Edirne’de oturan 59 yaşındaki evli ve 1 çocuk babası Zeki Çalışkan, geçen hafta evinde rahatsızlandı. Ailesi tarafından ambulansla Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırılan Çalışkan’ın yüksek tansiyon nedeniyle beyin kanaması geçirdiği tespit edildi. 6 günden bu yana dahiliye yoğun bakım ünitesinde tedavi gören Çalışkan’ın dün sabah beyin ölümü gerçekleşti. Necmiye Çalışkan, eşinin iki böbreğini ve karaciğerini bağışladı.

"YÜZ NAKLİNİ GÖRÜNCE BAĞIŞLADIM"

Akdeniz Üniversitesi’nde yapılan yüz nakli haberlerini izlerken duygulanıp ağladığını anlatan 55 yaşındaki Necmiye Çalışkan, bu nedenle eşinin organlarını düşünmeden bağışladığını anlattı. Çalışkan, şöyle konuştu:

"Eşim bir anda rahatsızlandı, hemen hastaneye getirdik. Bir haftadır yoğun bakımdaydı sonra beyin ölümünü gerçekleşmiş. Organ bağışı için hastaneden görüşmek istediler bende hemen iki böbreğini ve karaciğerini bağışladım. Bu kararı verirken aklıma yapılan yüz nakli geldi. Televizyonda haberleri izlerken çok duygulanmıştım. Eşimin organlarını başkasına hayat verecek olması bir nebze olsun acımızı dindirir diye düşündüm. Biz yandık başkalarına umut olsun istedim. Bu yüzden de organlarını bağışladım."

10 HASTAYA UMUT OLDU

Beyin ölümü gerçekleşen Zeki Çalışkan’ın bir böbreği Edirne’de böbrek rahatsızlığı nedeniyle sırada olan 10 kişiye umut oldu. Organ bağışının ardından hastaneye çağrılan 10 kişinin kan ve doku örnekleri alındı. Trakya Üniversitesi Organ Nakli Merkezi Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Tamer Sağıroğlu, sırada bekleyen 10 kişiden Zeki Çalışkan’a doku uyumu sağlayacak bir kişiye bağışlanan böbreklerden birinin nakledileceğini söyledi.

Bağışlanan diğer böbreğin İstanbul Florence Nightingale Hastanesindeki bir hastaya, karaciğerin ise Memorial Ataşehir Hastanesi’nde tedavi gören başka bir hastaya nakledileceği belirtildi.

HEYECANLI BEKLEYİŞ

Bağışlanan 1 böbrek ile umutlanan 10 böbrek hastasının heyecanlı bekleyişi sürüyor. Transplantasyon Ünitesi önünde kan ve doku örneklerinden gelecek sonucu bekleyen böbrek hastalarından Ayşe Öztürk, 14 yıldan bu yana böbrek hastası olduğunu söyledi. Bağışlanan organ için heyecanla beklediklerini belirten Öztürk, "14 yıldır bu hastalığı çekiyorum. Bağışlanan bir böbrek olduğunu söyleyerek bizi hastaneye davet ettiler. Şimdi kan ve doku örnekleri için yapılan testin sonuçlarını bekliyoruz. İnşallah böbrek bana uyumlu çıkar" dedi.



EÖ(LK/İD)