Olay, Ege Üniversitesi Kampusü'nde geçtiğimiz 8 Aralık'ta meydana geldi. İletişim Fakültesi birinci sınıf öğrencisi ve Öğrenci Kollektifleri üyesi E.Ç. ile A.D., EgeArt Sanat Günleri kapsamında Danimarkalı sanatçı Nina Hole’ün eserinin açılış törenine gelen Bakan Bağış’a, ’AKP defol, üniversiteler bizimdir’ diye bağırdı. Ardından da iddiaya göre E.Ç., akşam karanlığında yapılan tören sırasında elindeki yumurtayı Bakan Bağış’a fırlattı. Atılan yumurta, Bakan Bağış'ın sağ gözünün altına isabet etti. Protesto gösterisinin ardından polis tarafından gözaltına alınan ve bir gece nezarette kaldıktan sonra adliyeye sevk edilen 20 yaşındaki E.Ç. mahkemece, 20 yaşındaki A.D. ise savcıya verdiği ifadenin ardından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

İddianameyi hazırlayan Savcı, öğrencilerden E.Ç.’ye attığı yumurtayı silah kapsamında sayıp, ’kasten yaralama’ suçundan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle, ’AKP defol, üniversiteler bizimdir’ sloganını atan A.D.’ye ise 2 yıl hapis cezası istemiyle dava açtı. İzmir 5'inci Sulh Ceza Mahkemesi'nde yapılan ilk duruşmaya tutuksuz yargılanan E.Ç. ile A.D ve avukatları Nergiz Tuba Arslan ve Şule Arslan Hızal katıldı. İlk ifadeyi veren A.D., suçlamayı kabul etmeylip, demokratik özgürlüğünü kullandığını söyledi. A.D., “Bu protestom, AKP'nin politik baskına karşı bireysel bir eylem. AKP'nin Türkiye genelinde ve üniversitelerde yürüttüğü politikaları ve baskılarını eleştirmek istedim. Her hangi bir örgüt adına hareket etmedim. Devlet Bakanı'na yönelik bu sözü sarfetmedim. Bir öğrenci olarak kişisel tepkimi verdim” dedi.

E.Ç. yumurtayı hedef gözetmeden attığını ve olayın olduğu yerin çok karanlık olduğunu belirtti. E.Ç., “Eylemdeki amacım, AKP'nin üniversiteler ve Türkiye genelinde uyguladığı politikalar. Eylemi, Bakan Bağış'ın karakterine ve kişiliğine karşı yapmadım. Yumurtanın bu kişiye isabet etmesi sadece bir tesadüftür. Bulunduğu parti ve savunduğu idolojiye yönelik bir tepki amacıyla yumurtayı attım. Bakanın yaralanacağını hiç düşünmedim. Kasten yaralama suçlamasını kabul etmiyorum” dedi.

Hakim, iki sanığın da, yargılama sonunda ceza almaları halinde hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının uygulanıp uygulanmamasını sordu. İki sanık da, yasadan faydalanmak istediklerini belirtti. Sanık avukatlarından Nergiz Tuba Arslan, Savcılığın hazırladığı iddianamede şikayetçi konumundaki Bakan Egemen Bağış'ın ifadesinin alınmadığını, raporu da Adnan Menderes Havalima'nı VİP salonuna getirilen bir doktorun düzenlediğini, Bakanın duruşmaya gelip dinlenmesine karar verilmesini istedi. Mahkeme hakimi, şikayetçi konumundaki bakanın avukatlarının davaya müdahil olmak için gerekli işlemi yaptığını, Bakan’ın duruşmaya gelip ifade vermesine yer olmadığına karar verdi.

Tanık olarak dinlenen Devlet Büyüklerini Koruma Şube eski Müdürü Murat Koç, “Olay günü bakanın yakın korumalığını yapıyordum. Benle birlikte 10 kişi bakanı korumakla görevliydi. Etkinliğin yapıldığı alan korumasız bir yerdi ve çok karanlıktı. Kokteyl masaları üzerinde mumlar ve açılacak heykelin ışığı vardı. Bakan, konuşma yapılan kürsünün karşısında duruyordu. Birden slogan atan bir erkek öğrenci ile yumurta atan bir kız öğrenciyi gördüm. Atılan yumurda bakanın gözüne isabet etti. İki öğrenci korumalar tarafından etkisiz hale getirildi. Ben bakanı alıp oradan uzaklaştırdım. Yumurtanın atıldığı mesafe 3 metre kadardı” dedi. Görevli polislerden Mustafa Yasin Cihan da “Açılışın yapılacağı alana geldiğimizde, hava kararmıştı. Erkek olanı slogan attıyordu, diğeri ise elinde beyaz bir cismi atarken gördüm. Bunun sonradan yumurta olduğunu anladım. İki kişiyi diğer korumalarla etkisiz hale getirdik” dedi. Duruşma 27 Haziran’a ertelendi.

Duruşma önce ve sonrası Öğrenci Kolektifleri grubu üyesi yaklaşık 30 kişi adliye önünde eylem yaptı. Siyah bir bez üzerine 'Yumurta hatırası' yazan grup, burada hatıra resmi çektirdi. Ellerinde çeşitli dövizler bulunan grup adına basın açıklamasını sanıklardan E.Ç., yaptı. Basın açıklamasını ardından grup yanlarında getirdikleri yumurtaları YÖK Başkanı'na göndermek içih postaneye kadar yürüdü.



BK(İÖ/AAA)



E.Ç. (Esin Çalışkan)

A.D., (Ayberk Demirhan)