Ödül töreninden önce konuşma yapan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin Rize’de, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın da katıldığı bir toplantıyla haziran ayı ihracat rakamlarını açıkladığını hatırlatarak, “Haziran ayında toplam ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3.59 artarak 11 milyar 840 milyon dolara ulaştı. Son 12 ay açısından değerlendirildiğinde ise toplam ihracat bir önceki 12 aylık döneme oranla yüzde 14.07 yükselerek, 142 milyar 305 milyon 427 bin dolarlık rekor seviyeye ulaştı. Toplam ihracat 2012 Ocak-Haziran döneminde de 2011 yılının aynı dönemine göre yüzde 11.28 artışla, 72 milyar 986 milyon 883 bin dolara çıktı” dedi.

TÜRKİYE EKONOMİSİ TARİH YAZIYOR

Bakan Çağlayan, son günlerde çok iyi gelişmeler yaşandığını belirterek, “Bugün (dün) sabah da Türkiye, eksiye düşen enflasyon rakamlarını tüm dünyaya duyurdu. Türkiye ekonomide gerçekten bir tarih yazıyor. Ekonomik gelişmelerin tesadüf olmadığını ortaya koyuyor. Bir ülke düşünün ki 28 aydır ihracatı kesintisiz artıyor, 10 çeyrektir sürekli büyüyen bir ülke. Allah nazarlardan korusun. 2023 yılına koyduğu hedeflere adım adım gidiyor” dedi.

AVRUPANIN RUH DENGESİ BOZULMUŞ

Avrupa’da çoğu ülkede ekonomik anlamda 10 gün sonra ne olacağının bilemez olduğunu ileri süren Çağlayan, “Avrupa’nın sadece ekonomik dengesi değil ruh hali bozulmuştur. Ve bugün Avrupa bir lider boşluğu içindedir. Ne yaptığını, ne yapacağını bilemez durumdadır. Yıllar öncesinde Türkiye’ye hasta diyenler, Allah şifa versin, şu anda yoğun bakım çadırı içindeler. Tabi ki biz istiyoruz ki, dünyada tüm ülkeler bir an önce sağlıklarına kavuşsun” dedi.

BÜYÜMENİN ARKASINDA İHRACAT RAKAMLARI VAR

Bakan Çağlayan, 2011’in yüzde 8.5’luk ekonomik büyümesinin arkasında yatan en büyük etkenin 2011’in son iki çeyreğindeki ihracatın olduğunu belirterek, “ Bu, sizlerin göstermiş olduğu performans ve başarıdır. Şimdi 2012’nin ilk çeyreğinde dün açıklanan yüzde 3.2’lik rekor büyüme ihracatın 4.5 etkisiyle bu hale gelmiştir. Türkiye, kim ne diyorsa desin, artık ihracatla büyümeyi kendine model edinmiş ve bunu gerçekleştirmiş bir ülke olmuştur” diye konuştu.

Konuşmasında marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance'in yaptığı "Marka Ülkeler" araştırmasının sonuçlarına da değinen Çağlayan, Türkiye’nin, 487 milyar dolar marka değeri ile dünyanın en değerli 19. ülke markası olduğunu ve bir çok Avrupa ülkesini geride bıraktığını söyledi.

Konuşmanın ardından Bakan Çağlayan ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, en çok ihracat yapan firmaların temsilcileri ve ekonomi muhabirlerine ödülleri dağıttı. Gece, ödül alanların toplu fotoğraf çektirmesiyle sona erdi.

ÖA (ET) (FOTOĞRAF)