Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), Orta Karadeniz Bölgesi Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (OKASİFED ) ve Çorum Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇORUMSİAD) işbirliği ile bölgesel kalkınma çalışmaları kapsamında Anitta Otel'de bugün düzenlenen 'Yerel Dinamikler' isimli toplantıya Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da katıldı. Avrupa Birliği'nde küçülme görüleceğini belirten kaydeden Çağlayan, Türkiye ekonomisinin büyüyeceğini söyledi. Çağlayan, AB'yi de eleştirerek, Türkiye'yi sömürülecek bir ülke zannettiklerini ama artık Türkiye'nin büyük bir değişim içerisine girdiğini vurguladı. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ekonomisinin değiştiğini, bunda özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının büyük katkısının olduğunu belirtti. Bakan Çağlayan, 2023 yılında 500 milyar dolarlık mal, 150 milyar dolar hizmet ihracaatı yapılacağını, bunlar için lojistik altyapının mutlaka sağlanması gerektiğini söyledi. Teşvik sisteminin önemli yatırımların yapılması konusunda büyük katkı sağladığını vurgulayan Bakan Çağlayan, Türkiye'nin siyasi istikrarının ve duyulan güvenin başarılara imza atılmasına katkı sağladığını açıkladı. Avrupa Birliği'nde küçülme görüleceğini vurgulayan Çağlayan, Türkiye'nin ise ekonomisinin büyüyeceğini ileri sürdü. Çağlayan, AB'yi de eleştirerek, Türkiye'yi sömürülecek bir ülke zannettiklerini ama artık Türkiye'nin büyük bir değişim içerisine girdiğini anlatırken şöyle devam etti:

"Türkiye, dışardan borçlanmadığı için talimat almayan bir ülke olmuştur. 'Türkiye'nin karizmasını çizeyim' derken kendi karizmalarını çizdiler. 2023 bizim için önemli. 2023 Türkiye Cumhiriyeti'nin 100'üncü kurtuluş yıldönümü. Bizler de yapacağımız çalışmalar ile geleceği parlak bir Türkiye bırakmak istiyoruz. Bizler çektik çocuklarımız torunlarımız çekmesin istiyoruz. Bir çok konuda dünyaya örnek oluyoruz." 

Ekonomi Bakanı Çağlayan, Türkiye'de ihracaat yapmayan il kalmadığına dikkat çekerek, "Anadolu sermayesinin önemli şehri Çorum 100'ün üzerinde ülkeye ihracaat yapmaktadır. Çorum'un bugün 120 ihracatçısı var. Tarlada izi olanın harmanda sözü olur" dedi. Türkiye'nin 56 ülkeye dört saatlik uçuş mesafesinde olduğuna da dikkat çekerek, "Türkiye, sadece Avrupa'nın en büyük kara ve taşıma filosuna sahip, üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke değil. Bugün Türkiye, 56 ülkeye dört saatlik uçuş mesafesinde olan bir ülke. Bu 56 ülkede dünya toplam ithalatının yüzde 46'sı burada yatıyor. Avrupa'nın yaş ortalaması 45, iş bitmiş" dedi.

"TÜRKİYE ARTIK AB' Yİ İÇİNE ALABİLECEK BİR ÜLKE KONUMUNA GELDİ"

Türkiye'nin büyümek zorunda olduğunu söyleyen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Dünya Bankası başta olmak üzere pek çok kuruluş Türkiye'deki 2012 yılı büyümesi için 2.5-3.5 öngörüsünde bulundu. Türkiye büyümek zorunda, diğerlerinden farklıyız. AB'deki ülkeler küçülme yaşayacak. Türkiye ekonomisi ise büyüyecek. AB geçen yıl yüzde 1.5,  Türkiye ise, yüzde 8.5 büyüdü. Türkiye'ye her türlü iki yüzlülüğü, her türlü haksız rekabeti yapan AB, eğer Türkiye'yi üyesi olarak alsa, kendisi de büyüyecekti. Türkiye, artık AB'yi içine alabilecek bir ülke konumuna gelmiştir. Bizim Avrupalı dostlarımızın anlamadığı bu" diye konuştu. AB'nin vize Türkiye'ye vize kolaylılığı yapacağını belirten Bakan Çağlayan, "AB,  Türkiye'ye vize konusunda ciddi kıyak yapacaklarmış. Al başına çal ne diyeyim ben sana" dedi.

AB'den Türk iş adamına karşı zulüm yapılmaması ve etik davranılmasını istediğini söyleyen Bakan Çağlayan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"SÖKE SÖKE ALACAĞIZ"

"Vizeyi kolaylaştırma palavrasını at bir kenara. Vizeyi kaldır sen. Avrupa'nın 23 ekonomisinden daha iyi olan Türkiye'nin iş adamına vize uyguluyorsun. İnsan hakları ihlali yapıyorsun. Öyle bir zaman gelecek ki, onlar bizi davet edecekler ve ne yapacağımıza o zaman biz karar vereceğiz. Bunları söylerken AB'ye tam üyeliğe karşı değilim. Bu Türkiye'nin bir hakkıdır. Söke söke alacağız. Bugün Hırvatlıyı, Brezilyalıyı vizesiz ülkesine alan AB, 17 yıldır gümrük anlaşması olan bu ülke için vizeyi kolaylaştıracakmış. Sevsinler derler adama. Kimi kandırıyorsun. Nereye kadar gideceksin."

"O ARTIK DUBLE S&P OLDU"

Türkiye'ye bazı derecelendirme kuruluşlarının da ikiyüzlü davrandığını dile getiren Çağlayan, "Biliyorsunuz bir derecelendirme şirketi Standard&Poor's (S&P) var. O artık double S&P oldu. Çünkü ben ona çifte standart diyorum. S&P bugün haritada bulamayacağınız, gece sokaklarında gezemeyeceğiniz ülkeler, Avrupa'da resmen oksijene bağlanmış, hayat ünitesine, yoğun bakıma bağlanmış bu ülkelere hak etmediği notları verirken, Türkiye'ye gelince şaşırıyor" diye konuşarak sözlerine şöyle devam etti:

"Bunlar Türkiye'deki faiz lobisinin uzantıları. Biz devlet, hükümetiz çok ciddi bilgilere dayanarak bunları söylüyoruz. Bunlar Türkiye'yi geçmişteki gibi sömürülecek bir ülke sanıyorlar. Geçmiş olsun, o günler geride kaldı. Bugün Türkiye'de güçlü bir hükümet, bir siyasi irade var. Bankaların topladığı krediler artık size kredi olarak geri dönüyor. Bunların derdi acaba faizleri yükseltebilir miyiz. Tabi ki içeride dışarda işbirlikçileri var. Bunlara kızmak için söylemiyorum, bunların sistemi bu. 'Acaba Türkiye'yi bir köşeye sıkıştırabilir miyiz. Faizleri yükseltebilir miyiz. Avucunuzu yalarsınız. Türkiye artık borçlanmadığı için dışarıdan talimat almayan bir ülke. S&P'nin Türkiye ile ilgili derecelendirmelerinin dikkate almıyorum. Bu açıklamayı yaptı ne oldu. Hangi ekonomik birim, kurum Türkiye'nin faiz dengesini bozdu. Allah'a şükür 'Ti'ye bile almadılar. Türkiye'nin karizmasını çizelim derken kendi karizmalarını çizdiler."

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, buradaki konuşmasının ardından Çorum’da başlayan Özel Sporcular Atletizm Türkiye Şampiyonası'na katılan sporcuları ziyaret etti. Sporculara başarı dileğinde bulunan Bakan Çağlayan, daha sonra Ankara'ya gitti.