Bağcılar Kültür Merkezi'ndeki toplantıya, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, AK Parti İstanbul Milletvekili Feyzullah Kıyıklık, Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanvekili AK Parti İstanbul Milletvekili Türkan Dağoğlu, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı, AK Parti Bağcılar İlçe Başkanı İsmet Öztürk ve Bağcılar Kaymakamı Veysel Yurdakul katıldı. Öğrenciler 'Bizce Anayasa şöyle olmalı' diyerek taleplerini art arda sıraladı.


Öğrencilerin yeni anasayasa çalışmalarına katkı sağlamak adına oluşturduğu komisyonlarda alınan tavsiye kararları arasında ilginç başlıklar dikkat çekti. "Ders saatlerinin Cuma namazına göre düzenlenmesi ve okullarda ibadet için mescit açılması"nı isteyen öğrenci komisyonularının diğer dikkat çekeci taleplerinden bazıları da şöyle sıralandı:


"Kadınların askerlik yapması", "Öğretmenlerle milletvekillerinin maaşlarının eşitlenmesi", "Sosyal paylaşım sitelerine engel konulması", "Öğrencilerin okullarda dolaplarının olması", "Kılık kılafet serbestliği konusundaki yasağın sürdürülmesi".


ÇOCUKLAR ÖNDE PROTOKOL ARKA OTURDU


Protokol üyeleri salona girdiklerinde arka sıralara oturdu. Ön sıralar çocuklara bırakıldı. Çalışmalarını Demokratik Haklar Komisyonu, Eğitim Hakları Komisyonu, Sağlık Hakları Komisyonu ve Sosyal Kültürel Haklar Komisyonu adlarıyla ayrı ayrı sürdüren çocuklar, 'Bizce Anayasa şöyle olmalı' ve "Yumurta değil, öneride bulunuyoruz" diyerek taleplerin devamında şu başlıklara dikkat çekti:


"İDAM CEZASI GERİ GELSİN"


Demokratik Haklar Komisyonu'nun önerilerini Komisyon Başkanı Lise Öğrencisi Muhammed Yasir Yaman dile getirdi. Yaman tarafından dile getirilen 18 öneriden bazıları şunlar:

"Aile içinde kız ve erkek çocuklara eşit davralınması. Her çocuğun, kendi dinini yaşama özgürlüğüne sahip olması. Kadınlara askerlik hakkı verilmesi. İşlenen suçun şiddetine göre idam cezasının geri getirilmesi. Bütün okul ve kamu kurumlarında ibadet yerleri olması. Başörtülü kadınların devlet dairelerinde çalışması. Tek vatan, tek bayrak, tek dil ve vatanın bütünlüğünü pekiştiren bir anayasa olması. Milletvekili maaşlarının öğretmen maaşlarını geçmemesi. Andımızın okullarda okutulmaması. Cuma Günleri Cuma namazın için ders saatlerinin düzenlenmesi."


"OKULLARDA MESCİT OLSUN"


Yine Anayasa Çalıştayı için oluşturulan bir başka komisyon olan Sosyal Kültürel Haklar Komisyonu adına konuşan İlköğretim öğrencisi Eda Albayrak da Anayasa önerilerini sıraladı. Albayrak'ın dile getirdiği önerilerın bazıları şunlar:

"Erken yaşta evlendiriler kız çocuklarının korunması. Çocuk istismarına verilen cezaların ağırlaştırılması. Okul yanlarında kırathane olmaması. Kantinlerin devletleştirilmesi. Ailelere interneti nasıl filtreleyecekleri kanosunda eğitim verilmesi. Öğrencilere ücretsiz ulaşım sağlanması. Sosyal paylaşım sitelerinin çocuklara sınırlandırılması. Okullarımızda ibadetimizi yapabileceğimiz mescitlerin olması."


"KADINLAR DA ASKERLİK YAPSIN"


Öğrencilerin yeni anasayasa çalışmalarına katkı sağlamak adına oluşturduğu komisyonlarda alınan tavsiye kararları arasında ilginç başlıklar dikkat çekti:

"Kadınların askerlik yapması, Öğretmenlerle Milletvekillerinin maaşlarının eşitlenmesi, sosyal paylaşım sitelerine engel konulması.Öğrencilerin okullarda dolaplarının olması. Kılık kılafet serbestliği konusundaki yasağın sürdürülmesi. Yine öğrenciler tarafından dile getirilen talepler arasında, ders saatlerinin Cuma namazına göre düzenlenmesi ve okullarda ibadet için mescit açılması"



ÇOCUKLARIN ÖNERİLERİNİ NOT ALDILAR


Çocukların yeni anayasa çalışmalarına yönelik önerileri not aldığını söyleyen Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanvekili AK Parti İstanbul Milletvekili Türkan Dağoğlu, yeni kurulan Çocuk Hakları Komisyonu Başkan Vekili olduğunu da hatırlatarak, çocukların taleplerini not aldığını onları komisyona çağırıp, görüşlerinin dinlenmesini sağlayacağını söyledi. Kadınların askerlik yapması önerisine karşı olduğunu söyleyen AK Parti İstanbul Milletvekili Feyzullah Kıyıklık, "Savunma bir bilim dalıdır. Askerlik yerine buraya yetişmiş insanlar konulmalı. Kadınlar buraya yanaştırılmamalı, kadının yaradılışındaki acıma duygusu yok edilmemeli" diye konuştu.

"Büyükler de yazsaydı bu kadar yazardı" diyen TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu," Bunların içinde katıldığımız olur katılmadığımız olur. Bu ayrı bir konu.Yeni anayasımızı oluştururken, sizlerin verdiği bilgilerden istifade edeceğiz. Çalışma hakkı konusunda çocukların nereye dikkat etmesi gerektiği hükümleri var. Tespit ettiğiniz problemler belediyeler tarafından, kaymakamlıklar tarafından karşılabilir" diye konuştu. Milletvekili maaşlarının öğretmen maaşlarına eşitlenmesi önerisine tepki gösteren Kuzu, medyadan görüyor tabi çocuklar. Çocuk bildirisine kadar girdik" dedi.


KUZU'DAN YUMURTA ESPİRİSİ


Sunuş yapan öğrencilerden birinin biz size yumurta atmaya gelmedik dediğinde kendisine baktığını hatırlatan Kuzu, "Bana bakınca yumurta mı görüyorsun?" diye sordu. Bu sözler salonda gülüşmelere yol açtı.


BAŞKANLIK SİSTEMİ TARTIŞMALARI


Bu arada bir öğrenci TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'ya başkanlık sistemi tartışmaları hakkında gelinen son noktayı sordu. Kuzu, "Biz bunu gündeme getireceğiz. Bu süreci kesme anlamında değil. 3 siyasi parti yok derse, ki öyle deniliyor. Eğer öyleyse, mevcut sistemle yeni bir anayasa yapacağız. Tek başına bunu yapacak gücümüz yok. Sayı olarak söylüyorum. Doğru da bulmuyorum. Hep birlikte yapalım. İkna edelim. İkna olmazlarsa mevcut sistemle devam edeceğiz" diye konuştu. Kuzu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Başkanlık sistemi, çok uzun bir tartışmayı gerektirir. Biz onu Anayasa çalışmalarında gündeme getireceğiz. Bu modelin bizi cezbeden tarafı, istikrar unsuru olması.Fransa'da istikrar çıktı. Ülkeyi kimin yönettiği belli. Yunanistan'da kaos çıktı. 15 Haziran'da bir daha seçim yapılacak.