Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, bazı etkinliklere ve açılışlara katılmak için geldiği Muğla’da önce Valiliği ziyaret etti. Bağış’ı kalabalık bir heyetle karşılayan Muğla Valisi Fatih Şahin, kentin sosyo ekonomik durumu hakkında kendisine brifing verdi. Muğla’nın AB sürecinde önemli bir il olduğunu vurgulayan Bağış, "Her Muğlalı AB müzakere heyetinin doğal bir üyesidir. 22 yıldır görev yapan MÜSİAD gibi bir sivil toplum örgütünün 35’inci şubesini Muğla’ya açması önemli. Önümüzdeki yıl Muğla’nın il oluşunun 100’üncü yılı. Bunu da en iyi şekilde kutlayacağından eminim" dedi.

Egemen Bağış, "Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin AB sürecinde Türkiye’yi altı kez veto etmesini nasıl değerlendiriyorsunuz, ne gibi önlemler alacaksınız?" sorusu karşısında şunları söyledi:

"Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin içine düştüğü durumu mantıksız ve akla ziyan. Bir ülke AB dönem başkanlığı yaparken iflasını ilan etme noktasına düştü. AB tarihinde yaşanmamış ayıplardan biridir. Rum kesimi bütün Avrupa’ya bu ayıbı yaşattı. Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin düştüğü durum bizi mutlu etmez. Düşene bir de bizim vurmamız kültürümüzde yoktur. Allah kurtarsın. Ama yanı başında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti var. Her gün gelişen ekonomisiyle onlara desteğe hazırdır. Eğer başvururlarsa Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ne borç para verebilir. Yıllardır Türkiye’nin AB sürecini engellemenin onlara ne kadar büyük maliyetleri olduğunu görmüşlerdir. Komşu ülke olarak oradaki insanların düştüğü duruma elimizden geldiği kadar desteği vermeye çalışırız."

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin, Rum kesimine her zaman dost eli uzattığına vurgu yapan Bağış, "2004 yılında Rumlar, Annan Planı’nı kabul etseydi, belki bugün Kıbrıs adası, Birleşik Kıbrıs Devletleri yönetiminde dünyanın en müreffeh ülkelerinden biri olurdu. Ümit ediyoruz ki şubat ayında Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nde yapılacak seçimden sonra bütün adanın siyasi eşitliğe dayalı ortak bir zeminde birlikte hareket edebileceği bir karara destek verebilecek bir yönetim oluşur" diye konuştu.



AB(İÖ/SS)