İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce, Ekim ayında Göztepe-Kızıltoprak arasında yapımına başlanan bisiklet yolunun, “Trafik kilitleniyor” gerekçesiyle gelen yoğun şikayetler üzerine tamamlanmadan iptal edileceği iddiası, bisikletseverlerin tepkisini çekti. Toplam 20 kilometreyi bulması planlanan bisiklet yolunun iptal edilmesi ihtimalini protesto eden yaklaşık 100 bisikletsever, saat 14.00’dan itibaren inşaatın başladığı Göztepe Işıklar’da toplandı. Tüm uygar ülkelerde olduğu gibi ulaşım amaçlı bisiklet yolları yapılması gerektiğinin altını çizen bisikletseverler, pankart açıp, düdük ve korna çalarak iptal kararını protesto ettiler.


Bisikletli  bir kadın protestocu, güvenli ulaşım istediklerini belirterek “Ben de sürekli bisiklet kullanıyorum. Bu yolların daha çok yaygınlaştırılmasını istiyoruz. Hazır bu çalışma başlamışken kesinlikle durdurulmasını istemiyoruz. Çünkü güvenli ulaşım taraftarıyız. Biz bisikleti sadece gezi amaçlı değil ulaşım amaçlı kullanıyoruz. Dolayısıyla bu yolların hem yaygınlaştırılmasını hem de bisiklet kullanımının daha güvenli bir hale getirilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.


Bisiklet yolunu küresel ısınmayı durdurmak için istediklerini ifade eden Bisikletliler Derneği Genel Başkanı Murat Suyabatmaz, "Teneffüs ettiğimiz hava kalitesi sonra fiziksel hareketlilik, sağlıkla sürdürülebilir yaşam için istiyoruz. Türkiye Kopenhag’daki İklim Zirvesi’nde karbon salınımını azaltmayı taahhüt etti. Bunun için de bisiklet en önemli araçlardan biri. Bunun için de yanlışlıkla sökülen bisiklet yollarının, devam etmesini istiyoruz. Otomobil sürücülerinin yanlış algıladığı bisiklet yolu inşaatının trafiği tıkamadığını dünya kanıtlamış durumda. Biz modern kentlerde olanları istiyoruz, bisiklet yolu istiyoruz. Dünyanın da Türkiye’n de buna ihtiyacı var” dedi.


Bisiklet yolunun ilk etabının yapılacağı Göztepe-Kızıltoprak arasında bisiklet kullanan eylemciler, protesto amacıyla, pankart açıp, korna ve düdük çaldı.


MD (MK) (FOTOĞRAF)