizim kardeşlerimizdir. Bu acı gerçekten dayanılacak bir acı değildir” dedi.

MİLLETİN VERGİSİYLE TANK, TOP ALACAKSIN SONRA ONLARI BOMBALAYACAKSIN Suriye’de yaşanan iç karışıklıktan dolayı yüzlerce mahsum insanın ölmesinin üzüntüsü içerisinde olduğuna değinen Bakan Faruk Çelik, “Dikkat ederseniz zalim yönetimler, zulüm ne kadar kötü bir kavram. Bunu, bu ve benzer örnekleri görüyoruz. Allah kimseyi ve ülkeyi böyle imtihan etmesin temennisinde bulunuyoruz. Milletin vergileriyle, milletin emeğiyle, alın teriyle top alacaksın, tank alacaksın, uçak alacaksın, havaalanı yapacaksın, sonra milleti bombalayacaksın. Bir acayip durum var. İnşallah orada da Suriyelinin düşüncesi ve iradesi Şam'a yansıyacak şekilde bir yapılanma ve yönetim anlayışının kurulmasında yarar var. Milleti dikkate almayan, halkı dikkate almayan yönetimler dünyada bütün insanlığa çok çektirdi. İnşallah bunlar son örnekler olur. Gerçekten insan onuruna yakışır yaşam inşallah Suriye'de de hakim olur” diye konuştu.

BAKAN ÇELİK; "YAKIN ZAMANDA BAŞBAKAN’DA GELECEK"

Bakan Çelik, “Bugün yağmur dolayısıyla hayatlarını kaybeden kardeşlerimiz var. Şuanda Bozova tarafında yağmurun olduğunun bilgisini arkadaşlar veriyor. Harran ve Akçakale’de köylerde bayağı sıkıntılar yaşandı. Allah beterinden korusun diyorum. Selde hayatını kaybeden kardeşimize Allahtan rahmet diliyorum. Yine Akçakale’de Suriye’den gelen top mermisiyle hayatlarını kaybeden 5 vatandaşımıza Allahtan rahmet diliyorum. Yaralı kardeşlerimizle sayın başbakanla buradan döner dönmez görüştük. Kimini Ankara’ya hastaneye aldık. Buraya ne gerekiyorsan talimatını bizzat sayın başbakanımızdan aldık İnşallah yakın zamanda kendisinde gelecek helikopterle ilçeleri gezecek, sayın başbakanımızı sizlerle de buluşturacağız” dedi.

BAKAN ÇELİK, SURİYELİLERLE BAYRAMLAŞTI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Akçakale temasları sırasında son olarak Suriyeli sığınmacıların kaldığı Süleyman Şah Tesislerinde ziyarette bulundu. Ülkelerindeki iç karışıklıktan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeli sığınmacılarla bayramlaşan Bakan Çelik, daha sonra Suriyelilerin kaldığı çadırda kavurma, pilav menüsünden oluşan öğlen yemeği yedi.

BAKAN TÜRKÇE KONUŞTU, MİLLETVEKİ ARAPÇA TERCÜME ETTİ

Çadır kentte bayramlaşma ziyaretinde bulunan Bakan Faruk Çelik, Suriyeli sığınmacılara hitaben bir konuşma yapmak için plastik bir sandalyenin üzerine çıktı. Bakan Çelik, Türkçe olarak yaptığı konuşmasını Ak Parti milletvekili Halil Özcan, Arapçaya çevirerek Suriyelilere aktardı. Bakan Çelik şunları söyledi: "Suriye’de zorunlu olarak, yaşanan şartlardan dolayı Türkiye’ye sığınan Suriyeli kardeşlerim. Hepiniz hoş geldiniz hepinizin bayramını kutluyorum. Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak hem de bu ilin milletvekili olarak, bugün sizleri arkadaşlarımız ve valimizle ziyaret ettik. Özellikle sayın başbakanımızın selamını iletiyorum. Bizzat sizleri görmem için bana emir buyurdu. Burada güzel bir düzen kurulmuş sizler bu çerçevedeki sorunlarınızı buradaki arkadaşlara iletmenizi istiyorum. Özellikle yağmur yüzünden sıkıntılar yaşanıyor. Bunlar geçici bir durumdur. Bunun için gerekli önlemleri almaya çalışıyoruz. Biran önce ülkenize huzur gelmenizi kendi topraklarınızda yaşamayı umut ediyor bayramınızı kutluyorum.”

Bakan Çelik, Akçakale ziyaretinin ardından havayoluyla Ankara’ya hareket etmek için GAP Havaalanına geçti.

 

AL,ÖP (RT)