Sultanahmet'te düzenlenen törene Bağış'ın yanı sıra İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu katıldı. Tören öncesi Bağış ve Mutlu ralli araçlarına binerek, meydanda tur attı. Tur sırasında basın mensuplarına kısa bir açıklama yapan Bağış, vatandaşların araçlarına binerken kemerlerini takmaları uyarısında bulunarak, "Maalesef Türkiye olarak avrupa standartlarının altında bir oranda bir araç kemeri kullanıyoruz. Özellikle çocuklarımızın kemerlerini kullanma noktasında daha hassas davranmalıyız" dedi.


O KONU ANNE VE BABAYLA HALLEDİLİR


Bu arada Bağış, ralli aracına bindiği sırada yanına yaklaşan bir ilköğretim okulu öğrencisinin "Bakanım, araç vergileri çok yüksek" demesi çevredekilerin gülmesine neden olurken, Bağış, "Öyle mi? Sen mi ödüyorsun kerata? Sen derslerine bak onu anneyle, babayla biz hallederiz merak etme" diyerek çocukla şakalaştı.


KİME HİBE EDECEKLER?


Turdan sonra Bağış ile Mutlu, Türklerin Almanya'ya gidişinin 50'nci yılını simgeleyen anıtın açılışını gerçekleştirdi. Daha sonra rallicilerin bir Azeri türküsü seslendirmesiyle devam eden törende konuşan Bakan Bağış, Sultanahmet Meydanı'nın binlerce yıldır aslında dünyanın merkezi olduğunu kaydederek, İstanbul'a gelen 700 sürücünün buradan Türk dünryasının bir başka güzel kenti olan Bakü'ye gideceğini ve sürücülerin araçlarını Bakü'de hibe edeceklerini anlattı.


Bağış, "Kime hibe edecekler? Karabağ'da evinden, barkından edilmiş, Ermenilerin baskısı altında evsiz kalmış mağdurlara hibe edecekler. Aynı ekip geçen yıl da Avrupa'nın farklı ülkelerinden geçerek ülkemize geldi. O zaman dedik ki, 'Bizim Avrupa'ya anlatmakta zorlandığımız, akıl tutulması yaşayan maalesef birtakım endişeler taşıyan Avrupalılara vermek istediğimiz bir mesaj var. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) gidin araçlarınızı orada bırakın' dedik. Bizi kırmadılar, sağolsunlar geçen yıl da aynı ekip, Avrupalıların bloke etmeye çalıştığı, ambargo uygulamaya çalıştığı KKTC'ye gitmişti. Bu yıl da Bakü'ye gidiyorlar" diye konuştu.


TÜRKLER OLMASAYDI BU NOKTAYA GELEMEYECEKLERİNİ ÇOĞU BİLİYOR


Rallicilerin buradan bir mesaj vermek istediklerini söyleyen Bağış, şöyle konuştu:


"Almanya'ya 50 yıl önce giden işçilerimize şükranlarını dile getirmek istiyorlar. Çünkü Almanya'ya ve Avrupa'ya giden işçilerimiz bugün Almanya'nın dünyanın en güçlü ekonomilerinden biri olmasını sağladı. Almanya bugün bu kadar güçlü bir ekonomiye sahip olduysa Türk alın teriyle, Türk işçisinin göz nuruyla, çabasıyla bu noktaya geldi. Bunu takdir eden Avrupalılar da var. Oradaki kardeşlerimiz hor görmeyen, onlarla birçok etkinlik düzenleyen Avrupalılar da var. Burada onlara selam olsun diyoruz. Biz, 'Danke schön' Almanya diyoruz, 'Teşekkür Almanya' diyoruz. Almanya'ya bizim kardeşlerimize gösterilen konukseverlik için teşekker ediyoruz. Onlar da 'Danke schön Türkler' diyorlar. Çünkü Türkler olmasaydı bu noktaya gelemeyeceklerini çoğu biliyor. Biz de 53 yıldır adeta rallici zevkiyle bıkmadan, usanmadan AB'ye entagrasyon sürecimizi yürütüyoruz. Türkiye'nin daha demokratik, şeffaf, saygın ve zengin bir ülke olması için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Bizim önümüze birtakım engeller çıkarsalar da, birtakım çukurlar kazsalar da, yeni engeller oluşturmaya çalışsalar da Allah'ın izniyle onları aşacak kararlılığa sahibiz. Bizi bu muasır medeniyet yolculuğumuzdan hiçbir güç döndüremez. Bu ralli vesilesi ile Avrupa'daki çeşitli sınamalarla karşı karşıya kalan AB'ye de seslenmek istiyorum. AB, bu arabayla bu yarışa devam edemez. AB'nin güçlenmesi için Türkiye'nin desteğine ihtiyacı var. AB'nin acilen bir pit spota ihtiyacı var o pit spot da Türkiye'dir. Türkiyenin AB'ye yar olduğunun ve çok önemli katkılarının olduğunun artık farkına varsınlar. Seçim meydanlarından Türkiyenin önüne bir sözden ötürü savaşmak yerine Türkiye ile işbiriği yapmanın, Türkiye'nin AB'ye katkılarını, önemini anlasınlar. Yoksa gidişatları pek iyi değil."


DG-MD (MK) (FOTOĞRAF)