Fethiye Kaymakamlığı tarafından açıklanan rakamlar, 2012 yılında ölümlü kaza sayısında geçen yıllara göre büyük düşüş olduğunu gösterdi. Kayıtlara göre, bu yıl Babadağ 1700 ve 1900 metre pistlerinden 62 bin atlayış gerçekleştirildi. Bu atlayışlar sırasında 1'i ikili, 25'i tekli olmak üzere 26 paraşüt kazası meydana geldi. Kazalarda 1 pilot kalkışın ardından ağaca takılıp düşerken, 8'i denize düştü. 17'si ise iniş mesafesini ayarlayamadığı için yedek paraşütünü açmak zorunda kaldı. Babadağ'da gökyüzünde akrobasi denemesi yaparken paraşüte dolanarak denize düşen paraşütçülerden İranlı 38 yaşındaki Mahdi Makarem yaşamını yitirdi. Makarem'in ölümü, 2011 yılında 7 paraşüt kazasından 3'ü ölümle sonuçlanan Babadağ'da, 2012 yılında yaşanan tek ölümlü paraşüt kazası olarak kayıtlara geçti. Diğer kazalarda ise kol ve bacak kırıkları dışında ciddi bir yaralanma olmadı.

FETHİYE'NİN İMAJI ZEDELENİYOR

Babadağ'dan ikili atlayış yapan 120 firma bazlı pilot yamaç paraşütü sezonunu 1 kazayla kapatırken, 25 kazayı tekli pilotların yaptığı belirlendi. Single pilotların yeterlilik belgelerinin yeniden sorgulandığı Fethiye'de, Babadağ Uçuş Yönergesi'nde yer alan alkol kontrollerinin 2012 yılında da yapılamamış olması tartışma konusu oldu.

Türk Hava Kurumu (THK) Fethiye Şube Başkanı Mustafa Özkaya, 2012 yılında yaşanan aksaklıkların 2013 yılından itibaren giderileceğini söyledi. Yurt dışından gelen yabancı pilotların P2 yeterlilik belgesiyle uçmasının 2013 yılında kontrol altına alınacağını aktaran Özkaya, bu belgenin 650 metrenin üzerindeki pistlerden atlayış için yeterli olmadığını vurguladı.

2013'TE ALKOL KONTROLLERİ BAŞLIYOR

Alkol kontrollerinin de 2013 yılında başlayacağını sözlerine ekleyen Başkan Özkaya, "THK tarafından hazırlanan Babadağ Uçuş Yönergesi'nde alkol kontrolü yapılmasının zorunluluğuna dikkat çekildi. Ancak bugüne kadar bu kontrolü hangi kurumun yapacağı netliğe kavuşmadı. Fethiye Kaymakamlığı bu kontrollerin yapılmasında oldukça kararlı. Alkol kontrolleri 2013 yılında başlayacak" dedi.

'UÇUŞ SAYISI ARTTI, KAZA SAYISI AZALDI'

Ölüdeniz'de yaşanan kazaların geçen yıllara göre düşüş gösterdiğini belirten Ölüdeniz Belediye Başkanı CHP'li Keramettin Yılmaz ise gerekli tedbirlerin alınmasıyla birlikte bu rakamların sıfıra ineceğini söyledi. Uçuş sayısı artmasına karşın ölümlü kazaların azaldığına dikkat çeken Başkan Yılmaz, "Babadağ'da uçuş sayıları kısıtlanır, alkol kontrolü yapılır, pilotların yeterlilik belgesi ve hava durumu kontrol edilirse kaza riski azalır. Biz de bu tedbirleri her geçen yıl daha iyi alıyoruz. Bu yüzden kaza sayısı düşüyor" diye konuştu.

YENİ KAZA GÖRÜNTÜLERİ ORTAYA ÇIKTI

Babadağ'da 2012 yılı içinde yaşanan paraşüt kazalarına ilişkin yeni görüntüler gün yüzüne çıktı. Tecrübesiz single pilotların akrobasi denemesi sırasında yaşadığı kazalar saniye saniye kaydedilirken, görüntülerde paraşütü kapanan pilotların yedek paraşüt açarak denize düştüğü görülüyor. Bazı pilotlar yumuşak bir inişle Ölüdeniz'in serin sularına gömülürken, bazı pilotlar sert şekilde denize çakılıyor. Babadağ'dan kalkış yaptığı sırada kemerlerini eksik bağlayan bir pilotun kayarak paraşütten düşüşü de kameraya yansıyan görüntüler arasında.



ET(SU/CK)