Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Bursa’da Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi ile ilgili toplantıya katıldı. Çarşamba Valilik binasında yapılan ve belediye başkanları, meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve kentsel dönüşümde yer alacak birimlerin yetkililerinin katıldığı toplantıda konuşan Bakan Bayraktar, yasayla ilgili ayrıntılı bilgi verdi. Vatandaşın katılımının önemini vurgulayan Bayraktar, “Bakanlık eline makine alıp yıkacak diye bir şey yok. Biz vatandaş yapsın istiyoruz. Yüzde 100 yıkım riski olan yerleri belediyeler tespit ediyorsa bunun yıkılması lazım. Belediye vatandaşa tebliğ edecek 60 günlük süre verilecek. Vatandaş yıkmazsa devreye valilik ve diğer kurumlar girecek gerekirse kolluk kuvvetleri kullanacak” dedi.

Kentsel dönüşüm komisyonlarında 4 bilim adamı ve bakanlık yetkililerinin yer alacağını belirten Bayraktar şöyle devam etti:

“ Müteahhit hizmetleri zaten ileri bir durumda ama kentsel dönüşüm yasasıyla bu daha da artacak. Türkiye’nin inşaat sektöründeki başarıları zaten biliniyor. Türk müteahhitleri dünyada en çok projeler alanlar arasında. Yasada müteahhitlere bir çok kolaylık da sağlanacak. Yasada eksiklikler zamanla çıkacaktır. Bu eksiklikler ancak uygulama da görülebilir. Halk bunu görecek hissedecektir.”

Bayraktar, depremde yaşanacak kayıpların Türkiye’nin ilerlemesini durduracağını ve gerilemesine neden olacağına dikkati çekerek, “Biz bunun yaşanmasını istemiyoruz. Yasa sinirli bir değnek değil. Bu iş sabır gayret ve finansman gerektiriyor. Olağanüstü bir gayret göstermemiz gerekiyor. İlk iki yılda bunu başarmalıyız. Özellikle ilk iki yıl çok önemli daha sonra 5 , 8, 10, 15 ve 20 yıllık süreçlerimiz var. Bu yasada gönüllülük önemli. kayalarla savaşmanın ilk başta bir anlamı yok. Belediyeler vatandaşı ikna edecek. Aç gözlülere, fırsatçılara, rant sağlamak isteyenlere, yasayı eleştirmek için fırsat kollayanlara izin vermeyeceğiz. Dönüşümler yapılırken ciddi denetlerimiz olacak. Eleştiriye açık ve şeffaf olacağız. Bu işte siyaset yapmayacağız. CHP’li belediye başladıysa onunla devam edeceğiz. Bu dönüşüm belli bir zaman sonra kendini döndürecek” dedi.



SC-SB(FK/AAA)