"PROJELERİ DEĞERLENDİRMELERİ DAHA KOLAY OLACAKTIR"


Yeni Teşvik Sistemi'nin aslında bankacılar ve sigortacılar açısından çok önemli mesajlar vereceğinin Çağlayan "Bankacılarımızın verecekleri kredilerde, yapacakları desteklerde, sigorta kapsamlarında yüksek teknolojiyi, yüksek katma değeri dikkate alan, her sektörü desteklemeyen ve bir yerde Türkiye'nin ithal etmek zorunda kaldığı ürünlerin yapılabilmesini sağlayacak yatırımlara öncelik vermelerinden dolayı bu dönemdeki işleri daha kolay olacaktır. Projeleri değerlendirmeleri daha kolay olacaktır. Yani yeni Teşvik Sistemi, bankacılık ve sigortacılık sistemi açısından adeta bir projektör görevi görecektir" dedi. Bakan Çağlayan, bankacılık ve sigortacılık sisteminden, teşviklerin tanıtılması noktasında onların çok yoğun desteklerini kendilerinden istirham ettiklerini dile getirerek, "Aynen Teşvik Uygulama Genel Müdürlüğü, Ekonomi Bakanlığı'nın bir ünitesi gibi TBB ve TSRŞB'nin de teşvikin tanıtılması konusundaki önemli etki ve etkenlerini görüştük. Bu konuda onlar da gerekli tanıtımı yapacaklar" diye konuştu.


"SEKTÖRÜN İKİ BAŞKANIYLA BİRLİKTE KONUŞTUK"


Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, hükümet olarak banka veya sigortacılara "bunu yapın, bunu yapmak zorundasınız' şeklinde bir dayatmalarının söz konusu olamayacağına dikkati çekerek, "Serbest piyasa ekonomi kurallarına sonuna kadar sadık kalan, uygulayan bir yapıdayız. Asla bankalarımıza 'şunları yapmak zorundasınız' gibi bir anlayış içinde olmadık, olmayız, olmayacağız da..." dedi. Toplantıda birçok yatırımcının kendisine getirdiği birkaç konuyu katılımcılarla paylaştığını anlatan Çağlayan, "Bunları kendi içimizde, kendi bünyemizde konuşarak çözüleceğine inandığım bir insanım. Bana bilhassa Doğu ve Güneydoğu'dan gelen şikayetleri, orada yaşayan vatandaşlarımızın, teşvik kapsamında da buralara özel bir ayrıcalık yaparak bölgesel yatırımlarla çok daha fazla destek verdiğimiz bir ortamda, kendi gayrimenkullerinin ipotek kabul edilmediği, fabrikaların ve binaların sigortacılık sisteminin bir kısmı tarafından sigortalarının yapılmadığı konusundaki görüşlerini değerli dostlarımla paylaştım. Bunları sektörün iki başkanıyla birlikte konuştuk. Arkadaşlarımız da bu konudaki kendi uygulamalarından bahsettiler" dedi.


"DAYATMAMIZ SÖZ KONUSU OLAMAZ"


Soruları da yanıtlayan Ekonomi Bakanı Çağlayan, bankacılar ve sigortacılarla her konuda mutabık kalınıp kalınmadığı yönündeki soruya şu cevabı verdi:

"Zaten görüş ayrılığımız yok. Biz hükümet olarak, bilhassa SayınBaşbakanımızın verdiği talimatlar çerçevesinde asla özel sektöre müdahale eden, özel sektörün işine karışan, hele hele bankacılık sisteminin işine karışan bir yapı içinde olmadık. Biz bugün kamu bankalarına dahi müdahale etmeyen bir hükümetiz. Bizim hükümet olarak banka veya sigortacılara 'bunu yapın, bunu yapmak zorundasınız' şeklinde bir dayatmamız söz konusu olamaz. Serbest piyasa ekonomi kurallarına sonuna kadar sadık kalan, uygulayan bir yapıdayız. Asla bankalarımıza 'şunları yapmak zorundasınız' gibi bir anlayış içinde olmadık, olmayız, olmayacağız da... Bankalar ve sigorta şirketlerinin çalışma usul ve esasları kanun çerçevesinde belirlenmiştir. Allah vermesin, ilerde bir sıkıntı olduğu zaman bunun hesabını bankacı kendisi verecektir. Bankacılar da bunun bilincinde, biz de aynı bilinçteyiz. Bu konuda sadece söylenen birkaç hususu beraber değerlendirdik. Bir taraftan da Teşvik Sistemi'ni tanıttık. Biz sadece dile getirilen hususları arkadaşlarımıza söyledik. Tabii yapıp yapmamak tamamen onların kendi elindedir."


(BB)