TAYSAD konferans salonunda gerrçekleştirilen toplantıya, Ekonomi Bakanı zafer Çağlayan'ın yanı sıra Türk otomotiv yan sanayii ile işbirliğini arttırmayı hedefleyen  Mercedes-Benz üreticisi Daimler AG Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Dieter Zetsche, Mersedes Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Wolf Dieter Kurz, Mercedes Benz Otomobil ve Hafif Ticari Araç Satınalma Direktörü Dr. Klaus Zehender, Taysad Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, Daimler üst düzey yöneticileri ile Türkiye'den 80 yan sanayi kuruluşunun 160 temsilcisi katıldı.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'de ilk kez  böyle bir toplantı yapıldığını belirtirken,  yabancı  sermayenin Türkiye'ye gelmesinin çok önemli olduğunu söydi. Çağlayan, "Türkiye'ye yatırım yapanlar bizim kaşımıza gözümüze boyumuza posumuza bakıp gelmiyorlar. Elbetteki kaşımız gözümüz boyumuzda fena değil. Türkiye'ye gelen yabancı yatırımcılar bu ülkenin fırsatlarına, siyasi istikrarına, Türkiye de güvene ve  hepsinden önemli 29 yaş ortalamasına sahip iş gücüne geliyorlar" dedi.

Çağlayan şöyle devam etti:

"Türkiye'ye gelenler sadece Türkiye'ye bakıp gelirlerse bu yanlış bir bakış açısı olur. Türkiye'ye gelenlerin 4 saat uçuş mesafesinde 56 ülkenin bulunduğu coğrafyaya baktıklarına inanıyorum. Bu 56 ülkenin bulunduğu coğrafyada toplam dünya nufusunun 4'te 1 i yaşıyor. Bu coğrafyada Dünya milli gelirinin 3'te 1 ini oluşturuyor. Bu da 23-24 trilyon dolar. Bu coğrafyada 56 ülkede dünya ithalatının neredeyse yarısı 10 trilyon dolarlık alım bu bölgede yapılıyor. Bu bölge gelecek dünya ekonomisinde çok önemli yer alırken diger taraftan da milyonlarca insan alt gelir gurubundan orta gelir gurubuna transfer olacaklar. Türkiyeye gelen yatırımcılar Türkiye'nin lojistik avantajlarına bakarak geliyorlar. Her yıl iş gücüne 700 bin kişinin katıldığı ve her yıl nufusunun 1 milyon arttığı genç dinamik türkiyeye geliyorlar. "

TÜRKİYE VE DAİMLER BU İŞTE KAZANÇLI

Türkiye'de yapılan yatırım nedeniyle Türkiye'nin ve Daimler'in kazançlı olduğunu söyleyen Bakan Çağlayan konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Mercedes Benz'in 45 yıldır Türkiye'de ve burada iki kazanan var. Daimler bu işten kazançlı, bakın yapmış oldukları toplam yatırımın neredeyse 1 yılında ihracat yapıyorlar. Türkiye otomotiv sektörü de kazançlı. Sadece 5 bin insan çalıştırıyorlar. Türkiye'ye son 8 yılda 2003 -2011 arasında geçmiş 80 yılda gelen toplam yabancı doğrudan yatırımın 8 katından fazlası geldi. 1923 Cumhuriyetimizin kuruluş yıldönümü 2003 aradan geçen 80 yılda ülkemize gelen toplam doğrudan yabancı sermaye yatırımları sadece 14.5 milyar dolar. 2003'te Türkiye'nin siyasi istikrara, ekonomik istikrara kavuşması, hükümetimizin serbest piyasa politika uygulamaları, yapmış olduğumuz makro ve mikro reformlar ve Türkiyenin avantajları ile birlikte aradan geçen 8 yılda Türkiye 80 yılda aldığı doğrudan yabancı yatırımın yani 8 katından fazla yatırım yani 120 milyar doları aldı. Bu yıl 2012'nin 9 ayında ülkemize gelen sermaye yatırımları 10.1 milyar dolar. 2012 yılının ilk 9 ayında ülkemize gelen toplam yabancı yatırımların yüzde 78'i Avrupa kaynaklı. 8 yılda gelen doğrudan 120 milyar dolarlık doğrudan sermaye yatırımların yüzde 70 Avrupa kaynaklı. Yabancı sermayenin başımızın üstünde yeri var."

