Mersin'de Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) üyesi ihracat rekortmenleri ödüllerini alırken, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 1 sentlik ihracat yapan işadamının da kendileri için önemli olduğunu ancak dolar-euro paritesinden ekonomi olarak kazık yenildiğini söyledi.

AKİB İhracat Rekortmenleri Ödül Töreni, Akdeniz İhracatçı Birlikleri toplantı salonunda gerçekleşti. Törene Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ferhat Şelli, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, AKİB Koordinatör Başkanı Adnan Ersoy Ulubaş ile ihracatçılar ve işadamları katıldı.

Törende ilk olarak söz alan AKİB Koordinatör Başkanı Ulubaş, ihracatçıların son yıllarda Türkiye'nin göstermiş olduğu başarıların baş aktörlerinden olduğunu belirterek, "İhracatın artması için savaş, bulaşıcı hastalık demeden çalışan bu ekip ülkemizin başarı hamlesinin mimarlarıdır. İhracatçısından bürokratına azimle çalışan bu ekiple 500 milyar dolar ihracat hedefini yakalamanın yanında daha da yukarı revize edileceğine inanıyorum. Türkiye’de ilk kez resmi devlet politikası olarak tescil edilen 2023 stratejisi yol haritamız oldu. Geçen yıl avrupanın en fazla büyüyen, dünyanın 2'nci ekonomisi olarak adını tarihe yazdırdı. Bu başarılar tesadüf değildir" dedi.

TİM Başkanı Büyükekşi, 2023 hedefleri doğrultusunda Mersin'i büyük bir çıkış kapısı olarak gördüklerini ifade ederek, "Lojistik, turizm üssü olan Mersin bizim için önemli. 2023 İhracat Stratejisi çerçevesinde Mersin'i Akdeniz'in konteyner limanının hayata geçmesine ihtiyaç var. Mersin lojistik üs olarak konumlanmasında bu liman önemli rol oynayacak. Konteyner limanı hem Mersin'in hem de Türkiye'nin rekabet gücünü artıracak. Türkiye'nin tarım ve sanayide öncü ihracat sektörleri AKİB bünyesinde temsil ediliyor. AKİB 2011'de 12.6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi, bu yılın ilk yarısında da 6.5 milyar dolarlık başarıya imza attı. Birliklerimiz meclisimize güç veriyor. 2012'de hedef 150 milyar dolar. Dünya ekonomilerini tehdit eden küresel resesyon riskine rağmen hedef büyük. Bu yıl zorlu olsa da büyük düşünmeye devam ediyoruz. Bugün 7 aylık ihracat 82 milyar doları aştı. Türikye ekonomisi ihracatla daha dengeli bir sürece girdi. Cari işlemler dengesindeki iyileşme sürüyor. Büyümeyle birlikte işsizlik de azalıyor. Sanayi üretimindeki büyüme de yükseliş eğilimi gösteriyor. Türkiye ekonomisinin yüzde 4'lük büyüme hedefini aşacağını düşünüyoruz. Yabancı yatırımın doğrudan yatırım odağı olacağına inanıyoruz. Yeni teşvik yasasıyla ihracata dönük yatırım yapacak yabancı yatırımın artacağına inanıyoruz. TİM olarak önemli misyonumuz var. 6'nci bölgedeki 15 şehre yeni yatırımlar yapılmasını destekliyoruz" diye konuştu.

Vali Hasan Basri Güzeloğlu da 2023 hedeflerinin yakalanması için en büyük işin ihracatçılara düştüğünü, kamu kurumu temsilcileri olarak kendilerinin de işadamlarının sıkıntılarını giderebilmek için çaba göstereceklerini vurguladı. Bakan Çağlayan'a meslek lisesi yapmak için söz veren AKİB yetkililerine teşekkür eden Güzeloğlu, şunları söyledi: "Biliyorsunuz ki okullara isim verme yetkisi valilik yetkisi dahilinde. Bu anlamda sektörün ihtiyaç duyduğu elemanları yetiştirecek okulun adı Zafer Çağlayan'dan başka bir şey de olamaz diye düşünüyorum." 

