Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu ve Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Nurettin Akman, Samsun'da yaşanan selin ardından bölgede incelemelerde bulundu. İncelemelerin ardından açıklamalarda bulunan Bayraktar, bölgede imar ve inşaat yönünden yanlışlık olmadığını belirterek, "Burada devletin imar yönünden, inşaat yönünden yaptığı yanlışlık yoktur. Şu anda konutlarda bir hasar yoktur. Su baskını vardır, sel baskını vardır. Konutlarda ne bir kayma var, ne bir hasar var, ne de bir yerinde kırılma, dökülme var" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu ve Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Nurettin Akman sel bölgesi Samsun'da incelemelerde bulundu. İncelemelerinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Bayraktar, bölgede imar ve inşaat yönünden yapılmış bir yanlışlığın bulunmadığını ifade ederek, çarpık yapılaşmanın ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi. Bakan Bayraktar şunları kaydetti: "Yukarıya doğru Yılanlı Dere Vadisi'nde şu anda gecekondular var. Onları da değiştireceğiz. Burada gecekondulaşma, çarpık yapılaşma ortadan kaldırılmalıdır. Ama belki bizim eskiden beri imar kanunumuzda olan bodrum katları iskanı konusunu bir daha gözden geçirmemiz gerekecek. Bu bize bunu öğretti. Burada devletin imar yönünden, inşaat yönün yaptığı bir yanlışlık yoktur. Şu anda konutlarda bir hasar yoktur. Su baskını vardır, sel baskını vardır. Konutlarda ne bir kayma var, ne bir hasar var, ne de bir yerinde kırılma, dökülme var. Sadece baskın var ne gerekiyorsa yapacağız. Buradaki derenin ıslahı yönünden, deredeki binaların kaldırılması yönünden. 850 yerde sel baskını oldu. Bu bakımdan biz burada incelememize devam edeceğiz. Bugün burada bütün arkadaşlarım, sadece 3 bakan olarak değil, bütün bürokratlar buradadır. Başbakanımız devamlı, 2 saatte bir burayı sormaktadır, devamlı takip etmektedir ve bilgi almakatadır. Buraya gelir kaynağı göndermiştir, göndermeyede devam edecektir. Bu bakımdan tekrar geçmiş olsun diyorum. Ölenlere rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyorum. İnanın yakınları kadar bizde üzüntülüyüz."

MADDİ YARALARI ÇABUK KAPATIRIZ

Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu ise yaptığı açıklamada, Yılanlı Vadi'nin eski durumunu en iyi bilenlerden biri olduğunu, bu vadide 1970 yıllarında başlayarak vahşi depolama alanı kurulduğunu belirterek şunları kaydetti: "2002 yılında beri bu alanda depolamadan vazgeçildi. Yılanlı Vadisi'nde gelen akımın çöp yığınları ile beraber şehri tamamen kaplamaması için Devlet Su işleri Genel Müdürlüğü olarak vahşi çöp depolarının üst kısmına bir sel kapanı inşaa ettik. En azından bu sel kapanı suyla beraber gelen çöp yığınlarını dağıtacak bir inşaat yaptık. Sayın başkanımız da geçmişte dökülen çöp yığınlarının altına bir gider kanalı inşaa etti. Ancak geçtiğimiz günlerde burada hiç beklenmeyen bir yağış olmuştur. 2 saatte 46/0.8 mililitrelik bir yağış meydana geldi. 48 saati katarsan metrekareye 70 kilogram yağış düştü. Temmuz ayı ortalamasının 68 katı üzerindedir. Esasen biz buraya meteorolojik bir radar istasyonuda kurmuştuk. Hakikaten Samsun taşkın açısında riskli bir alan. Biliyorsunuz yukarıda dik yamaçlar var. Radarlara baktığımızda bu yağışın daha fazla olduğunu, 100 milimetre civarında olduğunu görüyoruz. Bu büyük bir afet demektir. Hemen bunun arkasında bizim sel kapanına 710/saniye yani afet durumunun 2.5 katı debi geldi. Sel kapanı görevini yaptı ve buraya daha az su geldi. Bütün yapılar belli bir debiye göre, belli bir emineye göre hesap edilir. Burada da gerçekten bir tabi afet olmuştur. Biz tabi gereken tedbirleri alıyoruz. Zaten biz bir ekiple geldik, inceleme yapıyoruz. Keşke hiç ölüm olmasaydı, maddi yaraları çabuk kapatırız. Ama maalesef ölenlerin acısı hepimizin yüreğini dağladı. İnşallah bundan sonra böyle bir felaketin olmamasını diliyoruz."

BAŞBAKANLIK'DAN SAMSUN VALİLİĞİ'NE 2.5 MİLYON LİRA

Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Nurettin Akman, Samsun'da yaşananın kelimenin tam anlamıyla afet olduğunu belirterek şunları kaydetti: "Bir kısmınız bizimle geldiniz ve Yılanlı Dere Vadisi'nin yukarısında ki manzarayı gördünüz. Öncelikle bütün Samsun halkına geçmiş olsun diyoruz. 10 vatandaşımız hayatını kaybetti, arama çalışmaları devam eden bir vatandaşımız daha var. İşallah kendisine sağ olarak ulaşırız. Dünde buradaydık. Havza'da ki cenaze merasimi sonrasında aileye taziyeye gittik. Bugün Çarşamba'da bazı cenazelerimiz defnedildi. Yaşanan acı büyük. Yüreklerdeki yangını atılacak adımlarla söndürebilmek mümkün değil. Ama Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, başta Başbakan olmak üzere hadisenin ilk dakikalarından tibaren konuyu yakinen takip etmektedir. Hükümetimiz, Başbakanlık Afet Yönetim Merkezi felaketi başından itibaren takip etmektedir. Gereken bütün önlemler alınmaktadır. Elbetteki bu doğal afetin neticesinde çıkarılacak dersler vardır. Belki bazı kanunlarda değişikliğe gidilmesi gerekecektir. Belki bazı alanların iskan durumunu gözden geçirmek gerekecektir. Net olarak rakamları sizlerle paylaşmak istiyorum. hasar gören bölge sadece bu bölge değil. Samsun'da doğal afetin neticesinde zarar gören konut sayısı 367, hasar gören iş yeri sayısı 333, hasar gören değişik imalatlarda kullanılan depoların sayısı 138, 3 cami, 1 okul, 1 spor salonu ve çok sayıda köprü hasar görmüş durumda. Bütün bu hasarları ortadan kaldırmak, yaraları sarmak ve selin etkileri ortadan kaldırmak üzere çalışmalar yürütülüyor. İlk etapta Başbakanlık'tan Samsun Valiliği'ne 2.5 milyon Lira gönderildi. Bunun devamı gelecek."

KAYIP OLAN GAZAL'CININ ARACI BULUNDU

Öte yandan aracı sel sularına kapılan ve kendisinden haber alınamayan Mustafa Gazal'ın aracı arama kurtarma ekiplerince bulundu. Ekipler, Mustafa Gazal'cıya ulaşmaya çalışıyor.



DHA (GD/RT)