" DEĞİŞİM RÜZGARLARI ÖNÜNE FARKLI SETLER ÇEKİLMEYE ÇALIŞILIYOR "


Panele moderatör olarak katılan AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, bir de konuşma yaptı. Dünyanın farklı bir süreçten geçtiğini söyleyen Bakan Bağış, şunları söyledi:


"Bir yandan insanlığın refahına katkıda bulunacak gelişmeler yaşanıyor. Sorunların daha da karmaşık daha da kafa karıştırıcı hale geldiğini görüyoruz. Bir yandan demokrasiye inanan ülkeler Arap baharında insanların kendi hayatını riske atarak demokrasi adına sendikal haklar adına attığı adımları destekliyor. Öte yandan aynı demokrasiler eski diktatörlerin baskıcı rejimleri zamanındaki ortamı arıyorlar. Birtakım batılı güçlerin koruması altında olan devletlerin sempatik ilişkiler kurabilecekleri bir ortam arıyorlar. Değişim rüzgarları önüne farklı setler çekilmeye çalışılıyor."


 


" TÜRKİYE KENDİ REFORMLARIYLA PARLAYAN BİR YILDIZ OLDU "


Bakan Bağış, " Bundan yıllar evvel ABD Büyük Ortadoğu ve Afrika girişimi başlatmıştı. Bu başarısız olmuştu. Onların başarısız olduğu şeyi Tunuslu bir bilgisayar mühendisi bir devrimi gerçekleştirdi. Oradan da görüyoruz ki toplumsal hareketler milletin iradesi bütün toplum mühendislerinin üstündedir. Bunda Türkiye'nin de rolü var. Türkiye'yi bölgedeki ülkelerden farklı kılan demokrasi gücü. Gücünü nereden alıyor ? Bunu AB sürecinden alıyor. Türkiye her geçen gün kendi reformlarıyla parlayan bir yıldız oldu. Bunu engellemek isteyen kesimler oldu ama milli irade demokrasiden yana iradesini kullandı " diye konuştu.


Türkiye'nin AB sürecinde önüne set çekilmeye çalışıldığını kaydeden Bağış, " Deveye hendek atlatma yaklaşımıyla Türkiye'nin önüne set çeken ülkeler görüyoruz. Ama buna rağmen biz AB sürecinde iki farklı bakış açısı ortaya koyuyoruz. Bir tanesi Türkiye'nin kendi reform süreci ki, son dönemden daha hızlı gidiyoruz. Müzakere sürecinde önümüze çıkarılan engeller var. Kıbrıs Rum Kesimi'nin yarım devlet anlayışıyla yürüeteceği süreç ise, biraz sıkıntılı" dedi.


" ARAPA BAHARI HAMAS'IN İŞ BAŞINA GELMESİYLE BAŞLADI "


Ak Parti'nin Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik ise, Ortadoğu'da Arap baharı olarak niletendirilen değişimin 2005 yılında Hamas'ın iktidara gelmesiyle başladığına işaret etti.


Çelik, "Arap baharının başladığı tarih 2005 yılında Hamas'ın seçimle iş başına gelmesidir. O günden itibaren batıya şu mesajı verdik. Eğer bir direniş örgütü seçimlere girebiliyorsa ve iş başına gelebiliyorsa bu bir değişime işaret ediyor. Halk artık silahlı örgütlerin seçime girmesi siyaset yapması ve bu yolla iktidarı elde etmesi gibi bir tercihte bulunuyor diye düşünüyor" şeklinde konuştu.


Çelik, " Bu olaylar olduğunda biz şunu gördük ki kapanan içtihat kapısı Tahrir Meydanı'nda yeniden açıldı. Burada twitter üzerinden örgütlenen bir gençlik ve bir yandan da develerin üzerinden bunlara saldıran Mübarek rejimi vardı. Develer ve twitter arasında bir kavga vardı. Bu değişime dönük talebin en önemli unsurlarından biri oldu " dedi.


" TÜRKİYE'Yİ ÖRNEK ALSINLAR "


Avrupa Parlamentosu Milletvekili Emine Bozkurt ise, panelde Arap baharında kadının rolünü değerlendirdi. Bozkurt, " Kadınlar erkekler beraber bu devrim için çalıştılar. Hiçkimsenin beklemediği şey oldu. Birkaç haftada bütün Ortadoğu ülkelerine yayıldı. Çok güçlü bir hareket oldu.Tunus, Mısır, Libya olsun uzun yıllar diktatörlerin yönettiği ülkelerdi. Diktatörler varken millet siyasete alışık değildi, zaten özgür de değildi sivil toplum için bir özgürlük yoktu şimdi biz bir günde tamamen demokratikleştiler diyemeyiz" dedi.


Kadınların bu durumdan oldukça fazla etkilendiğini belirten Bozkurt, "Böyle kaoslu durumlarda en büyük mağduru kadınlar yaşıyor. Mısır'da tecavüzler devam ediyor. Kadınları güçlendirmek lazım. Şimdi seçimlerden sonra o partiler 'Biz Türkiye'yi örnek olarak görmek istiyoruz' diyor. Bence bu önemli. Türkiye çok uzun zamandan beri demokratik bir ülke. Reformlar yapıldı. On yıl önce durum bambaşkaydı. Türkiye'yi örnek alırken kadının siyasete katılımı, istihdama katılımı bakımından Türkiye'yi örnek alsınlar. Türkiye'nin de örnek bir model olmak istemesi lazım " şeklinde konuştu.


PÇK-AY (MK) (FOTOĞRAF)