Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ile Mersin Deniz Ticaret Odası işbirliğinde düzenlenen 3'üncü Uluslararası Akdeniz Ticareti ve Liman Kentleri Kongresi'ne katılan Bakan Zafer Çağlayan, Türkiye'yi yanlış tanıyanlara Kapıkule'yi geçip, Türkiye'ye oradan bakmalarını tavsiyesinde bulundu.

AB'NİN HER TÜRLÜ İKİ YÜZLÜLÜĞÜNE RAĞMEN YAKASANI BIRAKMAYACAĞIZ

Türkiye'nin Çin'den sonra dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi olduğunu belirten Çağlayan, "AB bugün iki yüzlü ve riyakar bir birliktir. Bu riyakarlığı Türk iş adamlarına konulan vizede görürsünüz, Türk TIR'larına konulan kotalarda görürsünüz. Avrupa'nın Serbest Ticaret Anlaşması yaptığı ülkelere Türkiye'yi dahil etmemesinde görürsünüz. AB'nin iki yüzlülüğü ve riyakarlığını tam üyelik müzakeresi yaptığı ülkelerle Türkiye'yi aynı masada oturtmamasıyla görürsünüz. AB'nin standart anlayışı o. AB'nin dönem başkanlığını sözüm ona Güney Kıbrıs Rum Kesimi yapacak. Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin dönem başkanlığını biz Türkiye olarak tanımıyoruz ve tanımayacağız. Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin dönem başkanlığında AB ile ilişkilerimizi devam ettireceğiz. AB'nin her türlü iki yüzlülüğüne rağmen, 50 yıldır sürdürdüğümüz tam üyelik konusunda AB'nin yakasını bırakmayacağız. Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin böyle bir dönemde, dönem başkanlığı koltuğuna oturtulmasını 23 Nisan'da çocuklarımıza koltuğu bırakmamız gibi değerlendireceğiz"diye konuştu. Çağlayan, Akdeniz ülkeleriyle her türlü işbirliğine açık olduklarını da sözlerine ekledi.

HER GEÇEN GÜN GÜÇLENİYORUZ

KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun ise, KKTC insanın temeli olmayan ambargolar nedeniyle dışa açıklık sorunu yaşadığını belirterek, şunları söyledi:

"Her ne kadar bu sorunlar bizleri ciddi derecede sıkıntılarla karşılaşmamıza yol açsa da, başta Türkiye Cumhuriyeti'nin siyasi ve mali desteğiyle dışa açıklığı her geçen gün güçlenen bir ülke konumundayız. KKTC'ye empoze edilmiş olan temelsiz ve insaniyetle bağdaşmayan siyaset, dış ticaretimizin gelişmesine engeldir. Ambargo yıllardır dile getirilen hiç bir adil gerekçeyle açıklanamayacak ambargo kabul edilmelidir ki, bir utanç duvarıdır. Bu tuğlaların sökülmesine katkı koyanlar gün gelecek gurur duyacak. Bunu aşmak adına dinamiklerini güçlendirmek için çalışan her ortamda dış dünyayla entegrasyonunu güçlendirmek için çaba sarf eden KKTC vardır."

KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner ise, yapılacak yatırımlardan söz ederek ana vatan Türkiye'nin sonsuz desteğine teşekkür ettiklerini söyledi.