Afet Riski altındaki alanların dönüştürülmesi ile ilgili toplantıya katılmak üzere Bursa’ya gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Vali Şahabettin Harput ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Parti’li Recep Altepe’yi makamında ziyaret etti.

Gazetecilerin Samsun'un Canik ilçesinde Mert Irmağı'nın taşması sonucu 8 kişiye mezar olan Kuzey Yıldızı TOKİ Konutlarıyla ilgili soruları üzerine açıklama yapan Bakan Bayraktar, olayı tam olarak bilmediğini ve bu sabah gazeteden öğrendiğini belirterek, “Yanlış bir şey söylemek istemiyorum. Yanlış değerlendirme yapmak istemiyorum. Olayı iyice tetkik etmek lazım. Neden kaynaklandığını iyi belirlemek lazım. Çok değişik şeyler olabilir. Önüne bent konulmuş olabilir. Bugün bunu tetkik edeceğiz. Yer seçimi ve yapılaşma konusunda yanlış olduğunu zannetmiyorum” dedi.

”SEFERBERLİK RUHU İLE BU İŞE SARILMAK GEREKİR”

Yeni yasa konusunda da değerlendirmeler yapan Bakan Bayraktar, kentsel dönüşümün sosyal odaklı ve insanların can güvenliğini ön plana alan bir yasa olduğunu söyledi. Partiler ve siyaset üstü bir anlayışla seferberlik ruhu ile bu işe sarılmak gerektiğini kaydeden Bakan Bayraktar şöyle devam etti:

”İstanbul, İzmir Bursa, en önemli şehirlerimiz. Biz kanun kapsamında İstanbul’da, İzmir ve Bursa’da özel ofisler kuracağız. Genel Müdürlüğe bağlı olarak valilik ve belediyelerle ortaklaşa çalışacak. Yerindelik özelliğini ön plana çıkararak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin yaptığı çalışmalar var. Bunları bugün yerinde göreceğiz.

Yasanın içeriğini anlatmaya çalışacağız yanlış yapılaşma nedir? Risk alanı, rezerv alanı nedir? Vatandaşımızın katılımını sağlamak için ne gibi çalışmalar yapabiliriz bu yasayı diğer yasalardan ayıran en önemli özellik vatandaşı biraz daha çok işin içine çekmek. Dönüşümden daha çok pay almasını sağlamak, dönüşümü vatandaşın bizzat kendisinin yapmasını öne çıkarmak. Vatandaş evinin riskli olduğunu düşünüyorsa riskli olduğunu resmen tespit etmesi ve dönüşümü bizzat kendisinin yapmasını istiyoruz. Yapsın satsın, kat karşılığı ihaleye versin. Bu doğrultuda biz devlet olarak, belediyeler olarak azami derecede yardımcı olalım. Biz bunları uygularken de yine gönüllük esasına göre çalışacağız. Kim gönüllü bu işe rıza gösteriyorsa oradan başlayacağız istemeyen insanları biraz daha sonra kavga yapmadan, kimseyi kırmadan gerçekleştireceğiz. İnsanlarımız yapılanı görecekler.”

Bayraktar, Bursa’nın birinci derece deprem bölgesi olduğunu hatırlatarak, “Yoğunlaşma olan bölgelerde deprem yönetmeliği bakımından uygun olmayan binaları tespit edeceğiz. Zaten burada bir tespit yapılmış. Burada meclis üyeleri ilgili kuruluşlarla toplanıp neler yapılması gerektiğini konuşacağız” dedi.

Yasada basit çözümler yer aldığını ve yasayı özümsemek suretiyle yeni bir atılımın eşiğinde olduklarını ifade eden Bayraktar,”Çok büyük depremler yaşadık. Artık insanlarımız deprem olduğu zaman yıkılacak binalarımızda yakalanmasın. En azından yıkılmış veya içi boş olsun. Bizim esas gayemiz yapmaktan çok yıkılma tehlikesi olan binaları elimine etmek” dedi.

Türkiye’de 6,5 milyon riskli bina bulunduğunu ve bunları 20 yıl içinde dönüştürmek istediklerini de ifade eden Bayraktar, Türkiye’de binaları daha konforlu, yeşil alanları bol, tarihi dokuyu koruyan hale getirmek istediklerini sözlerine ekledi.