Yalova’nın Altınova İlçesi'nde bulunan Cemre Tersanesi’nin Norveçli Havyard Group firması için imal ettiği 'Vestland Mira' adlı özel amaçlı platform destek gemisinin suya indirme töreni bugün yapıldı. Törene, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile Dünya Ekonomik Forumu Hükümetler ve Bölgesel Faaliyetler Başkanı Börge Brende de katıldı. Tören öncesinde başlayan yağmur ve şiddetli rüzgâr nedeniyle resepsiyona geçen ziyaretçilere yağmurluk dağıtıldı.

Törende bir konuşma yapan Bakan Bağış, Türkiye’nin ilerlemesinin arkasında milletin sağladığı istikrar olduğunu söyledi. Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’de birkaç ay öncesine kadar deniz ürünleriyle ilgili bir genel müdürlüğün bile olmadığını kaydeden Bağış, "Sayın Başbakanımız, Tarım Bakanlığını yeniden yapılandırma talimatını verdiğinde Tarım Bakanlığımız; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak yeniden yapılandı. Ve artık Türkiye’de deniz ürünleriyle ilgili ayrı bir genel müdürlüğümüz var. Türkiye kendi potansiyelinin farkına varıyor. Bizim kendi geleneksel köklerimizde olan, Barbaros Hayrettin’den bu yana gururla denizlere hükmettiğimizi söylediğimiz bu sektörde ceddin mirasına yeniden sahip çıkıyoruz" dedi.

Tersanelerin arkasında olduklarını söyleyen Bakan Bağış, "Biz de 9 yıl boyunca hükümet olarak adeta gemileri karadan yürütme azmini ortaya koyduk ve önümüze konan bütün engellere rağmen Türkiye’yi farklı bir noktaya taşıdık. Ve milletimizin 'Rastgele' duasıyla çıktığımız bu yolda hamdolsun milletimizin yüzünü ağartmadan, başımız dik, diklenmeden ama dik durarak bu yolculuğu yürütmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

'KAÇAN BALIK BÜYÜK OLUR'

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliğine karşı çıkan ülkelere de seslenen Bakan Bağış, şunları kaydetti:

"Biz bunu gerçekleştirirken maalesef Türkiye’de bulanık suda balık avlamaya alışmış zihniyetlerin hep önümüze engeller çıkarmaya çalıştığını gördük. Türkiye’dekileri hizaya soktuk, Avrupa’da, önümüze engel çıkarmaya çalışan birtakım zihniyetlere de, 'Türkiye’nin kıymetini bilin, kaçan balık büyük olur' diyoruz. Ama çok şükür Türkiye artık küçük bir balık değil. Türkiye, artık farklı bir noktada. Türkiye azim ve kararlılıkla ilerliyor. Türkiye, şu anda son 5 yıldır Avrupa’nın en hızlı büyüyen ekonomisi. Ve bu hızla gidersek inşallah, 2023’te Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olurken Avrupa’nın da ilk üçüne gireceğiz. 2030’lara geldiğimizde ikinci en büyük ekonomisi olacağız."

NORVEÇ ÖRNEĞİ

Norveç’in müzakerelerde zorlu bir süreç yaşadığını söyleyen Bakan Bağış, Avrupa Birliği sürecine ilişkin olarak bu ülkeden örnek verdi. Bakan Bağış, "Avrupa Birliği sürecinde bize engel çıkaranlara da Norveçli dostlarımız yanımızdayken Norveç’ten örnek veriyoruz. Norveç de müzakerelerinde zorlu bir süreç yaşadı, müzakerelerini bitirdi. Ama sonunda üye olmamaya karar verdi. Türkiye’nin de hangi kararı vereceğini müzakereler bittiğinde hep beraber kararlaştıracağız. Avrupa Birliği gemisi su alıyor olursa Avrupa Birliği’nin bütün ülkeleri batar. Biz Avrupa Birliği’nin deliklerini kapamaya talip ülkeyiz. Bizim büyüme oranımızla, bizim azmimizle, genç nüfusumuzla, enerji kaynaklarına olan yakınlığımızla Türkiye çok farklı bir noktaya gelecektir" dedi.

5 MİLYON EUROLUK GEMİ DENİZDE

Törende Dünya Ekonomik Formu Hükümetler ve Bölgesel Faaliyetler Başkanı Börge Brende, Havyard Group CEO’su Geir Johan Bakke, Vestland Offshore CEO’su Per Vidal Hille ve Cemre Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Gülcek de birer konuşma yaptı. Gülcek, Bakan Bağış ve Börge Brende’ye birer hediye verdi.

4300 DWT ağırlığında, 86 metre boyunda ve toplam 5 milyon 753 bin euroya mal olan Vestland Mira’yı ise Orhan Gülcek’in kızı Cemre suya indirdi. Bakan Bağış, törenin ardından 'Eskihisar Express 3' adlı tekneyle İstanbul’a hareket etti.



SG(FK/CK)