Mersin'de Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) tarafından hayata geçirilen ve geleceğin ihracatçılarını yetiştiren 'AKİB Akademi' ilk mezunlarını verirken, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, kontrolsüz gücün güç olmadığını bu nedenle de kontrollü bir gençlik yetiştirmek istediklerini söyledi.

AKİB Akademinin mezuniyet töreni, Akdeniz İhracatçı Birlikleri Toplantı Salonunda gerçekleşti. Törene Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ferhat Şelli, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ak Parti Mersin Milletvekili Çiğdem Münevver Ökten, AKİB Koordinatör Başkanı Adnan Ersoy Ulubaş ile akademiden mezun olan 89 öğrenci ve yakınları katıldı.

Törende ilk olarak söz alan AKİB Koordinatör Başkanı Ulubaş, geçtiğimiz yıl 'İhracatçı olmak ister misiniz' sloganıyla başlatılan AKİB Akademi ile Mersin'in yanı sıra Kayseri, Adana, Hatay ve İskenderun'da geleceğin ihracatçılarını yetiştirmeyi hedeflediklerini belirterek, "Büyük bir heyecanla yürüttüğümüz 'İhracata Yönelik Girişimcilik Programı' ile 2023 yılı için kendisine 500 milyar dolar ihracat hedefi koyan ülkemizi, bu hedefe ulaştıracak ihracat neferlerini sayısını da 2023 Strateji Belgesinde ifade edildiği üzere 50 binden 70 bine çıkarılmasına katkıda bulunmak amaçlanmıştır. Elbette bir değil, amaç dış ticaret camiasının ihtiyaç duyduğu nitelikli dış ticaret elemanlarının yetiştirilmesi ve sektörü kazandırılmasıdır" dedi.

Tören sonunda kürsüye gelen Bakan Çağlayan, hayata geçirilen akademi nedeniyle AKİB yönetimine teşekkür ederek, 2023 hedeflerine doğru ilerlerken projenin öneminin bir kez daha gündeme geleceğini söyledi. Türkiye'de bir gün sonrasının hesabının bile önceden yapılmadığını ifade eden Bakan Çağlayan, "Bugünün Avrupa'sı 10 gün sonra ne olacağını bilemez bir yapıya sahip. Biz ise 12 yıl sonrasının hesabını yapıyoruz. Hani bir laf vardır ya; Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır. Bugün elde edilen başarıları, devletin sağladığı geniş alanlarda özel sektörümüz yaptı. Bugünkü başarılara bir paye çıkarılacaksa, bu özel sektöründür. Artık babadan kalma yöntemler eskide kaldı. Dün dünde kaldı cancağızım, bugün yeni şeyler yapmak lazım. Bunu Hz. Mevlana söylüyor. Bu kapsamda emin adımlarla yolumuza devam ederken, geçen sene 135 milyar dolar ihracat yaparken buna karşılık 90 milyon ton ürün ihracat yaptık. Geçen yıl cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracatını yapmamıza rağmen, ihracatımızın tonu 1 dolar 46 sente gerçekleşmiş. Çin'de Japonya'da bu çok yüksek. Bizim yapmamız gereken şey, ihracatın tonunu mu çoğaltmak yoksa ton başına geliri mi artırmak, tabi ki, ton başına düşen geliri artırmak. Zaten diğeri çok zor ve hatta mümkün değil. Biz artık kimsenin yapmadığı, yüksek katma değerli ürünlere yönelmeliyiz. Düşünce olarak bugün görüyorum ki, artık mantalite olarak, girişimcilik ve yenilikçilik ruhuna kavuşmalıyız" diye konuştu.

Mezunların artık kollarında altın birer bileziklerinin olduğunu kaydeden Bakan Çağlayan, şunları söyledi; "İşiniz daha yeni başlıyor. Artık dünyayı takip ederek, dünyanın gidişatını iyi izleyerek, yeni ürünlere yönelmelisiniz. Dünyanın hiç bir ülkesinde ülkemizdeki kadar cesur insanlara rastlayamazsınız. Bugün dünyanın en zor şartlarının yaşandığı ülkelere gidin bakın, orada muhakkak Türk çalışanlar vardır. İş adamlarımızın cesareti ve genç nüfusumuz en değerli avantajımız. Kontrolsüz güç, güç değildir. Biz de bu yüzden gençliğimizi kontrollü şekilde yetiştirmek istiyoruz. Geçmiş yıllarda Türkiye'nin en büyük sorunu olarak işsizlikti. Şimdi de öyle, ancak Türkiye'de işsizlik yüzde 9'lara düştü. Yeterli mi, değil. Ama bizim ülkemiz farklı. Çünkü her yıl 2 İstanbul kadar ülkemizin nüfusu artıyor. Allah daha çok versin. Başbakanımız boşuna 3 çocuk istemiyor. İnsan sermayemiz ileride bizim en büyük servetimiz olacak."

Bakan Çağlayan, konuşmasının devamında AKİB yetkililerinden ticaret meslek lisesi yapmaları konusunda özverili davranmalarını istedi. İsteğine olumlu yanıt alan Bakan Çağlayan, gerekli adımların atılması konusunda, AKİB yetkililerine destek sözü verdi. Konuşmaların ardından ‘İhracata Yönelik Girişimcilik Programı’nda giriş ve bitirme sınavlarında en yüksek puanı alan kursiyer Emin Özdemir ile program kapsamında geliştirdiği ‘Keçi Boynuzu Kreması’ isimli projeyle birinciliği elde eden Volkan Dağlı’ya ödülünü Bakan Çağlayan verdi. Özdemir ve Dağlı daha sonra yaş kütüğüne plaket çaktı. ‘Turunçgil Kabuğu Yağı’ projesi ile ikinci olan İbrahim Karasolak ise sertifikasını Vali Hasan Basri Güzeloğlu ve Mersin Milletvekilimiz Çiğdem Münevver Ökten’in elinden aldı. Törenin sonunda sertifikalarını alan geleceğin ihracatçıları günün anısına toplu fotoğraf çektirdi.

 

ME (SÖ/RT)