Türkiye’nin en önemli şaraplık ve sofralık üretim merkezlerinden birinin Çal İlçesi olduğunu, yalnızca bu bölgede 206 bin dekar bağ alanı bulunduğunu dile getiren Çal Ziraat Odası Başkanı Ömer Ayhancı, son 33 yılın en soğuk kışı nedeniyle çiftçilerin mağdur olduğunu kaydetti. Ayhancı şunları söyledi:

"Çal, Bekilli, Baklan ve Güney ilçelerinde toplam 320 bin dekar bağ arazisi var. Çal ve diğer bölgelerde bağların en az yüzde 30’unun aşırı soğuklardan zarar gördüğünü tahmin ediyoruz. Bağlar kuruyabilir. Bu tehlikeyi bahar gelince fark ettik. Bağların dallarındaki yaprak gözleri kurudu, filizlenmedi. Doğal olarak üzüm de olmayacak. Sadece Çal’da yılda ortalama 160 bin ton üzüm üretiliyor. Bu yıl üretimin bu bölgede 40 ile 50 bin ton azalacağını tahmin ediyoruz."

'SİGORTA KAPSAMINA GİRMİYOR'

Oda Başkanı Ayhancı, bağların soğuk nedeniyle kuruması bazılarının da ürün veremeyecek olmasının sigorta kapsamına girmediğini, dolayısıyla üreticinin büyük zarara uğrayacağını anlattı. Ayhancı, "Devletimiz, bağlardaki bu durumu afet kapsamına almalıdır. Daha önce benzer sorunlar yaşayan Malatya’daki kayısı üreticilerinin zararı devlet tarafından karşılandı. Üzüm üreticileri de bu desteği almalıdır" dedi.

Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekiplerinin, bu hafta içerisinde bağ arazilerinde zarar tespit çalışması başlatacağı kaydedildi.



FI(İÖ/COŞ)