Ilgın İlçesi Argıthanı Beldesi'nde oturan Dilek Yaman'a, 7 yıl önce böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. Hafta 3 gün diyaliz tedavisi gören Yaman, 4 yıl boyunca kadavradan böbrek nakli yapılmasını bekledi. Uygun dokuda böbrek bulunup nakil yapılamayınca ve hastalığı da ilerleyince aile fertlerinden bağış yapılması gündeme geldi. İlk olarak anne 56 yaşındaki Zülüye Dilek'in yapılan tetkiklerinde doku uyumu olduğu saptandı. Kızına böbrek vermek için hazırlanan anne Zülüye'nin bu sevinci yarıda kaldı. Anne Zülüye Dilek'in guatr hastası olduğunu ortaya çıkınca nakil gerçekleşmedi.

Babası Hilmi Yaman’a ve 3 kardeşinin yapılan tetkiklerinde Dilek Yaman ile doku uyumu sağlandığı ve böbreklerini bağışlayabilecekleri ortaya çıktı. İlk olarak Dilek Yaman'ın kardeşleri böbreklerini bağışlamak istedi. Fakat baba Hilmi Yaman, çocukları genç olduğu gerekçesiyle bu isteklerine karşı çıkıp kendisi bağışlamak istedi. Daha önce anjiyo olduğu için ilk etapta organı bağışlaması riskli görülen Hilmi Yaman'ın, yaklaşık 1 yıl süren tedavinin ardından geçen 20 Kasım Salı günü, böbreğin birini kızına nakledildi.

'DOYASIYA SU İÇECEĞİM'

Babasından nakledilen böbrek sayesinde sağlığına kavuştuğunu ifade eden Dilek Yaman, 7 yıl boyunca çok zor günler geçirdiğini söyledi. Doyasıya su içmek ve dolu dolu hayat sürmeyi istediğini belirten Yaman, şunları söyledi:

''7 yıl boyunca hafta 3 gün diyaliz tedavisi görüyordum. Tedaviden eve geldikten sonra bitkin bir halde oluyordum. Evde kaldığım süre içinde kendimi iyi hissedersem evimizin önünde dolaşıyordum. Evden çıkamadığım için sürekli olarak can sıkıntısını televizyon izleyerek geçiriyordum. Annemin böbrek vermesine sevindim ama onun da rahatsız olmasından dolayı nakil gerçekleşmedi. Kardeşlerim benim için böbreklerini verecekti, babam kendisinin vereceğini söyledi. Babam bana böbreğini verdi. Kendime çok iyi bakacağım. Çok mutluyum ondan Allah razı olsun, beni hayata bağladı. Doyasıya su içip hayatı dolu dolu yaşayacağım''

'KIZIM GÖZLERİMİN ÖNÜNDE ERİYİP GİDİYORDU'

Daha önce anjiyo olduğu için nakil yapılmayacak diye korktuğunu belirten Hilmi Yaman ise duygularını şöyle dile getirdi:

"Yapılan tedaviler sonucunda böbrek nakli için bir engel kalmadı ve kızıma böbreğimin biri nakledildi. Şu an çok mutluyum. Çünkü kızım hastalığı nedeniyle gözlerimin önünde eriyip gidiyordu. Daha önce organ nakli yapılmasını bekledi. Ama bir türlü uygun doku bulunmadı. Ayrıca yeterli derecede kadavradan organ bağışı olmadığı için uzun süre bekledi. Organ nakli çok önemli. O yüzden herkesi organ bağışına davet ediyorum. Ayrıca ben ve eşim de Organ Nakil Merkezi'ne giderek, organlarımızı bağışladık.''

ÖÇ(İA/COŞ)