Eylül ayında Batman'da açılacak olan 'Bahçeşehir Koleji'nin tanıtım törenine katılan Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yücel, Kürtçe seçmeli ders açmak istediklerini ifade etti. Kültür Merkezi'nde yapılan tanıtım paneline Vali Ahmet Turhan, Belediye Başkan Vekili Serhat Temel, Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan ve kalabalık bir davetli topluluğu katıldı.

Tanıtım panelinde konuşan Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yücel, Gaziantep, Diyarbakır ve Van'dan sonra Batman'da da Kolej açmanın sevincini yaşadıklarını söyledi. Bu yıl 65 milyon dolarlık bir yatırım yapacaklarını belirten Yücel, "Bu sene yedi okul açacağız. Güneydoğu'da Batman ve Mardin'de de kolej açacağız. İstihdam sağlayacağımız akademik ve idari personel sayısı bin 400 kişiye ulaşacak. 4 bin yeni öğrenciyle birlikte 15 bin öğrenciye hizmet vereceğiz" dedi.

Batman Belediyesinin verdiği fahri hemşerilik beraatıyla kendisini Batmanlı gördüğünü söyleyen Yücel, "Eylül ayında Batman'da eğitim-öğretime başlayacağız. Parlamentoda yeni yasalar çıkıyor. Bunlar eğitim için önemli. Şu anda Türkiye'de alışan insanlar, ortalama beş yıl okula gitmiş. Avrupa'da bu oran 11 hatta 12-13 yıla çıkıyor. Eğitime önem vermeyen bir toplumuz. Kızlarımız daha az okula gitmiş. Batman'ın Raman dağında 60 yıl petrol üretiliyor. Petrol'ün çıktığı önemli bir şehir. Bu zenginlik ne getirdi? Batmanlı kaç kez okula gitti? Petrol Batman'ı nereye getirdi? Maalesef kültürel-eğitim alanında Batman hak ettiği yerde değil. Burada kaç petrol mühendisi çıktı? Bunlar tartışılmalı. Şu dönemde ABD petrolü mü yoksa kardeşliği mi tesis ediyor. Bunu bilmek lazım. İsterdim ki Batman'da tek saz gibi petrol mühendisi yetiştirilsin. Batman çok daha farklı yerde olabilirdi. Eğitimizi daha iyi düzeye getirmek zorundayız. Bilimi geliştirmesek bir yere varamayız" dedi.

SEÇMELİ DERS KÜRTÇE AÇMAYI İSTERDİK

Eğitim düzeyini yükselten ülkelere de değinen Yücel, şöyle dedi:

"Bugün kalkınan ülkelerin temelinde eğitim vardır. Güney Kore ve Japonya eğitim yönünden bizden çok daha gerilerdeydi. Fakat bugün üç katımıza çıktılar. Eğitimle çok daha başarılı olabilmek mümkün. Almanya'nın sanayileşmesinin tek nedeni eğitime bağlıdır. Okullarda mesleki eğitim başlamalı. Fakat ilkokullarda değil. Eğitimi meslek edecek koşullara taşımak gerekiyor. Her şeyden önce eğitimde fırsat eşitliği olmalı. Eğitimin amacı insanda var olan değeri ortaya çıkarmaktır. Kanunlarımız elverseydi, Kürtçe seçmeli ders açardık. Hatta İbranice eğitim bile düşünüyoruz. Eğitim içeriğine bunları bırakacağız. Türkiye'de eğitimin artık sıçrama yapması gerekiyor. Eğitimde fırsat eşitliğinin yolu teknolojidir. Sonuna kadar da teknoloji eğitimin motor gücü olacaktır. Bunları sağladığımızda herkes huzura kavuşacaktır."

ARSA MESELESİNE ŞAŞIRDI

Yücel, Güneydoğu'nun en büyük eğitim yatırımı olacak yeni kampus alanını kapsayacak 32 bin 520 metrekarelik alanda 15 milyon dolarlık bir yatırımı da en geç 2 yıl gibi sürede tamamlamayı planladıklarını kaydetti. Yücel, "Batman'daki arsa meselesi doğrusu beni şaşırttı. Tunus ve Fas Devlet Başkanları benim çok yakın dostlarım. O ülkelerin Devlet Başkanları bize 'gelin okul yapın, arsanız hazır' diyor. Amerika bizi yatırıma davet ediyor. Fakat maalesef burada yatırıma yöneldiğimizde önümüze çıkan engellere anlam veremiyorum. Batman'da nereden bakarsanız 15 milyon TL bir yatırım gerçekleştireceğiz. 300-400 insana istihdam alanı yaratılacak. Neden ruhsat işi böyle gecikti? 3-4 yıldır uğraşıyoruz. Neden bugüne kadar engel çıkarıldı, ben de anlam vermiş değilim" dedi.

VALİ "MAALESEF ENGELLER ÇIKARILIYOR"

Batman Valisi Ahmet Turhan, Bahçeşehir Koleji'nin Batman'a marka bir eğitim yuvası getireceğini söyledi. Turhan, "Bahçeşehir Koleji'nin Batman'a gelmesi çok önemli. Bu yörede vatandaş hep kan ve gözyaşıyla iç içe oldu. Bu sorunun çözümünün eğitimle aşılabileceğine inanlardan biriyim. Yoksa hep yoksulluk ve acıdan söz edeceğiz. Bahçeşehir Koleji Batman'da eğitimde sıçrama olacak. Ekonomi ve sanatta iyi bir yere gelmek için bu yöredeki eğitimdeki gelişmişliği de ön planda tutmak zorundayız. Aksi halde hayal olur. Demokratikleşme ve hukuki süreçte bazı sorunların aşılacağına inanıyorum. Maalesef bazı yatırımcılar, engellerle karşılaşabiliyor. Fakat o yatırımcılar benim gönlümde hep isimsiz kahramanlardırlar. İmkanlarımız doğrultusunda yatırımcılara her türlü imkanı sağlamaya çalışıyoruz. Yarınlara çok daha güzel bakıyoruz" diye konuştu.

Batman Bahçeşehir kurucu temsilcisi Turgut Önal, Bahçeşehir Koleji öğrencilerinin içindeki cevheri açığa çıkartacaklarını belirterek, “Eğitim-öğretime başladıktan iki yıl sonra Güneydoğu'nun en büyük eğitim yatırımı olacak. Yeni kam püsümüzü kısa sürede Batman'a kazandıracağız" dedi.