TÜRKİYE'DE HER 10 KİŞİDEN 1'İNDE OTOMOBİL VAR

Daimler AG Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Dieter Zetsche simultane yaptığı konuşmada Türkiye'de otomotiv sektörünün her geçen gün büyüdüğünü söyleyerek söyle devam etti:

"Türkiye'yi çok seviyorum Mercedes Benz aracılığıyla Türkiye'ye bağlıyım. Bu bağı daha da kuvvetlendirmek için karşımıza çıkacak her fırsatı değerlendireceğiz. Bu tedarikçiler günü bizim için çok önemli. TAYSAD çok önemli bir marka haline gelmiştir. Ben bu listeye başka ortakları da eklemek istiyorum. Türkiye'de 17 Ulusal ve uluslararası otomobil üreticisi var. Otomotiv sektörü hala büyüyen bir sektör. Bu Türkiye için de çok önemli. Türkiye'de olduğu gibi dünyanın başka yerlerinde olduğu gibi ekonomiyi yürüten bir sektördür. Türkiye çok ciddi büyüme dinamikleri gösteriyor. Türkiye'de otomotiv sektörü çok önemli rol oynuyor. Eğer kuvvetli olmaya devam ederse otomotiv sektörü Türkiye de büyür ve AB'ye katkı sağlar. Türkiye'de 10 kişiden 1'inde otomobil var zaten. Herkes otomobil sahibi olmak ve otomobille seyahat etmek istiyor. Daimler neredeyse yarım yüzyıldır burada otomobil üretiyor. "

TÜRKİYE'DE ÇALIŞANLARIN YÜZDE 81'İ ALMANCA VE İNGİLİZCE BİLİYOR

Mersedes Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Wolf Dieter Kurz da yaptığı simultane konuşmada Mercdes-Benz'e güvenin çok yüksek olduğunu söyleyerek," Şirketimizde 5 bin 100 kişi çalışıyor. Markaya ve Mercedes Benz'e güven çok yüksek. Türkiye'de 45 saat çalışıyoruz. Ücretli hastalık izni yüzde 2'nin altında. Bu da çalışanların kendilerini ne kadar adadıklarını gösteriyor. Türkiye'de çalışanların yüzde 81'inin İngilizce ve Almanca'yı iyi konuştuklarını söyleyebiliriz" diye konuştu.

ARGE TEŞVİKLERİNİ DESTEKLİYORUZ

TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, TAYSAD'da arge çalışmalarını teşvik ettiklerini belirterek şöyle konuştu:

"TAYSAD otomotiv tedarikçilerin küreselleşmesini sağlamak amacıyla düzenli olarak uluslararası fuarlara katılmaktadır. Üyelerinin yetkinliklerin arttırılması amacıyla kıyaslama çalışmaları ve eğitim programlarıgerçekleştirmektedir. Üniversite sanayi işbirliğini önemsemekte ve bu konuda Alman modelini örnek almaktadır. 90 yılların başlarında üretim kapasitesinin arttırılmasına ve kalite yönetimine odaklanılmıştır. Aile şirketleri kalite, üretim yönetim sistemini kurarak profesyonelleşmiştir. Türk otomotiv tedarikçileri doğrudan yatırım, yatırım ortaklığı, birleşmeler, dikey ve yatay büyümelerini sürdürmektedirler. İhractımız 8.5 milyar dolara ulaşmıştır. 6 milyar dolarlık kısmını Taysad üyeleri gerçekleştirmektedir. Arge teşvikleri ile birlikte arge çalışmaları hız kazanmıştır. Üretmek için yatırım yaptık. Stratejik yapılanma politikaları uyguladık. Türk otomotiv tedarigi bizim yeni politikamızdır. "



EA(MB/AK) (OTOĞRAFLI)