İki gündür Mardin'de bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar eşi Emine Bayraktar ile birlikte kentin tarihi ve kültürel mekanlarını ziyaret etti.

Bakan Bayraktar, beraberindeki 13 milletvekili ve aileleri ile birlikte geldiği Mardin'de ilk olarak 800 yıllık tarihi Kasımiye Medresesi'ni gezdi. Medrese hakkında Kültür ve Turizm İl Müdürü Davut Beliktay'tan bilgi alan Bayraktar ve beraberindeki milletvekilleri, medrese avlusundaki çeşme ve havuzun insanın doğumu, çocukluğu, gençliği, ihtiyarlığı ve ölümü anlatan hikayesini dinledikten sonra çeşmeden su içtiler.

Aynı zamanda İslam Alimi Ebu-l İz El Cezeri'nin adını alarak bir kısmı müzeye çevrilen medresedeki El Cezeri'nin döneminden kalan tıbbı aletleri yakından inceleyen Bakan Bayraktar, daha sonra medresenin terasına çıkarak bir süre Mezopotamya Ovasını izledi. Terasta eşi Emine Bayraktar ile birlikte "Bu güzel anı ölümsüzleştirelim" diyerek birlikte hatıra fotoğrafı çektiren Bayraktar, medresedeki bir eğitim odasını da ziyaret etti. Burada Davut Beliktay'dan bilgi alan Bakan Bayraktar, "Medresenin ihtişamı karşısında etkilenmemek elde değil. Önemli olan beton binalar yerine bu şekilde 100 yıllar boyunca ayakta kalabilen binalar inşa etmek. Bizim ecdadımız bunu yapmış işte" dedi. Medreseden sonra Şeyh Çabuk camisini ziyaret eden Bakan Erdoğan Bayraktar, burada bulunan Hz. Muhammed'in postacısı Abdullah bin Enes el Cüheyni'nin mezarını ziyaret etti, Fatiha okuyarak dua edip şükür namazı kaldı.

PAPAZDAN BAKAN'A: SÜRYANİLER HİÇBİR ZAMAN SİYASETE KARIŞMAMIŞTIR

Camiden sonra aynı cadde üzerinde bulunan 1700 yıllık Kırklar Kilisesini ziyaret eden Bakan Erdoğan Bayraktar, burada kilisenin başpapazı Gabriyel Akyüz tarafından kapıda karşılandı. Papaz eşliğinde kiliseyi gezen Bayraktar, daha sonra ayin yapılan bölmede ayin sıralarına oturarak bir süre dinlendi. Süryaniler hakkında Bakan Bayraktar'a bilgi veren Papaz Akyüz, "Süryaniler, Hıristiyan dinine mensup en eski millettir. İncil'i orijinal dili ile okuyan ve yazan Süryaniler, yaptıkları reformları ile Avrupa'nın aydınlanmasında büyük emekleri geçmiştir. Süryani Kilisesi, müziği ilk kiliseye alan ve kadınlara ilk halklarını veren kilise olup, tarihin hiçbir döneminde siyasete karışmamıştır" dedi.

Bakan Bayraktar'ın sorularını da cevaplayan Akyüz, "Süryaniler aynı zamanda sizin de peygamberiniz olan Hz Muhammed'e ilk eğitimi verenlerdir. Rahip Bahira bunlarından biridir. Bizler Müslümanlarla amca çocuklarıyız zaten" dedi.

Kilisede Süryanice dilinde yazılan incili de inceleyen Bakan Bayraktar, Papaz Akyüz'ün kendisine verdiği kitabı aldıktan sonra, "Süryanilere ilgim daha önce vardı zaten. Hatta Süryaniler hakkında yüzde 5 olan bilgimi sizden aldığım kitapları okuyarak ve buradan aldığım bilgilerle bunu yüzde 30'a çıkarmak istiyorum. Süryaniler de bu toprakların zenginliğidir. Onlar da bizim kardeşlerimizdir" dedi.

DÜNYANIN İLK TAPUSUNU İNCELEDİ

Mardin Arkeolojik Müzesini de gezen Bakan Bayraktar, burada sergilenen dünyanın ilk tapusu ve dünyanın ilk oyuncak arabasını gezip Kültür Turizm iİl Müdürü Davut Beliktay'dan bilgi aldı. Dünyanın her döneminde taşınmazların önemli bir yer tuttuğunu belirten Bayraktar, "Müzemiz sergilenen eserler açısından zengin bir önem taşıyor. Burada dünyanın ilk tabusunun sergilenmesi Mezopotamya Kültürlerinin de kadim oluşunun göstergesi" dedi. Müzedeki Kırk Haramiler Hazinesini de gezen Bakan Bayraktar, buradaki tavuskuşu mozaiğinin önünde fotoğraf çektirdi.

Bakan Bayraktar daha sonra beraberindeki heyetle birlikte öğle yemeği için gezisine ara verdi. Antik Dara Kentini de ziyaret edecek olan Bakan Bayraktar, gece ise onuruna yerel müzik eşliğinde verilecek sıra gecesine katılacak.

Adnan AVUKA-Nezir GÜNEŞ/MARDİN,