Feshane Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde başlayan ve 1 Nisan'a kadar sürecek etkinlik çerçevesinde Taksim Meydanı'nda künefe dağıtıldı. Hatay halk oyunları ve Hatay Belediyesi mehteran takımı tarafından gösterilerin sunulduğu etkinliğe katılan Bağış, künefeye dökülmek üzere kazanda kaynatılan şerbeti karıştırarak basın mensuplarının sorularını cevapladı.


Bakan Bağış, etkinlikler kapsamında sabah düzenlenen programda künefeyle ilgili gerekli eğitimi aldığını belirterek, "Herhalde iyi şerbet döktüğümüze Hataylı kardeşlerimiz kanaat getirdiler ki, Taksim'deki programa beni de davet ettiler" dedi. Hatay'ın Türkiye'ye katılmasının 73. yılının kutlandığını dile getiren Bağış, şunları söyledi:


"Hatay'ın kimlerin etkisi altında nasıl acılar çektiğini unutmadık. Aynı zihniyetlerin bugün AB sürecinde Türkiye'ye birtakım sorun yaratma çabalarının farkındayız. Hatay'ın künefesinin onların da ağızlarını tatlandıracağına, onların da akıllarını başlarına toplayacağına inandığımı vurguluyorum. Türkiye'nin AB üyeliği eninde sonunda gerçekleşecektir. Türkiye'nin AB standartlarında bir demokrasi, özgür, müreffeh, zengin, şeffaf ve saydam bir ülke olması onlara rağmen gerçekleşecektir. Bugün TBMM'de inşallah Türkiye'nin eğitim standartlarının, AB standartlarına yükselmesi için, diğer AB üyesi ülkelerde olduğu gibi bizde de çocuklarımızın en az 12 yıl eğitim alması için gerekli adımları arkadaşlarımız atıyor. İnşallah bu künefeyle Türkiye'de de ağzı tatlanması gerekenlere ve AB üyesi ülkelerde ağzı tatlanma ihtiyacı olan bazı siyasilere de bir mesaj vermeye çalışıyoruz. Gelsinler asırlardır camilerin, kiliselerin, havraların birlikte insanlığa huzur verdiği Antakya'da çanın, ezanın ve hazanın birlikte insanlığa huzur verdiği Hatay'dan almaları gereken mesajı alsınlar. Türkiye'nin AB'ye olan katkılarının farkına varsınlar."


BAKAN BAĞIŞ BASIN MENSUPLARINA KÜNEFE İKRAM ETTİ


Bakan Bağış konuşmasının ardından şerbetini döktüğü künefeyi dilimleyerek basın mensuplarına ikram etti. Daha sonra, Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, HATAYDER Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kaçar, Hatay Müftüsü Mustafa Sinanoğlu, Alevi Cemaati adına Nasrettin Eskiocak, Musevi Cemaati Vakfı Başkanı Şaul Cenudioğlu, Ermeni Cemaati Vakfı Başkanı Cem Çapar, Ortodoks Kilisesi Ruhani Lideri Dimitri Doğum ve kentin ileri gelenleriyle künefe yiyen Bakan Bağış, onlarla bir süre sohbet etti. Hatay'ın asırlardır "tatlı yiyip tatlı konuştuğunu" söyleyen Bağış, Hatay'ın Alevi'si, Sünni'si, Hristiyan'ı ve Musevi'sinin nasıl yaşayacağını tüm dünyaya gösterdiğini belirtti. Cumhuriyet Anıtı'ndaki törenin ardından Taksim Meydanı'na kurulan stantta hazırlanan, 73 tepsi künefe vatandaşlara dağıtıldı. Künefenin tadına bakan vatandaşlar künefenin çok güzel olduğunu beğendiklerini söylediler.


SK-ÜÇ (MK) (FOTOĞRAF)