Samsun Valisi Hüseyin Aksoy'un eşi Hülya Aksoy, 2010 yılında 'Kadın Sağlığı Eğitim Projesi' başlattı. Koordinatörlüğünü yürüttüğü proje kapsamında 3 yıl içerisinde Samsun'da yaşayan 15-59 yaş grubundaki 355 bin kadına meme kanseri konusunda eğitim verilip kendi kendine meme muayenesinin öğretilmesi hedeflendi. Proje çerçevesinde yapılan çalışmalar sonucunda 2.5 yıl içerisinde 100 bin kadına eğitim verildi ve 16 bin kadına da meme muayenesi yapıldı. Samsun Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi'nde (KETEM) kadınlara ücretsiz mamografi tetkiki gerçekleştirildi. Çalışmalar sonucunda 12 kadına meme kanseri teşhisi konuldu.

MUĞLA VE MERSİN'DEN SONRA SAMSUN

Eşinin Samsun'dan önce görev yaptığı iki ilde aynı projeyi uyguladığını söyleyen Hülya Aksoy, Muğla'da 187 bin, Mersin'de ise 555 bin kadına meme kanseriyle ilgili eğitim verildiğini belirtti.

KENDİ KENDİNE MUAYENE

Projeyi eşinin de çok önemsediğini belirten Hülya Aksoy, "Kadın ailenin temel direği, o sağlıklı olduğu sürece her şey yolunda gidiyor. Bu kapsamda kadının sağlığı çok önemli. Yaptığımız eğitim çalışmalarında öncelikle meme kanseri ve kendi kendine meme muayenesi konusunda eğitim veriyoruz. Kadın her ay rutin olarak kendi kendine meme muayenesi yaparsa kendinde en ufak bir değişikliği bile fark edecek ve doktora müracaat edecek. Meme kanserinin yanında rahim ağzı kanseri, anne sütünün yararları, menopoz, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, sigaranın zararları ve son dönemde gündeme gelen tuzun zararları konularında da bilgi veriliyor" diye konuştu.

KADINLAR BİLİYOR AMA UYGULAMIYOR

Proje kapsamında doktorların halkın ayağına gittğini, özellikle kırsal kesimde yaşayan kadınlar için bu durumun bir avantaj olduğunu dile getiren Aksoy, "Hem eğitim alıyorlar hem de başka sıkıntıları varsa onları da doktorlara anlatabiliyorlar" dedi. Özellikle kırsal kesimde gerçekleştirilen eğitim çalışmalarına zaman zaman kendisinin de katıldığını ifade eden Hülya Aksoy, kadınların kansere yakalanmamak ve erken teşhis için aslında az da olsa bilgisinin olduğunu fakat uygulamadığını söyledi. Aksoy, "Yapılan çalışmalar sonucunda bir kadının kanser olduğu tespit edilmişse ya da bir kadın eğitimin ardından kendi kendine meme muayenesini rutin olarak yaparken kendisindeki değişikliği fark etmişse, ben bu projeyi amacına ulaşmış olarak görüyorum. Ne kadar kişiye ulaşıp bu eğitimi verirsek bizim için o kadar büyük kazanım olur" dedi.

BABASI VE TEYZESİ KANSERDEN ÖLDÜ

Hülya Aksoy, Samsun'un eski valisi olan babası Erdoğan Cebeci'yi 1995 yılında prostat kanserinden, teyzesini de 2 ay önce meme kanserinden kaybettiğini belirterek, proje kapsamında yaptığı çalışmalarda yaşadığı bu iki acının kendisini etkilediğini söyledi. Kanserin günümüzün vebası olduğunu dile getiren Aksoy, "Kanser, insanların karşılaşmayacakları, 'Bana olmaz' diyebilecekleri bir şey değil. Kötü bir hastalık; inşallah kimse yaşamasın ama başa geldiğinde de çok zor süreçler yaşanıyor. Babamda birebir bir insanın kanser evrelerini nasıl geçirdiğini gördüm. Konu birçok aileyi derinden etkileyor" ifadelerini kullandı. Hülya Aksoy, 3 yıl sonunda hedeflenen kişi sayısına ulaşılmaması halinde süreyi uzatacaklarını belirtti.



YK(MS/CK)