Sakarya Büyükşehir Belediyesince Yeni Yerleşim Bölgesinde sosyal hayatı canlandırmak için yapılan 40 Dönümlük Korucuk Park, Çark Deresi Rekreasyon Projesi 3'üncü Etabı ve Korucuk Duble Yolu Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın katılımıyla açıldı. 

Törende konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, 17 Ağustos 1999 depremini hatırlatarak şunlarısöyledi:

"Artık bu acıları unutmalıyız. Bu bölgeye 150 yataklı bir hastane yaptık. Valilik yaptık. Kurumları buraya getirdik. Burası artık çıkmaz sokak olarak görülmemeli. Ana arterler kurulmalı, burası duble yollarla Kocaeli'ye bağlanmalı. Boş da gelip gitse ulaşım imkanlarının arttırılması gerekiyor. İnsanların istediği zaman şehir merkezinden gidip gelebileceği, yalnızca gece ikamet etmek için değil, 24 saat canlı bir yer haline getirilmeli." 

'VATANDAŞIN RIZASIYLA YAPACAĞIZ'

Kentsel dönüşümü vatandaşın rızasıyla yapacaklarını kaydeden Bakan Bayraktar şöyle devam etti:

"Her zaman söylüyoruz. Kentsel Dönüşüm ne kadar elzemse, bizim depreme dayanıksız binalardan kurtulmamız ne kadar elzemse, bu işi vatandaşlarımızla gönüllülüğe dayalı, karşılıklı empati içinde yapmak da o kadar elzemdir. Onun için diyoruz ki vatandaşlarımız da bu işe azmetsinler. Bu işte elini taşın altına koysunlar. Riskli binalarda oturmasınlar. Şimdi işte, 'afetten istifade etmek için evimi orta hasarlı demiştim, benim evimde hasar yok dokunmayın' diyen vatandaşlarımız eğer gerçekten öyle demişse, bugün evi riskli değilse, üniversite şimdi bunu denetliyor. Baksın, riskli değilse mesele yok. Ama riskliyse vatandaşımızın canı, malından daha önemlidir. Herkes için böyle. Önce can sonra mal, önce can sonra canan. Biz önce hayat hakkımızı öne koyacağız. Biz bu yaptığımız yeni yasada da, afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi yasasında da yasanın vitrinine can emniyetini koyduk. İnsanlarımızın canını koyduk. Dedik ki insanlarımız artık riskli evlerde oturmasın. Bir afet durumunda oturduğu bina güvenli olsun. Aynı Japonya'nın geldiği konuma gelelim. Amerika'nın geldiği konuma gelelim. Artık insanlarımız deprem korkusuyla yaşamasın. Bunun için Sakarya'da adımlar atıldı."

Sakarya Valisi Mustafa Büyük ve Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu'nun da birer konuşma yaptığı törende daha sonra hizmetlerin açılışları gerçekleştirildi.



ZT(MB/COŞ)