Ekonomi Bakanı M. Zafer Çağlayan, partisi tarafından Mersin’in Anamur İlçesi'nde düzenlenen yemeğe katıldı. Cumhuriyet Meydanı’ndaki yemeğe gelen Çağlayan’ın Anamur Kaymakamı Cemil Aksak, MHP’li Belediye Başkanı Mehmet Türe, Ak Parti Mersin Milletvekili Çiğdem Münevver Ökten, İl Başkanı Mekin Merter Salt ile partililer karşıladı. Yemek yiyip iftarı açan Bakan Çağlayan daha sonra partililere hitap etti. 2B sorununa değinen Çağlayan, "2B’lerde 70 milyonun hakkı var, bu güne kadar hiç kimsenin cesaret edemediği kanunu biz çıkardık, 2B üzerindeki vatandaşlarımıza bir barış çubuğu uzattık. Bundan sonrasında yasa neyse o uygulanacak" dedi.

‘MUZ ÜRETİCİLERİNİ YABANCIYA EZDİRMEM’

Çağlayan, bölgenin bir muz cenneti olduğuna dikkat çekerek, "Türkiye’de 20 yıl önce 30 bin ton muz üretiliyordu. Şimdi bunu 6 katına çıkardık ve şu anda Türkiye’de 207 bin ton muz üretiliyor. Türkiye'deki tüketim ise 440 bin ton. Muz üreticimizi hiçbir yabancı ülkeye ezdirmem. Gümrük vergilendirmeleri benim bakanlığımın yetkisi altında. Şu anda dışarıdan gelen muzlar için yüzde 148.5 olan en yüksek limitten vergilendiriyoruz" diye konuştu.

Antalya-Mersin Karayolu hakkında da konuşan Çağlayan, "Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’dan, bölgede yapımı devam eden D-400 karayolunun 2014’te biteceği müjdesini getirdim. Daha önce nasip olmamıştı. Şimdi bu gelişimde Anamur’a Gazipaşa yolu üzerinden geldim. Bakanımızın daha önce verdiği sözün üzerindeyiz. 2014 yılında bu yol bitecek" dedi.

Çağlayan, Dragon Çayı Alaköprü Barajı vasıtası ile Anamur’dan Kıbrıs’a gidecek olan içme suyu projesindeki Anamur kapalı sistem tarım sulama suyunun da aynı anda tamamlanarak hizmete gireceğini söyledi.

’DÜNYA TÜRKİYE’Yİ KONUŞUYOR’

Türkiye’nin ekonomisinin oldukça iyi durumda olduğunun altını çizen Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugün Avrupada, Yunanistan, Almanya, İtalya, İspanya ve Portekiz başta olmak üzere Avrupa ülkeleri, ekonomik krizle mücadele ediyor. Tıpkı bizim 2001 krizinde yaşadıklarımız gibi. O dönemde yüzlerce banka hortumlanmış, binlerce şirket batmıştı. Ülkemiz, politikacıların bu milletin malını cömertçe savurmalarından doğan krizlerle mücadele ediyordu. Şimdi yapılan yatırımları, harcamaları yerli yerine yapıyoruz. Dünya bizim ekonomi mucizemizi konuşuyor."

Anamur Müftüsü Muhammet Koçak’ın yemek duasının ardından vatandaşların sorunlarını dinleyen Çağlayan ve beraberindekilerle, annesini yitiren Anamur Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ferudun Torunoğlu’na bir taziye ziyaretinde bulundu. Çağlayan daha sonra Bozyazı’ya İlçesi'ne geçmek üzere Anamur’dan ayrılırken onu takip etmeye çalışan bir vatandaş Atatürk büstünün altındaki ışıklı su havuzuna düştü. Su havuzuna düşen vatandaşı çevredekiler çıkardı.

MÜ(ME/SÜ/SSA) (FOTOĞRAF)