Kürsüye gelen Bakan Çağlayan, Avrupa ülkelerinin yoğun bir krizden geçtiğini, Ortadoğu'da yoğun şiddet olaylarının yaşandığı şu dönemlerde, Türkiye'ye ihracat rekoru yazdıran ihracatçılara minnettar olduğunu söyledi. Türkiye'nin ihracatla büyüyeceğinin altını çizen Çağlayan, "1 sent bile ihracat yapan işadamının başımızın üstünde yeri var. Bu yapılan ihracatların ne anlama geldiği artık çok daha net görülmeye başlandı. Yeni göreve geldiğimde ihracat yapmayı neredeyse suç sayacak insanlarla karşı karşıyaydım. Sırf muhalefet yapmak adına, dünyanın her yerini fellik fellik dolaşanları, Türkiye'nin cari açığını artırmış gibi bir yanlış algıya kapılanların olduğu ülkemizde, baskılardan yılmadınız, ihracat yaptınız. Allah sizden binlerce razı olsun. Bugün yaptığınız ihracatlarla, sadece rekor kırmadınız, Türkiye'ye cesaret verdiniz. Türk işadamının böylesine bir dünya ortamında krizi nasıl fırsata çevireceğini gösterdiniz. İhracat yaptığımız ülkelerin bir bölümünde sıkıntılar var. Mısır'ında Suriye'sinde ihracatınız vardı. Buralarda yaşananlara rağmen, rekor yazarak adeta millete ders verdiniz. Biz bu süreçte greyderlik yaptık. Sadece sizin önünüzü açtık. Türkiye sizin çabanız sayesinde en hızlı büyüyen ekonomiler arasına girdi. Yurtdışından gelen herkes, Türkiye mucizesini bize, bizden daha iyi anlatmaya başladı. Türkiye'yi bir marka haline getirdiniz. Kişi başına geliri artırdınız. Bundan dolayı sonuna kadar, her nerede olursam olayım, her zaman sizin hizmetinizde olmaktan onur duyacağım. İhracat motorunu almış Türkiye, artık işsizlik rakamında yüzde 9 gibi seviyelere geldi. Avrupa'da bu durum çift haneli rakamlarda. Gelecek ay göreceğiz, İnşallah daha da düşecek" dedi.

AB’nin küçüldüğü, ABD’nin yüzde 2 büyüdüğü, 2012 ilk çeyreğinde Türkiye'nin ihracat ateşi ile yüzde 3.2 büyüdüğüne dikkat çeken Çağlayan sözlerini şöyle sıraladı: "Biz ekonomi bakanlığı olarak arz yönlü dinamiklere bakarız. Orta ve uzun vadeli bakmalıyız. Merkez Bankası, BDDK’nın her türlü kuruluşun sizlerin yanında durması gerek. Çok taze bir teşvik sistemi ortaya koyduk. Bu iddialı teşvik sistemini yaparken daha fazla yatırım, üretim, ihracat yapalım dedik. Teşvik sistemindeki anlayışımızı değiştirdik, yüksek katma değer yapacağız dedik. İnovasyonu olmazsa olmazımız yapacağız dedik. Artık biz hamallık yapmayacağız. Mevcut tren bizi buraya kadar getirdi. Şimdi yeni bir anlayışa girmemiz lazım. Bu yeni teşvik sistemi ileri teknoloji, katma değeri önüne aldı. Seçici davranan teşvik sistem geldi. Türkiye için yüksek katma değer ihtiva eden sektörlere gireceğiz dedik. İhracat birim fiyatımızı artırmak zorundayız. Gerek hizmet gerek mal, 2012 ilk çeyreğinde 1 dolar 56 cente çıktı. Avrupa'nın belirsiz şartları nedeni ile 10 yıl daha iki yakası bir araya gelmeyecek. Yıl sonunda 150 milyar doları inşallah yakalayacağız. 1.20 olan dolar, euro paritesine rağmen bu başarı önemli. Geçen yıl parite 1.44’tü. Parite öyle kalsa bu rakamlara 2 milyar dolar daha koymak lazımdı. Pariteden kazık yiyoruz. Yarısını euro yarısını dolar yapıyoruz. Euro ila yaptığımız ihracatımızı dolara çevirdiğimizde paritedeki her yüzde 10’luk düşüş ihracatımızı yüzde 4.5 etkiliyor."

Konuşmaların ardından Bakan Zafer Çağlayan ve beraberindekiler ihracat rekortmenlerine ödüllerini ve plaketlerini verdi. Törenin sonunda ise aralarında Hürriyet Gazetesi ekonomi yazarı Vahap Munyar'ın da bulunduğu 4 gazeteciye de yazıları ile ekonomik gelişmeye destek verdikleri için plaket verildi.

 

ME (SÖ/RT)