Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, Balıkesir ziyaretinin ikinci gününde kaymakamlar, bakanlık uzmanları ve hastane başhekimleriyle bir araya geldi, Balıkesir İli Sağlık Hizmetleri Değerlendirme Toplantısı'na başkanlık yaptı. Toplantıya Vali Yılmaz Arslan ile AK Parti Balıkesir Milletvekilleri Edip Uğur, Ali Aydınlıoğlu ve Cemal Öztaylan da katıldı. Bakan Akdağ, "Türkiye'de son 9 yıl içerisinde büyük bir iş başardık. Tarihi yaşarken ya da yazarken bazen ne kadar büyük bir iş başarıldığının farkında olunmayabilir. Türkiye'de tabiidir ki muhalefet çevreleri, bazı kişi ya da kurtuluşlar bu dönüşümün ruhuna, temeline karşı birtakım dirençler gösterdiler. Elbette bir dönüşüm gerçekleşirken bunun eleştirilecek çok tarafı olur ama topyekün karşı çıkanlar oldu. Bu hercümerç içinde yapılan işin büyüklüğünü vatandaş fazlasıyla fark etmiş durumdadır. Vatandaşımız 2003'lerin sonlarında yüzde 39 olan sağlıktan memnuniyet oranını 2011'in sonunda yüzde 76'ya çıkarmış durumda. 'Orta derecede memnunum' diyenleri de bunun üzerine eklerseniz, bu ülkede 'Sağlık hizmetlerinden memnun değilim' diyenlerin oranı sadece yüzde 12'lerde kaldı" dedi.

'DÜNYAYA ÖRNEK OLDUK'

Bakan Akdağ, sağlıkta dönüşüm programının uluslararası örgütlerin de dikkatini çektiğini söyledi. Akdağ, şunları kaydetti:

"Birkaç gün önce Cenevre'de Dünya Sağlık Örgütü'nün toplantısına katıldım. Orada, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı'nın Dönüşüm Programı ile ilgili özel bir oturum düzenlendi. Dünya Sağlık Örgütü bu sene bir rapor yazdı, Türkiye'yi başarılı sağlık reformu yapan ülkelerin ilk sıralarına yerleştirdi, dünyaya da bir model olarak takdim etti."

Akdağ, bu başarıda tüm sağlık çalışanlarının emeği ve katkısı olduğunu vurguladı. Bakan Akdağ, "Ülkemizde sağlık çalışanlarının sayısı maalesef yetersiz. Bu sayıyı arttırmak için hükümetimiz döneminde önemli adımlar attık. Sağlık çalışanlarının üzerinde büyük bir iş yükü var. Bu iş yükününe rağmen bu büyük başarı gerçekleştirildi. Hem de çok büyük para harcamadan, ülkenin büyümesine paralel bir sağlık harcaması artışıyla gerçekleştirdik. Şu anda kişi başına 550- 600 dolar sağlık harcaması yapılıyor. ABD'de 7 bin 800 dolar sağlık harcaması yapılıyor. OECD ortalaması 3 bin 500 dolara yakın. Doktor sayısında yarı yarıyayız. Hemşire sayısında dörtte biriz. Sağlık çalışanlarının bu işteki hakkını hep beraber teslim etmeliyiz" diye konuştu.