Bilecik'in Söğüt ilçesinde 731'inci Ertuğrulgazi'yi Anma Yörük Şenlikleri düzenlene TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Milet Partisi Genel Başkanı Aykut Edibali, Bilecik Valisi H. İbrahim Akpınar, Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, Ak Parti Bilecik Milletvekili Fahrettin Poyraz, Ak Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı, MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Eskişehir Milletvekili Ruhsar Demirel ile MHP Bilecik Milletvekili Bahattin Şeker ve çok sayıda vatandaş katıldı.

BİRLİKTE YÜRÜDÜLER, BİRLİKTE DUA ETTİLER

Etkinlik, Söğüt Kaymakamı önünde geleneksel olarak her yıl gerçekleştirilen şenlik yürüyüşü ile başladı. Yürüyüş öncesinde TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli bir süre sohbet etti. Önceki yıllarda şenlik yürüyüşünde protokolün olduğu yer yerine arka sıralarda yürüyen Devlet Bahçeli, bu kez Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ve MP Genel Başkanı Aykut Edibali, valililer ve milletvekillerinin olduğu ön sırada yürüdü.

Atlı yörükler ve mehter takımının en ön sırada yer aldığı yürüyüşte, Bilecik Belediyesi tarafından da bir kamyonetin üzerinden etrafa gül suyu püskürtüldü.

MHP lideri Devlet Bahçeli önceki yıllarda şenlik yürüyüşünün bitiminde ayrı ziyaret ettiği Ertuğrulgazi Türbesi'ni bu kez Cemil Çiçek, Bekir Bozdağ, Mustafa Destici, MHP Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirer ve protokoldekilerle birlikte ziyaret edip dua etti.

Türbe çıkışında Cemil Çiçek ile Bekir Bozdağ, çadırları ziyaret etmeden protokoldaki yerlerine doğru yürüdü. Bu sırada protokol tribününe girmek isteyen BBP'lilerin bir bölümün kapıdaki görevliler içeriye almadı. Arkadan Çiçek ve Bozdağ'ın da olduğu protokoldakiler gelince kapının önünde kısa süreli izdiham yaşandı.

BAHÇELİ'Yİ ELİNDEN TUTUP YANINA GÖTÜRDÜ

Şenlik alanı etrafına kurulan yörük çadırlarını ziyaret eden MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, daha sonra protokol tribününe geldi. Bahçeli geçen yıllarda olduğu gibi ön sırada protokolün oturduğu koltuklardan uzak sol taraftaki yere oturdu. Bilecik Valisi H. İbrahim Akpınar kısa süre sonra Bahçeli'nin yanına gelerek yanlarında oturmaya davet etti. Bahçeli, Vali Akpınar'ın teklifini kabul etmedi. Bu kez TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Devlet Bahçeli'nin yanına geldi. Çiçek bir süre konuştuğu Bahçeli'yi elinden tutarak oturduğu koltuğun yanındaki Vali H. İbrahim Akpınar ile BBP Genel Başkanı Mustafa Destici'nin arasına oturttu. Bahçeli bir süre Mustafa Destici ile sohbet etti.

AYAĞI HALIYA TAKILDI, DÜŞTÜ

Etkinlikte Vali H. İbrahim Akpınar'ın konuşmasının ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli konuşma yaptı. Anadolu'nun vatan olduğunu, üzerinde pazarlık yapılamayacağını söyleyen Bahçeli şunları kaydetti:

"Vatan; Osman Gazi'nin alpleriyle kılıç sallayarak, zorba tekfurlara haddini bildirdiği ve imanlarıyla mühürlediği toprakların adıdır. Söğüt ateşi yandığı sürece, Türkmen ve Yörük varlığı tüm tuzaklara rağmen varlığını sürdürdüğü müddetçe, Allah'ın izniyle Türkiye vatanı, milleti ve devletiyle dimdik ayakta kalacak, 7 asır önce ilan edilen nam ve haysiyetli duruş bozulmadan geleceğe yürüyecektir. Sonuçta Türk milletinin basiretine mil çekmeye çalışanlar başaramayacaktır. Varlığımızı küresel planların zindanlarında çürütmeye kalkışanlar, sonuç alamayacaklardır. Bunun en başta gelen teminatı da Yörüklerin, Türkmenlerin mukavemeti, heyecanı ve azmi olacaktır."

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli konuşmasını tamamlayıp protokoldeki yerine doğru giderken, ayağı yerdeki kırmızı halıya takıldı ve dengesini kaybederek yere kapaklandı. Bahçeli'nin yardımına yanında yürüyen partililer koştu. Bahçeli partililerin yardımı ile yerden kalkıp tekrar protokoldeki yerine oturdu.

BOZDAĞ: RUHLARI ŞAD OLSUN

Daha sonra kürsüye gelen Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Bu cennet yurdu bize vatan kılan, bize her zaman ilham ve güç kaynağı olan aziz şehitlerimizi, başta Ertuğrulgazi olmak üzere bütün gazilerimizi, rahmet, minnet, şükran ve dua ile anıyorum" dedi.

CEMİL ÇİÇEK'İN KONUŞMASI

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Söğüt'ün Osmanlı İmparatorluğu'nun kurulduğu, kuruluş ve kurtuluşun şifrelerinin saklandığını yer olduğunu belirtti. Çiçek şunları söyledi:

"Bu coğrafya bizim ebedi vatanımızdır. Ve hiç kimsenin şüphesi olmasın ki ebediyete kadar da büyük Türk Milletinin vatanı solacaktır. Bir çoğumuz farkında mı bilmiyorum? 2012 yılı Balkan Savaşları'nın, Balkanlardaki çektiğimiz acıların yüzüncü yılı. Ne konuşan var, ne söyleyen var. Biz oralarda büyük acılarla buradaki coğrafyaya geldik. Geriye dönük defter karıştırmak için değil, geriye dönüp acıları ortaya çıkarmak için değil, bir millet zaferiyle gurur duymazsa, acılarını çarçabuk unutursa, geleceği sıkıntıdadır. Acılarımızı ve yüreğimize basarak geleceğimizi bu acılardan çıkarttığımız derslerden inşa edeceğiz. Bu yıl yeni bir ateş yakmak için söylemiyorum. Bu coğrafyanın, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin imkanları ve fırsatların kadrini bilmemiz için bu acıların hatırlanması için bunu belirtmek istiyorum. Bir şeyi hiç unutmamalıyız. Kolay da büyük kalınmıyor."

Söğüt'teki etkinlikte Genelkurmay Mehteran Takımı gösteri yaptı, yörükler atlarla geçiş yaptı. Temsili olarak duval- zurna eşliğinde yörüklerin gelin alımı canlandırıldı. Etkinlik davetlilere geleneksel etli pilavın dağıtılmasıyla son buldu.