Olay, geçen 8 Aralık'ta, kampus içerisinde meydana geldi. İletişim Fakültesi birinci sınıf öğrencisi ve Öğrenci Kollektifleri üyesi ikisi de 20 yaşındaki E.Ç. ile A.D., EgeArt Sanat Günleri kapsamında Danimarkalı sanatçı Nina Hole’ün eserinin açılış törenine gelen Bakan Bağış’a, 'AKP defol, üniversiteler bizimdir' diye bağırdı. Ardından da iddiaya göre E.Ç. adlı kız, akşam karanlığında yapılan tören sırasında elindeki yumurtayı Bakan Bağış’a fırlattı. Atılan yumurta, Bakan Bağış'ın sağ gözünün altına isabet etti. Protesto gösterisinin ardından polis tarafından gözaltına alınan ve bir gece nezarette kaldıktan sonra Adliye'ye sevk edilen E.Ç. mahkemece, A.D. ise savcıya verdiği ifadenin ardından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

İddianameyi hazırlayan savcı, öğrencilerden E.Ç.’ye attığı yumurtayı 'silah' kapsamında sayıp, 'memuru kasten yaralama' suçundan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle, ’AKP defol, üniversiteler bizimdir’ sloganını atan A.D.’ye ise 'hakaret' ten 2 yıl hapis cezası istemiyle dava açtı. İzmir 5'inci Sulh Ceza Mahkemesi'nde yapılan ilk duruşmaya tutuksuz yargılanan E.Ç. ile A.D., avukatları ile birlikte katıldı. A.D., suçlamayı kabul etmeyip, demokratik özgürlüğünü kullandığını söyledi. A.D., "Bu protestom, AKP'nin politik baskına karşı bireysel bir eylem. AKP'nin Türkiye genelinde ve üniversitelerde yürüttüğü politikaları ve baskılarını eleştirmek istedim. Her hangi bir örgüt adına hareket etmedim. Devlet Bakanı'na yönelik bu sözü sarfetmedim. Bir öğrenci olarak kişisel tepkimi verdim" dedi.

E.Ç. de yumurtayı hedef gözetmeden attığını ve olayın olduğu yerin çok karanlık olduğunu belirtti. E.Ç., "Eylemdeki amacım, AKP'nin üniversiteler ve Türkiye genelinde uyguladığı politikalar. Eylemi, Bakan Bağış'ın karakterine ve kişiliğine karşı yapmadım. Yumurtanın bu kişiye isabet etmesi sadece bir tesadüftür. Bulunduğu parti ve savunduğu idolojiye yönelik bir tepki amacıyla yumurtayı attım. Bakanın yaralanacağını hiç düşünmedim. Kasten yaralama suçlamasını kabul etmiyorum" dedi.

5'inci Sulh Ceza Mahkemesi'nde ikinci celsesi yapılan duruşmaya, tutuksuz yargılanan iki sanık katılmazken, avukatları hazır bulundu. Hakim, delillerin toplandığını belirtip, duruşmada kararını açıkladı. Hakim, kız öğrenci E.Ç.'yi 'memuru kasten yaralamak' suçundan önce 6 ay, daha sonra 5 ay hapis cezasına çarptırıp, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar veririp, cezasını erteledi.

Hakim, diğer sanık A.D'nin ise beraatine karar verdi.