Ak Parti Seyhan İlçe Kongresi'ne katılmak ve bazı toplantılar yapmak üzere Ankara'dan uçakla Adana Havaalanı'na gelen Bakan Akdağ'ı, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Ak Parti yöneticileri, milletvekilleri, partililer ve bazı bürokratlar karşıladı. Alkışlarla karşılanan Bakan Akdağ, kendisini karşılayanların tek tek elini sıkmaya çalışırken karşılama ekibinde yer alan ambulansta görevli sağlık çalışanlarıyla da tokalaşıp durumlarını sordu. KURALLAR UYGULANACAK

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Akdağ, Hacettepe Üniversitesi'nin organ nakli ruhsatı iptaline ilişkin açıklamalar yaptı. "Söyleyecek çok fazla birşey yok. Söylenenler söylendi. Bilimsel kurulumuz kararını verdi" diyen Bakan Akdağ, iptal kararı veren kurulun çok seçkin bilim adamlarından oluştuğunu anlattı. Organ nakliyle ilgili bilimsel kurulun kurallar koyduğunu anımsatan Bakan Akdağ, "O kurallara uyulmadığı yerde gerekeni yapacağımızı söylemiştik. Bilimsel kurul kararını verdi. Hacettepe Üniversitesi'nin kol, bacak ve yüz nakliyle ilgili ruhsatı iptal edildi. Ama Hacattepe Üniversitemiz çok seçkin bir üniversitemiz. Diğer organ nakilleriyle ilgili bugüne kadar çok başarılı işler yapmıştır. Bundan sonra da yapacağına inanıyoruz. Ama kurallar uygulanacaktır" diye konuştu.

'ORGAN BAĞIŞINDA CÖMERTLİK DEVAM ETSİN'

Kendileri için insan hayatının çok önemli olduğunu ifade eden Akdağ, şöyle konuştu:

"Buradan bütün halkımıza benim söylemek istediğim bir husus var. Organ nakilleri konusunda, özellikle hayat kurtaran organ nakilleri hususunda öteden beri gösterilmeye başlanmış olan cömertliği vatandaşımız bağış konusunda göstermeye devam etsin. Organ nakli sadece yüz naklinden, kol, bacak naklinden ibaret değil. Asıl böbrek, karaciğer, kalp, ince bağırsak ve akciğer nakilleri de Türkiye'de başladı. Akciğer nakilleri çok önemli. Hayat kurtarıcı. Bunlara odaklanmalıyız. Evet yüz nakli, kol ve bacak nakli biraz yeni bir olay olduğu için bunlar kamuoyunun ve basının dikkatini çekiyor ama asıl hayat kurtaran organ nakilleri için vatandaşlarımızın bağış konusuna odaklanalım. Çok başarılı biçimde bu devam ediyor. İnşallah bundan sonra da devam edecek."

'ŞİŞMANLIĞA KARŞI MÜCADELE BAYRAĞI AÇTIM'

Ak Parti Adana İl Başkanı Ziyaettin Yağcı'yı da makamında ziyaret eden Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a Adana Milletvekilleri Ali Küçükaydın, Necati Çetinkaya, Şükrü Erdinç ve Necdet Ünüvar da eşlik etti. Şişmanlığa karşı mücadele bayrağı açan bir bakan olduğunu anlatan Bakan Akdağ, bu konuda kendisiyle de mücadele ettiğini, ancak ziyaret sonrasında Adana Kebabı'nın da tadına bakacağını bildirdi. Elinden geldiği kadar çok kaçırmamaya gayret edeceğini söyleyen Akdağ, şişmanlamamak için dikkatli olmak zorunda olduğunu kaydetti. Türkiye'de insanların üçte birinin şişmanlık sınırının üstünde olduğunu vurgulayan Akdağ, üçte birinin kilolu olduğunu ve sadece üçte birinin normal kilosunda olduğunu açıkladı. Bunun geleceği tehdit eden bir durum olduğunu dile getiren Bakan Akdağ, şişmanlığın şeker, kalp hastalıkları ve kanserle ilişkisinin olduğunu belirtti. Şişmanlığı yenmek için az yenilmesini ve spor yapılmasını öneren Bakan Akdağ, "Batılı ülkelerin bir çoğunda insanlar düzenli olarak spor yapıyor. Yaptığımız araştırmalarda Türkiye'de vatandaşlarımızın yüzde 30'unun kısmen ya da önemli ölçüde spor yaptığını gösteriyor. Geri kalan yüzde 70 için hareket etmenin zamadır" açıklamasını yaptı.

'YATIRIMDA YARDIMCI OLMADILAR'

Adana'ya bugüne kadar 350 milyon lira civarında çok önemli sağlık yatırımları yaptıklarını aktaran Bakan Akdağ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da Adana'yı çok önemsediğini aktardı. Yatırım yapmak istediklerini ancak arsa bulmakta zorlandıklarını dile getiren Bakan Akdağ, şunları dedi: "Aslında yatırımlarımız üç katına çıkacaktı, ama arsa bulmak zorlandık. Kimseyi suçlamak için söylemiyorum ama bu sırada çeşitli kuruluşlar bize yeterince yardımcı olmadılar. Hatta hastane yaptığımız yerler mahkemeye bile verildi. Adana ve çevresine hizmet edecek bin 500 yataklı büyük bir kampüsün ihale aşaması geçti. Bu sene işe başlamak istiyoruz. Yüreğir'de, Ceyhan'da, Numune Hastanesi'nin oralarda çalışmalar yapıyoruz."

RANDEVU ÇAĞRISI

Hastalara randevu sisteminden randevu alarak hastanelere gitmelerini tavsiye eden Bakan Akdağ, 182 nolu telefonun aranmasını istedi. Günü birlik hastalıklar için aile hekimlerine gidilmesini öneren Bakan Akdağ, şöyle devam etti: "Adana'da aciller çok yoğun. Bunların sebeplerinden birisi gerçekten acil olmayan durumlarda da vatandaşlarımızın acil servislere gelmesi. Acil durumu olmayanların müracaat etmemelerini istiyoruz. Çünkü gerçekten acil olan ağır hastaların hakkını yemiş oluyoruz. Öncelikle aile doktorumuza, gerekiyorsa bir uzmana gidelim. Normal poliklinik saatleri içerisinde randevu alarak hastanelere gitmek hepimizin işini kolaylaştırır."



YB (YB/RT)