Bakan Bayraktar, Trabzon’da basın mensupları ile iftar yemeğine biraraya geldi. Türkiye’nin son 10 yılda yaptığı atılımlarla dünyanın dikkatlerine üzerine çektiğini belirten Bakan Erdoğan, dünyanın dikkatli bakışının da Türkiye’nin sorumluluğunu artırdığını belirterek, “Türkiye kalkınma yolunda çok ciddi bir gayret içerisindedir. Ama mutlaka şehirlerimizi düzeltmek zorundayız. Şehirlerinin verdiği bu fotoğrafla Türkiye kalkınmış bir ülke olamaz” dedi.

Bakanlık olarak bir yandan yapılanma içerisindeyken bir yandan da kalkınmaya katkıda bulunma konusunda çok ciddi misyonları olduğunu anlatan Bayraktar, konuşmasına şöyle devam etti:

"Şimdi Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Yasası'nı çıkartmak suretiyle çok ciddi bir görev yüklendik. Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi, salt bir kentsel dönüşüm değil. Bu Türkiye’nin salaş, kaçak, depreme dayanıksız, mühendislik hizmeti almamış yapılardan kurtulmanın yanında, bir ekonomik canlanmadır. Türkiye’de insanlarımızın aidiyet duygusunun artırılmasıdır, vatandaşın güven kazanması, kendine güvenmesi, devletine güvenmesi, vatandaşların komşuluk ilişkilerinin artırılması, vatandaşların dayanışmasının artırılması hamlesidir. Türkiye’de inşaat malzemelerinin standardının geliştirilmesidir ve kalitesinin artırılmasıdır."

Bakan Bayraktar, Türkiye’nin 140 milyar dolara dayanan ihracatının 2023 yılında 500 milyar dolara çıkartılmasında inşaat malzemesi ihracatı ve yurt dışındaki müteahhitlik hizmetlerinin çok büyük payı olacağına dikkat çekti. Türk firmalarının şu anda dünyanın değişik ülkelerinde yaptıkları müteahhitlik hizmetleriyle çok ciddi döviz sağladıklarını, ancak bunun yeterli olmadığını kaydeden Bayraktar, şunları söyledi:

"Yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinde sayısal olarak yakaladığımız hedefe karşı getirdiğimiz döviz bakımından yeterli değiliz. Niye? Çünkü yurt dışında oyun kurucu biz değiliz. Oradaki ihale dosyalarını, şartnamelere, mahal ve malzeme listelerini biz yapmıyoruz. Oradaki konsept projelerini, prestij proji elerini biz dizayn etmiyoruz. Bunu, dünyanın gelişmiş ülkelerinin mimarlık firmaları, mühendislik firmaları, teknik müşavirlik firmaları yapıyor. Afet riski altındaki alanlarını dönüşümünü, kentsel dönüşümle mühendislik müşavirlik sistemini, bizim de oluşturmamız lazım" dedi.